Наръчник за новата световна икономика дава отговор на най-важните въпроси на нашето съвремие

1148
Наръчник за новата световна икономика дава отговор на най-важните въпроси на нашето съвремие
Снимка: Книгомания

Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото земно кълбо пренебрегват търговски споразумения, строят стени по границите, изхвърлят икономическото сътрудничество през прозореца – и правят всичко това в името на работните места и дългосрочния икономически растеж. Звучи добре, така и трябва да бъде. Кой се нуждае от чужденци? Кой се нуждае от останалия свят, за да живее богато и безопасно?

Има само един проблем и той е, че много от нещата, които сега се правят уж по икономически причини, всъщност служат за разширяване на властта и програмите на егоистични политици и в крайна сметка ще навредят точно на тези хора, на които политиците твърдят, че се опитват да помогнат. В много от развитите страни работническата класа през последните трийсет години се сблъсква със стагнация на реалните заплати, докато богатството и доходите на горния Един процент астрономически нарастват. Същевременно политическите популисти пристъпват към големи съкращения на данъците – на теория го правят, за да стимулират икономическия растеж и за разкриването на нови работни места, но на практика така създават колосални търговски дефицити. Не е изненадващо, че множество корпорации решават да използват неочакваните печалби от по-ниските данъци, за да изкупуват обратно своите акции, вместо да наемат работници – от което се облагодетелстват най-вече богатите акционери. Търговските войни обикновено помагат на малко на брой компании, разчитащи на пазарен протекционизъм, и вредят на всички останали, включително на онези работници, които се очаква да бъдат предпазвани от търговските бариери.

Но какво можем да направим? Много от нас са съвсем объркани от бързо променящата се глобална икономика, която изглежда твърде голяма и сложна, за да можем да я разберем. Ето защо оставяме политиците да вземат решенията вместо нас. За съжаление, политиците невинаги ще направят това, което е най-добро за нас. Те ще направят това, което е най-добро за самите тях – и за шансовете им да бъдат преизбрани.

Криптовалути… имиграция… мръсна сила… търговски войни… и роботи, които отнемат нашите работни места. В икономиката през последните години се имаше истинска експлозия от сложност и от нас вече се очаква да разбираме всички тези неща. Думи и фрази като квоти за замърсяване, основан на алгоритми изкуствен интелект и горещи пари се появяват постоянно в новините, а мнозина не знаят какво означават те на практика. Нещо повече – неспирният поток от страх, течащ и раздухван по новините и в интернет, ни прави още по-объркани и тревожни.

А всъщност е напълно възможно да разберем какво се крие зад всичко това. На практика, световната икономика не е по-сложна от националната икономика, с която ежедневно си имаме работа. Не се замисляме, ако трябва да използваме интернет или да пресечем улицата, за да си купим някой уред на по-добра цена. Това не е много по-различно от пресичането на граници, за да инвестираме пари или да купим и продадем стоки и услуги. Солидната икономическа преценка е едно от най-необходимите умения в днешния свят. А тъй като повечето от нещата, които получаваме от политиците, са манипулативна реторика, която си играе с нашите страхове и задълбочава разделението в обществото, ще ни се наложи сами да се погрижим за собствените си икономически интереси. Идеята на тази книга е не само да ви даде базово разбиране за нещата, които се случват в световната икономика, но и да ви предостави инструментите, с които да можете да осмисляте бъдещи икономически събития – добри или лоши.

Каквито и да сме: студенти или хора от бизнеса, природозащитници или фермери, строители или профсъюзни дейци, ако искаме да сме отговорни граждани и потребители, трябва да научим основните принципи на икономиката, в която живеем. Но за мнозина от нас изучаването на икономиката се е оказвало безполезно занимание, изпълнено с неясни графики и уравнения, които чувстваме безнадеждно отдалечени от нашето ежедневие.

Днешните новини са изпъстрени с икономически термини, но рядко се опитват да ни помогнат да проникнем отвъд сложния жаргон, с който ни бомбардират. Има ли лекарство срещу това? Понякога отговорът е да свържем икономическите концепции с ежедневния си опит. Какво е борсов индекс? Същото, като да провериш каква е цената на няколко стоки в супермаркета, за да разбереш как се движат цените на пазара като цяло. Какво е изкупуване на компания с ливъридж? Мислете за това като за лост, с помощта на който голяма тежест в единия край може да се повдигне с малко усилие в другия край: по същия начин инвеститорите привличат заеми, за да усилят ефекта от своите пари. Какво е мито? Мислете за него като за данък върху вносните стоки и услуги. В крайна сметка, всички можем да разберем световната икономика – просто тя трябва да ни бъде обяснена на ясен език.

Изкуственият интелект и стремително разрастващите се уеб-базирани комуникации позволяват на разширяващата се глобална икономика да докосне живота ни по начин, немислим само допреди няколко години. Като разберем основните принципи на световната икономика, ще сме в състояние да вземаме по-добри решения за нашето индивидуално и колективно икономическо бъдеще. А под натиска на икономически грамотните гласоподаватели, политиците също ще започнат да вземат по-рационални решения, което в бъдеще ще доведе до проспериращ и да се надяваме – по-отговорен в социално и екологично отношение свят. Всички сме граждани на този взаимносвързан свят – и трябва да разберем икономическите сили, които въздействат на ежедневния ни живот.

Никой не е казал, че икономиката задължително трябва да е скучна. Новата световна икономика: наръчник за начинаещи – както предполага и името, ясно и стегнато разглежда основните концепции, имащи отношение към нашето ежедневие.

Започнете да четете тази книга от глобалните икономически концепции, поместени в началото, но всеки раздел може да се чете също и сам за себе си. Може да започнете тази книга от началото и да вървите към края, или от края към началото, а може и да си избирате отделни глави на случен принцип – както ви е най-удобно. Речникът в края е полезен за бързи справки, ако в бъдеще срещнете непознати термини. Жаргонът на новата световна икономика все повече се налага във вестници, списания, уебсайтове, блогове и телевизионни програми – а дори и в неофициалните разговори на работа. За да бъдем ефективни потребители, бизнесмени и гласоподаватели, трябва да говорим гладко на езика на новата „фюжън икономика“.

Които и да сме, където и да живеем, необходимо е да разбираме фундаменталните принципи на световната икономика, за да можем да участваме в нея. А рано или късно, ще участваме всички.

Ранди Чарлс Епинг

 

Съдържание

 

1. Пеперуди над Пекин: какво представлява новата „фюжън икономика“?

2. Биткойни и блокчейни: истински пари ли са криптовалутите?

3. Как локалните икономически кризи се превръщат в глобални кризи?

4. Наднационалните организации: наистина ли Световната банка и МВФ насърчават икономическия растеж?

5. Как да класираме страните в новата глобална икономика?

6. Ще разрушат ли търговските войни световната икономика?

7. Брекзит и стени по границите: има ли икономически смисъл от икономическата изолация?

8. Крадат ли имигрантите нашите работни места?

9. Как популистите се възползват от нашата икономическа неграмотност, за да превземат властта?

10. Глобализацията – проблем или решение?

11. Инфлация или дефлация

12. Какво е валутна манипулация?

13. Страх от инвестиране: прави ли ни той по-бедни?

14. Сравняване на инвестициите в новата световна икономика

15. Неравенство на доходите: неизбежно ли е?

16. Какво са горещи пари?

17. Варвари пред портите? Частни капиталови инвеститори, рискови капиталисти и

високочестотни търговци

18. Компанията на двайсет и първи век

19. Как дигиталната икономика трансформира света?

20. Какво е Интернет на нещата?

21. Данните – новото злато

22. Как роботите и изкуственият интелект трансформират световната икономика?

23. Какво е икономика на споделянето?

24. Отвъд БРИКС: как възникващите пазари се превръщат в новия двигател на световната

икономика

25. Какво е бъдещето на Европейския съюзи другите зони за свободна търговия?

26. Мръсната сила: как страните използват икономическата си мощ, за да постигнат

глобално влияние

27. Споделяне на богатството: как благотворителните организации, частният бизнес и НПО насърчавати кономическото развитие

28. Корупция и укриване на данъци: как се перат пари?

29. Тъмната мрежа и други черни пазари: колко голяма е нелегалната икономика?

30. Как изменението на климата трансформира глобалната икономика?

31. Икономика или околна среда: игра с нулев резултат?

"Новата световна икономика" - наръчник за начинаещи

Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката на една страна? Кои са причинит...

32. Какви са алтернативите на капитализма?

33. Отживелица ли са профсъюзите през двайсет и първи век?

34. Здравеопазването: работещи решения

35. Как поведението на милениълите и другите нови поколения променя икономическия пейзаж в света?

36. Новите начини на работа и живот през двайсет и първи век

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от книгата "Блъф: Всички лъжем"

Откъс от "Токсичните хора", Бернандо Стематеас

Македонец е лауреатът в конкурса за къс хумористичен разказ "Алеко"

Откъс от "Анн от фермата "Грийн Гейбълс" от Луси Монтгомъри

Откъс от "Ничия: Трите начина на Мариана" от Тодор Костадинов

Откъс от "Ти, аз, завинаги" от Джо Уотсън

Откъс от "Пръстенът на цар Соломон" от Джанет Еванович

Откъс от "Емили в Париж" от Катрин Каленгула

Откъс от "Мозък не за този свят" от Андерш Хансен

Откъс от „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)” от Александър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com