Откъси от "Безумно щастливи" за добро настроение

18982
Откъси от "Безумно щастливи" за добро настроение
Снимка: Издателство "Изток-Запад"

"Безумно щастливи" е книга на американската писателка и блогърка Джени Лоусън, в която тя по комичен начин разказва за борбата си с тежката депресия и множество други психични разстройства. Ето някои прозрения на авторката.

„Приличието е силно надценявано и вероятно причинява рак.“

***

Технически аз не съм луда, защото думата „луда“ изобщо не е в състояние да побере всичко, което съм.

***

Да ядеш праскова, е като да ядеш глава на новородено. В смисъл че цялата е мека и мъхеста. Не че на вкус е като бебе. Аз не ям бебета. Нито праскови всъщност. Защото те ми напомнят за ядене на бебета. Истински порочен кръг.

***

„Бъди възможно най-сбъркан видимо, защото позицията „уникален“ вече е заета.“ По ирония, от всеки от нас.

***

Аз съм алергична към латекса и се обривам. По тази причина повечето видове презервативи не ми вършат работа, защото кой би искал вагина с обрив? Алтернативата е да ползвам презерватив от овча кожа, но при тази мисъл настръхвам, защото все едно с Виктор да правим секс с овца. По-точно с мъртва овца. Това е едновременно зоофилия и некрофилия. И тройка.

***

– Ръцете ти в момента не работят?

А аз казах:

– Да. Очевидно съм спала върху тях и съм спряла кръвообращението и те все още спят.

– Боже, опази – каза той. – Толкова си мързелива, че дори крайниците ти още спят, докато аз говоря с теб.

– Точно обратното – обясних аз. Мъчейки се да се претърколя по гръб. – Толкова съм трудолюбива, че станах дори преди тялото ми да се е събудило, така че майната им на ръцете ми. Ще мина и без тях. ЕТО КАКВО СЕ КАЗВА ОТДАДЕНОСТ.

 ***

От обяда отидох директно в малкото студио, където записвах аудиокнигата. Трябваше да ги убеждавам да ме оставят сама да чета текста, защото болшинството аудиокниги се четата от професионални актьори с школувани гласове, докато моят звучи като този на болна Мини Маус, която твърде дълго е живяла в Тексас. Бях ужасена и убедена, че думкането на сърцето ми ще се чува на записа. Техниката улавяше буквално всяко куркане на червата ми. Как щяха да успеят да скрият ужаса в гласа ми?

"Безумно щастливи" - смешна книга за ужасни неща

"Безумно щастливи" е състояние, в което тъжното е толкова много, че се налага да го трансформираш в смешно, за да го понесеш. Не, не пр...

За разлика от него, аз прекарах по-голямата част от сутринта да измислям интересни имена за котки, които все още нямам. В момента най-любимото от тях ми е Президентът. То е страхотно, защото постоянно ще го чувате в изречения като: „Президентът не спира да сяда върху клавиатурата на компютъра ми“ или „Президентът току-що повърна на новия килим“, или „Обичам да спя с Президента, но той защо постоянно навира задника си в лицето ми.“

***

– Не ми трябва ботокс – опъна се Лора. – Аз си имам бретокс. Пуснах си бретон, за да скрия бръчките по челото. Много е ефективно, а и не се налага да си инжектираш отрова в лицето.

***

Лора и аз започнахме да обикаляме скалата и ни беше доста забавно, стига да не бяха мухите, които ни следваха на орди като гневен антураж и очевидно си бяха поставили за цел да заживеят в ноздрите ни. В един момент аз си запуших носа и по случайност изядох две мухи. Ще кажете, че останалите мухи си взеха поука да ме избягват, но нищо подобно. Това бяха глупави, безразсъдни мухи, преследващи глупави, безразсъдни туристи. Всъщност с тях си бяхме като дупе и гащи.

По следите на силните лидери

Откъс от „По следите на силните лидери“   Призрак броди из земите на демокрацията – призракът на силния лидер...

***

Светът винаги изглежда по-хубав, когато е леко размазан – ето защо болшинството от нас пият втората чаша вино на вечеря.

***

И знаете ли какво? Ето затова обичам интернет. Защото той превръща ужасяващите моменти в спомени, на които след време мога да се смея, като ми дава възможност да ги споделя с хора, които ми съчувстват или поне ги оценяват като истинска катастрофа. А това е хубаво. И плашещо. И ми помогна да оцелея дори когато трябваше да се кача на сцената с джафкаща обувка и след речта незабавно да се скрия в стаята си.

***

Откъс от "Живи рани"

Развиделяваше се, въпреки че уличните лампи все още светеха. Един боклукчийски камион товареше контейнер, а на няколко метра от него же...

Мисля, че думите „Адът това са другите“ са на Сартр, и подозирам, че той ги е написал, след като е прекарал един час в компанията на прекалено амбициозни родители, които не спират да крещят по треньори, инструктори или ревящи четиригодишни хлапета, които просто искат ледено сокче.

***

Като дете аз никога не съм печелила състезание по каквото и да е и когато споменах това пред мама, тя вдигна поглед от книгата и заяви, че някога съм била най-младият човек на света. Е, това, естествено, е продължило само част от секундата, но все пак е било рекорд, който съм поставила, без изобщо да си давам зор. После продължих да си чета и забравих за всички състезания, докато не родих собственото си дете. Тогава тя спечели титлата. Шампионската жилка се предава по наследство, предполагам.

***

И затова продължавам да пиша за психичните заболявания, рискувайки да отблъсна читателите си или да ги накарам да ме съдят. Опитвам се да бъда честна относно срама, който изпитвам, защото с честността идва и силата. И разбирането. Знам, че ако получа пристъп на паника на сцената, ще мога да клекна и да се скрия за минута зад подиума и никой няма да ме съди. Защото вече знаят, че съм луда. И въпреки това продължават да ме обичат. На практика някои ме обичат именно заради това. Има нещо прекрасно в приемането на чуждите недостатъци, защото то ти дава възможност да приемеш и своите и да видиш, че точно недостатъците ни правят хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Стари хипари и нови разкази", Михаил Вешим

Пролетта на емигрантите: Глава 1. “Нулиа щеше да се превърне в географско понятие”

Откъс от "Маршът на идолите" от Николай Н. Нинов (СНИМКИ)

Откъс от "Италианската балерина", Сорая Лейн

Откъс от "Ягодови обещания", Мануела Инуса

Откъс от "Сърцето на Анаранд" от Борис Кан

Откъс от "От кражби до убийства" от Стефан Иванов

Откъс от "Предимствата на дислексията" от д-р Брок Л. Айди, д-р Фърнет Айди

Откъс от "Хората, които сеят в снега", Тина Харнеск

Откъс от "Дефицит", Евгений Тодоров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com