Адската седмица – как да промениш живота си за 7 дни

6016
Адската седмица – как да промениш живота си за 7 дни
Снимка: Изд. Персей

„Адската седмица” (издание на „Персей“) е ръководство за успех, вдъхновено от тренировките на военноморските тюлени. Световноизвестният ментален треньор и бивш военен от спецчастите Ерик БертранЛарсен показва на практика как да рестартираш живота си само за седем дни. Книгата предлага широк спектър от техники за самоусъвършенстване, практични съвети и една напълно нова перспектива в живота. Човек наистина може да промени живота си само за седем дни.

ОТКЪС

За пръв път на български четем нобеловия лауреат Хенрик Понтопидан

Шедьовърът му „Щастливеца Пер“е вече екранизиран и посяга към „Оскар“ След „Къщата на духовете“ на...

Представи си живота си като дълга права времева линия. Раждаш се, живееш живота си, а след много години умираш. Живееш в страна, където има достатъчно от всичко. Борбата за съществуване, която представлява значителна част от ежедневието на толкова много хора на планетата, не е нещо, за което мислиш особено често.

Но годините минават и започваш да осъзнаваш, че всеки един ден прилича на предишния. Всяка една седмица е като предишната. Всяка една година. Може би дори вече не ги различаваш, толкова са еднакви.

Имаш всичко, от което се нуждаеш. Всъщност нещата са си съвсем добре, нямаш от какво да се оплачеш.

Животът ти се е подредил горе-долу така, както го искаш.

Имало е и възходи, и падения, но като цяло равносметката е добра.

"Адската седмица" – ръководство за успех, вдъхновено от тренировките на военноморските тюлени

Книгата на Ерик Бертран Ларсен промени литературата за лична мотивация Световноизвестният ментален треньор и бивш военен от спецчастит...

И все пак има нещо, което ти липсва. Може би.

Отново си представи живота си като дълга права линия. Представи си, че решаваш да нарушиш тази линия, да завържеш здрав възел в нишката, да създадеш примка, представляваща една седмица, в която да се измъкнеш от рутината на всекидневието, от всички привички и представи, според които живееш. Може би именно от това имаш нужда – от нещо различно, от предизвикателство, което да те накара да положиш повече усилия, отколкото по принцип ти се налага. Вероятно би било хубаво да обогатиш ежедневието си с нещо, което после ще си спомняш, от което има какво да научиш, с което можеш да се гордееш, което да ти дава ориентир в бъдеще. Нещо, което ще ти даде повече, отколкото досега си успявал да получиш. Често се случва човек, макар и несъзнателно, да повтаря един и същи модел, рутинно да извърша едни и същи действия.

Аз, изглежда, съм късметлия, защото съм имал възможността да работя на различни места, в разнообразни среди, да се запозная с немалко отрасли на индустрията и прослойки на обществото. Бил съм служител в компании в областта на телекомуникациите и финансите, бил съм и „ловец на глави“.Работил съм със състезатели и треньори от 15 различни национални отбора в Норвегия и по света – от борба, голф и ветроходство до ски бягане и таекуондо. Работил съм с Военноморските тюлени, Британските специални въздушни сили (SAS, двайсет и втора група) и норвежките спецчасти. Работил съм най-вече в Норвегия, но в последните години и в други държави. В качеството си на ментален треньор пътувам по целия свят, за да споделя познанията си по ментален тренинг. Всяка седмица разговарям с мениджъри и специалисти от различни области.

Средата на повечето места, в които съм работил и съм придобил опит и познания, се състои от хора, отличаващи се с достойнство и гордост. Хора, горди с професията и уменията си, с нагласата си към работата, към самите себе си, към колегите и шефовете си. Професионалисти, уверени в собствените си качества и действия. Въпреки това има едно-единствено място, където средата се отличава от всички останали, и това място са специалните части – както в Норвегия, така и по света. Само там човек може да види нещо, което според моите представи е уникално. И самите индивиди, и културата на цялата организация са белязани от него, а причината до голяма степен е фактът, че тези хора напълно осъзнават огромното значение на това, което аз наричам ментален тренинг.

Един от основните елементи на тази уникална култура е адската седмица. Случвало се е да разговарям с офицери с висок ранг от специалните части на Великобритания и след няколко бири, когато настроението е приповдигнато, те започват да споделят различни истории от личния си опит. Удивително е колко много от тези истории всъщност водят началото си именно от адската седмица. Изумително е колко често се случва хората да си припомнят адската седмица, дори много години след като са я преминали. Почти винаги говорят за нея с чувство за хумор, с радост, смях и доволство. И с гордост. Ако започнеш да им задаваш въпроси, повечето от тях със сигурност ще потвърдят, че тя им е донесла нещо повече от физическо предизвикателство. Дала им е нещо, в което всички ние можем да се включим, от което да се поучим и да имаме полза. Нещо по-задълбочено и важно.

Как да успеете в професията и в личния си живот?

Доверете се на емоционалната си интелигентност, казва авторката на бестселъра „Изкуството да ръководиш себе си” Ранди Б. Но...

Бих искал да създам вариант на адската седмица на въоръжените сили, но предназначен за цивилни. Адска седмица, през която всички могат да преминат, независимо от това с какво се занимават. Период, в който не спират с обичайните си задължения и занимания, но се справят с всичко много по-добре.

Ще нарека тази седмица „Адската седмица на Бертран“. Тя започва в 5.00 часа в понеделник сутрин. Тогава трябва да станеш. Приключва в 22.00 часа в неделя вечер, когато си лягаш. Във времето между тези дни и часове ти ще успееш да смениш старото си Аз с една по-добра, по-осъзната версия на самия теб. Ще бъдеш най-добрата версия на себе си в продължение на една седмица. Не се надявай или заблуждавай, че всичко ще се нареди от само себе си, без усилия от твоя страна. Препоръчвам ти да проведеш такава седмица колкото е възможно по-скоро. По този начин ще можеш да видиш, да научиш, да създадеш моменти и преживявания, които после да си спомняш и да прилагаш по безброй различни начини. Толкова много, че ще се радваш, че си преминал през тази седмица.

Всички ние сме съвсем наясно какво трябва да направим, за да живеем по-добре, да имаме по-високи постижения, да се чувстваме по-добре. Но не го правим. Моят опит показва, че ако преминеш през адската седмица, ще установиш, че съвсем не е толкова трудно да направиш нещата в живота си, които преди са те плашили. Съвсем простички мисли и действия ще станат част от ежедневието ти в продължение на една седмица. Ще се храниш здравословно. Ще имаш физическа тренировка всеки ден. Ще си почиваш качествено. Ще изслушваш околните. Ще бъдеш концентриран, докато работиш. Ще ставаш рано. Ще си лягаш рано. Ще бъдеш прецизен във всичко, с което се захващаш. Ще отсяваш маловажното от значимото. Ще имаш правилни приоритети. Ще бъдеш добър към ближния си. Ще се научиш да даваш. Ще бъдеш позитивен и с бодър дух. Ще гледаш напред, ще бъдеш деен, енергичен, предприемчив. Ще бъдеш най-добрата версия на самия себе си в продължение на една седмица. Само една седмица. Това дълго време ли е, или кратко? Едно е сигурно – това преживяване ще ти послужи за цял живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com