ТЕЦ „Бобов дол“ спира горенето на отпадъци

3330
ТЕЦ „Бобов дол“ спира горенето на отпадъци
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ „Бобов дол“ декларира с писмо до главния прокурор Иван Гешев намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци. Това става след проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите, съобщават от държавното обвинение.

Проверката се наложи заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ и възможните неблагоприятни последици за здравето на хората, живеещи в населените места в близост до съоръженията.

Работник в ТЕЦ "Бобов дол" е с положителна проба за COVID-19

Мъж от Големо село, който работи в ТЕЦ "Бобов дол", е дал положителна проба за коронавирусна инфекция и е настанен в Инфекциозното отде...

В получения във ВАП доклад се казва, че със заповед на екоминистъра, експерти от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, включваща изпълнение на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

Установени били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Същевременно Иван Гешев е получил писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, в което ръководителят на централата изразява намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ – Перник.

Освободиха под гаранция директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е освободен, съобщи той за бТВ. По-рано днес същата медиа прогнозира, че той ще остане задъл...

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com