Как корейците излизат на среща

8521
Как корейците излизат на среща
Снимка: Книгомания

Обикновено това става в резултат на предварителна организация (макар и невинаги).

За корейската култура е нещо обичайно да се разчита на приятели и на семейството за намиране на потенциален партньор (партньорка). Да се обърнеш директно към някого, особено към напълно непознато момче или момиче, и да го поканишна среща, е голяма рядкост, макар че не може да се каже, че е напълно невъзможно.

Общо взето, излизането на срещи тук започва на доста по-късна възраст, отколкото на Запад, където и момчетата, и момичетата понякога още в гимназията създават сериозни и трайни отношения. Но както стана дума в предишната глава, корейската гимназиална степен на образование е доста стресираща заради подготовката за прием в университета, така че на младежите реално не им остава време за гаджета, а и изобщо за каквото и да е лично време. Допълнително родителите в Корея обикновено не разрешават на децата си да ходят на срещи, преди да започнат да следват.

В корейския език има термин согетинг(소개팅), който представлява съчетание между корейската дума за „представям“ или „запознавам“ и окончанието на английската дума „мийтинг“ (среща). С този термин се обозначават срещите на хора, които до този момент не са се познавали, по инициатива на техни приятели, колеги или близки, и това е обичаен начин за откриване на любовта при младото поколение корейци.

Студентите предпочитат друг тип срещи „на сляпо“, наричани директно с английската дума „мийтинг“ (미팅), в които участват група момичета и момчета, които не се познават. Често пъти такива срещи се осъществяват в някое кафене, където ще видите момичетата седнали от едната страна на масата, а същият брой момчета седят срещу тях от другата страна. В хода на срещата се очаква някои от тях да се оформят като двойки.

Има, разбира се, и хора, които срещат романтичната си половинка случайно, но организираните срещи между непознати са най-честата практика. Защото те добре подхождат на консервативния характер на много от традиционно настроените корейци, които често са срамежливи и нерешителни, когато става дума за срещи с другия пол. За по-неопитните момчета и момичета този вид срещи елиминира напрежението и неудобството да направят първата крачка в разкриване на своя интерес към човека насреща. Защото самото уреждане на подобна среща означава, че участниците в нея са заинтересовани от романтично продължение на установените там отношения, така че отпадат всякакви съмнения и притеснения за това дали и другият по принцип има подобни намерения.

Съществува и по-формален тип уговорки като матсон(맞선), които се подготвят от специални посредници (сватовници). Корейските телевизионни сериали често включват сцени с родители от богати семейства, които използват такива посредници, за да намерят подходяща партия за своя син или дъщеря. Някои млади хора нямат нищо против този вид сватосвания, които могат евентуално да доведат и до брак – след не много продължителен период от време, необходим на двамата да се опознаят достатъчно добре. Много от тези матсон срещи и уговорени по този начин бракове се случват, защото родителите са ги желали дори повече от самите млади. Това като че ли се случва по-често при останали незадомени синове и дъщери в по-напреднала възраст. Много родители с такива деца са по-склонни да настояват потомците им да опитат с матсон. По принцип браковете, сключени по този метод, са характерни и изобщо за по-старите поколения корейци.

Забранено и обичайно, когато си на среща

Корейците изглеждат старомодни и в това отношение, така че що се отнася до плащането на сметката в заведение по време на среща се очаква мъжът да бъде този, който ще се погрижи, поне на първите няколко срещи. Но след като двамата се опознаят достатъчно, те обикновено започват да се редуват в този вид разходи или пък въвеждат някаква друга система на уреждане на тези въпроси, която им се стори най-подходящ.

И до днес обаче сред по-старите поколения корейци се смята за табу двамата млади да живеят или да спят заедно преди сватбата. Макар това да не е съвсем непознато като практика в съвременното корейско общество – и, естествено, да е станало по-популярно напоследък – все още усещането за табу и за срам от случващото се е характерно за по-традиционно настроените корейци.

Повечето корейски родители биха ахнали или поне видимо ще покажат неодобрението си, ако разберат, че това се случва на техните деца или на други хора. Същото се отнася и до раждането на деца преди сключването на брак. По-старото поколение корейци са убедени, че само двама души, свързани един с друг чрез брачната церемония, би трябвало да живеят заедно. Западната концепция „опитай, преди да купиш“, която стои зад т.нар. съжителство без брак като пробен период за бъдещите отношения между двамата партньори, не съществува изобщо в корейската култура. И днес по отношение на сексуалните отношения като цяло и особено преди брака по традиция се запазва известна свенливост и консерватизъм. В страната рядко ще видите твърде горещи целувки и показно интимничене между момчетата и момичетата на публично място. Това се смята за особено вулгарно да се демонстрира пред очите на възрастни хора. Затова публичните прояви на привличане между младите се ограничават до държане на ръцете и плахи целувки по бузите или устните.

Среща с родителите на партньора е на дневен ред само ако отношенията са в много напреднала фаза и въпросът за брак предстои да бъде поставен за обсъждане. Това, което често може да се види в западните филми, където момчето се отбива да каже „Здрасти“ на родителите, когато минава да вземе момичето или когато го връща от среща, не се случва много често в корейска среда. Обичайната практика е посещение при едните и при другите родители за формално представяне на приятеля, съответно на приятелката, и за запознаване с неговите най-близки.

Идеалната двойка

Макар да избягват страстните целувки на публично място, корейските двойки също са любвеобилни и показват чувствата си, но по различен начин. Затова не е рядкост тук да видите двойки с еднакви тениски (커플티, тениски за двойки) или с други еднакви елементи от облеклото – от пуловери до якета или съвсем дребни аксесоари като еднаквите ключодържатели. Еднаквите блузи са характерни за корейците по време на техния меден месец, който те често прекарват на класическото за нацията място – остров Чеджу.

Еднаквите дрехи са един от начините да се обозначиш като двойка, но по-важен е стремежът да изглеждате сладки заедно. Корейската култура на поведение на влюбените двойки проявява своята експресивност по много сладък (някой би казал сладникав) начин и еднаквите елементи от облеклото са напълно в стила на тази „сладкост“.

Тъй като корейците по принцип са доста консервативни по отношение на външната изява на любовните отношения, за тях носенето на еднакви дрехи е достатъчно красноречив, без да бъде прекалено провокативен, начин да покажат на другите, че са влюбени и че чувствата им са дълбоки и взаимни.

Юбилеи

Южна Корея - страната на голфа, технологиите и най-бързия интернет в света

Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща книга, която разказва за съвременния живот в Южна Корея. Все още тази дес...

Стоте и хилядата дни (от запознанството) са големи празници за корейските влюбени двойки. 100-ният ден е много важен, защото неговото отбелязване означава, че двамата вече са сериозна или „официална“ двойка. Мнозина са склонни на големи и щедри жестове по този повод – и публични, и в личното пространство.

Един пример за такива жестове са множеството любовни катинарчета, закачени край кулата „Намсан“ в Сеул, подобно на обичая да се закачат такива на някои от мостовете в Париж, както и на други известни места по света.

За 100-ния ден от запознанството не е необичайно момичето да получи с доставка букет от 100 рози или на някакво голямо открито пространство с розов цвят да бъде изписано името му или някакво романтично послание. Друг вариант е нареждането на множество запалени свещи на земята, които очертават гигантско сърце. За външния свят това може да изглежда прекалено неловко и смущаващо, но така стоят тук нещата с влюбените двойки. За корейците нищо не може да се смята за прекалено или кичозно, щом става дума за отбелязване на такъв юбилей. Затова отчаяните романтици могат да са спокойни, че в тези случаи всякакво изхвърляне им е позволено .

Корейската сватба

В цялата корейска история бракосъчетанията винаги са били и си остават едни от най-важните и свещени повратни моменти в живота. След като е взето решението за брак, родителите на мъжа и на жената се срещат и това също е много важен момент в поредицата от събития. Неговата изключителност се дължи на факта, че корейците не разглеждат брака просто като свързването на двама души в съюз,но и като обединяването на две семейства, което обяснява защо одобрението на

Животът в Южна Корея

Книгата „Животът в Южна Корея“ ще ви покаже истинската същност на корейската култура, ще ви запознае с корейския начин на ж...

едните и другите родители е от такова голямо значение. Множество традиционно настроени корейци от старото поколение, каквато е и майка ми, казват: „Трябва да се свържеш в брак с някой от твоята черга (су-джун)“ –някой, който е от същата среда, финансово положение, обществени позиции и т.н.

Поради това и много корейци от по-старите поколения предпочитат децата им да сключат брак с корейци. Но днес срещите и браковете с представители на други раси са все по-често явление. Навлизането на западната култура в корейското общество направи родителите в ХХІ в. по-толерантни по въпросите на смесените бракове в сравнение с преди.

По-често мъжът предлага на жената брак, а не обратното. След това двойките обикновено отиват при родителите си, за да им съобщят намерението си да се оженят и да поискат тяхното разрешение и благословия. Но както казах по-рано, има и двойки, които се женят, въпреки че родителите им не одобряват връзката им.

В Корея периодът на годежите трае сравнително по-кратко, отколкото на Запад, където може да продължи и повече от година. Тъй като времето между годежа и сватбата не е продължителен, затова и годежните тържества тук не са нещо обичайно, а двойките пестят парите си, които ще им трябват за сватбения ден. Богатите семейства въпреки това организират и годежни церемонии и партита. В Корея сватбите могат да бъдат планирани и организирани за сравнително кратко време. Много от сватбените зали предлагат пакетни услуги, които включват всичко необходимо за тържеството – от цветята до фотографите и т.н. Затова и по-продължителен период на годежа, за да има време да бъде организирана сватбата, не се налага.

По време на сватбената церемония младоженците си разменят пръстени, като подаряването на годежен пръстен на жената преди – при годежа, не е част от корейската традиция. С усилване на западното културно влияние обаче някои двойки днес си подаряват и годежни пръстени. Други пък слагат специален вид пръстени „за двойки“ много преди да са се оженили – например от 100-ния ден на запознанството си, с което искат да покажат, че са заедно, с което годежният пръстен става излишен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 6. „Ако си мислиш, че от теб нищо не зависи, оставяш всичко да зависи от лошите.“

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com