Конкурс за китара прослави Кюстендил в целия свят

4937
Конкурс за китара прослави Кюстендил в целия свят
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Иван Андонов е председател на читалище “Братство 1869“ – Кюстендил,  общински съветник, бивш Председател на Обс – Кюстендил и създател и организатор на най-големия Международен конкурс за класическа китара в Европа – “Акад. Марин Големинов“, който тази година ще се проведе за 23-та поредна година, в град Кюстендил.

Конкурсът за китара стартира на 3-ти април, когато град Кюстендил ще се превърне за пореден път в културно и музикално средище на най-добрите изпълнители и преподаватели по класическа китара от България, Европа и целия свят. Във фестивала могат да вземат участие музиканти от всички възрастови групи, като това е единственият музикален конкурс в Европа, без такса за участие. За отличените китаристи, Министерство на културата ще отпусне и едногодишни стипендии, а за най-добрите китаристи от всички Музикални училища в България и музикални школи, община Кюстендил е предвидила паричен награден фонд. За създаването на “Акад. Марин Големинов“, за гостите на конкурса и за предстоящото тазгодишно издание. Actualno.com разговаря с Иван Андонов.

Здравейте, г-н Андонов! Вие сте създателят на най-големия Международен форум за класическа китара у нас – “Акад. Марин Големинов“, който от 23-години превръща град Кюстендил в средище на най-прочутите китаристи от целия свят. Разкажете ми най-напред как дойде идеята да създадете международен китарен конкурс, през тежките години на края на миналия век?

Наистина много е радостно, че този музикален форум се утвърди и се разви през годините и днес е едно от най-големите китарни събития в Европа!

Всичко започна малко рисково и с много ентусиазъм ! Аз имах много голям клас от китаристи, които се представяха успешно на международна и национална сцена, в България нямаше такъв голям фестивал за китара и с моят преподавател – Димитър Дойчинов решихме, че Кюстендил е много подходящ град за подобна инициатива. Така през 1997г. се роди първото издание. В години на хиперинфлация това бе авантюра, но като че ли изкуството за пореден път показа, че е непобедимо !

Безспорно е така! Конкурсът носи името на вече покойния Акад. Марин Големинов. Разкажете ми повече за него. Вие познавахте ли го?

Марин Големинов е трайно свързан с град Кюстендил. Той е роден тук и на първите издания на конкурса бе председател на журито, а след неговата смърт, взехме решението този форум да носи неговото име.

Трудно ли се организира подобен международен форум? Много време и усилия ли изисква? Как стои въпросът с финансирането и има ли такса за участие в конкурса?

Аз поне не знам да има изобщо музикален конкурс без такса за участие, докато нашият е точно такъв! Когато човек прави нещо с любов, трудностите не се усещат! Разбира се, организацията на такова събитие е плод на много усилия и работа, но когато имаш подкрепата на община Кюстендил, Министерство на културата, на цялата кюстендилска общественост – нещата се получават!

Почти четвърт век, в Кюстендил по този повод идват именити и прочути китаристи от цял свят, както и най-успешните и реализирани професори, доценти и преподаватели по китара в България. Кои са най-впечатляващите гости на Фестивала през годините и ще ни загатнете ли част от музикантите, които предстои да изнесат своите лекции и беседи, както и да журират, през тазгодишното издание?

Не бих откроил някого, защото всички са много добри китаристи и преподаватели, представители на китарни школи на България, Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Италия, Германия, Испания, Франция, САЩ, Китай и много, много други. За всички тези години, при нас са гостували китаристи от всички страни от Европа, както и от другите континенти. Тази година също ще имаме много силна концертна програма.

А какви са реакциите и впечатленията им от град Кюстендил и Международния конкурс “Акад. Марин Големинов“?

О, всички гости винаги са били много доволни. Надявам се и този път да се представим добре като организатори. Кюстендил е много подходящ град за фестивален туризъм, читалище “Братство“ е с отлична база, съчетано с минералната вода и чудесната природа – се получава музикална приказка!

Разкажете малко и за правилата за участие, наградния фонд и възрастовите групи, които могат да се включат в конкурса?

Правилата за участие са максимално облекчени, участниците се състезават в осем възрастови групи, които се разделят на две подгрупи – за Музикални училища и за Детски музикални школи, така че всеки, който може да свири на китара - от най-малките /8-10г./ до най-възрастните, може да се включи в конкурса!

Наградния фонд е 6 000лв, подсигурен от община Кюстендил. Тук е мястото да благодаря на Министерство на културата, което осигурява едногодишни стипендии за участниците във 2-ра и 3-та възрастова група.

Това е страхотен шанс! Каква ще бъде програмата на конкурса тази година? Кои ще са гостите?

По традиция ще имаме много официални гости, тази година ще ни гостуват директорите на музикалните училища в Ниш и Белград – Сърбия, Екатеринбург – Русия, Скопие – Македония, Дяково – Косово и много други.

Забелязва ли се покачване на нивото на участниците през годините и можем ли да заключим, че в Кюстендил се явяват най-добрите китаристи от цяла България, Европа и света?

Да, разбира се, както казах и по-рано, Международният фестивал в Кюстендил е среща на най-добрите китаристи от страната и чужбина.

Какъв е принципът на оценяване на изпълнителите?

Имаме разработен специален регламент и система за оценяване, които могат да уловят и най-малката тънкост на музицирането!

Какво прави “Акад. Марин Големинов“ най-големия и уникален конкурс за класическа китара?

Ами може би е съвкупност от всичко това, което изброих до тук – градът, екипът на читалище “Братство“, това, че всички заедно гледаме в една посока!

Несъмнено е така! Много Ви благодаря за откровеността, пожелавам Ви успех и за напред да продължавате да създавате толкова успешни културно-музикални форуми! Последният ми въпрос е какво ще пожелаете на изпълнителите, журито и гостите на предстоящото 23-то издание на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов“?

И аз много Ви благодаря! Успех и на Вас! Пожелавам кураж и смелост на изпълнителите, компетентна работа на журито и прекрасни изживявания на нашите гости!  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com