Иван Грънчаров: "Да не даваме на чуждите кметове" е политика на БСП, а не на ГЕРБ

10234
Иван Грънчаров:  "Да не даваме на чуждите кметове" е политика на БСП, а не на ГЕРБ
Снимка: община Луковит

Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г. Преди това три мандата е бил общински съветник. Той е завършил висше образование по специалността „Мениджмънт на търговската дейност“ в Стопанска академия – Свищов, има и магистратура по „Икономика на търговията“. Преди да стане кмет е бил собственик на млекопреработвателни дружества, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, председател на УС на ЛАК „Атлетик-90“ и председател на УС на ФК „Ботев“ – Луковит.

Г-н Грънчаров, финализирали сте вече Общия устройствен план на общината. С какво той е важен за местните жители или е само стратегически документ?

Сам по себе си Общият устройствен план е стратегически документ, от който зависи всеки един бизнес, всяко едно начинание и развитие. Това, че никой не го приема на сериозно или просто като един документ, не значи че той не е от абсолютна необходимост.

Обявили сте, че започвате ремонт на доста улици. Има ли избрана фирма и защо посред зима започват ремонтите?

Може би хората го разбират в буквалния смисъл, че се започва ремонт, а изобщо не е така. Процедурата е направена преди две или три години. Досега нямаше финансиране, сега го осигурихме. Сключен е договор с изпълнител. Първият етап е изработване на проект, тъй като обществената поръчка е на инженеринг. Това значи, че поне месец, месец и половина ще отнеме изработването на проекта. Следват процедури по съгласуване. Не значи, че утре сутринта започва ремонтът. Самата конкретика, както я разбират хората, ще започне след поне още два месеца, в нормално време. Ние реално сме започнали - с проектирането. Миналата седмица имаше среща с изпълнителя и отдела по ТСУ на общината. 

Затова ли приканвате живеещите около тях да се присъединят към газопреносната мрежа, вероятно защото  следват пет години  устойчивост на проекта и няма как да се копае?

За съжаление, в годините назад същите хора, които говорят, че типично по български първо асфалтираме, а после ще почваме да копаем, са тези, които приканвам. Те са тези, които утре ще дойдат при нас като администрация с молба да им позволим да копаят улицата, която е асфалтирана. Надявам се да откликнат, но практиката досега показва, че няма заинтересованост до момента, в който те самите си решат. Тогава администрацията им става пречка едва ли не, че не им позволява да копаят. Типично по български - нищо ново.

Излезе наскоро една справка от Министерството на финансите, публикувана в сайта на Народното събрание за субсидиите, които правителството е одобрило с постановления на МС за последните 10 години. Вижда се, че община Луковит е получила за целия този период скромната сума от 4,2 млн. лева или иначе казано едва по 225 лева на глава от населението – може би една от общините с най-малка държавна подкрепа. Защо е така според вас?

Задайте този въпрос на Корнелия Нинова примерно. Аз съм кмет на ГЕРБ. Нали се твърди, че винаги правителството дава на кметовете на ГЕРБ!? Това е достатъчно показателно. През годините съм питал, но все пак не аз разпределям парите.

В 2017-та имате 1 млн.лв., в 2018-та - 1 270 000, в 2019-та 1 070 000, и в 2020-та - 860 000 лв. Нали са такива сумите?

Точно така. Да се видят, защото в края на втория ми мандат за първи път съм получил субсидия. За сметка на това администрацията работи по европейски проекти и имаме достатъчно много. Явно затова някои от управляващите преценяват, че ние сме излишни. 

А може би защото сами се справяте – финансово стабилна община сте?

Не би трябвало да е така, защото не е редно. Има логика да подкрепяш тези, които работят и се справят добре, а не тези, които седят на столовете и чакат да им дадат пари на готово. Така не е честно. Да отрязваш работещите кметове за сметка на тези, които си седят, но това е положението. Ние и на това сме доволни. Но е контрапункт на твърдението, че дават на кметовете на ГЕРБ. Това не е вярно. Аз неслучайно реагирах на премиера Орешарски. Ако си спомняте, при него имаше една инвестиционна програма, по която дадоха 500 милиона на общините. Там беше ясно, че няма да ми дадат, въпреки че исках мижавите 300 000 лева за единствената детска ясла в общината. Имахме готов проект и не ме е яд, че не са ми дали, защото политиката на БСП е точно такава - да не даваме на "чуждите". Но аз попитах защо и тогава, и сега същите общини получават подкрепа. Трябваше да не е така, но явно политиката си продължи. Здраве да е, ние се справяте.

Доколкото разбирам, не правите драма от това?

Драма съм правил достатъчно много. По-скоро това е отговор към онези, които казват, че се дава само на кметовете на ГЕРБ. Аз мога да дам много примери с малки общини, които са взели твърде много, а вие сте видели, че сме една от общините с най-малко. Може да сравните примерно с община Руен, със села-общини и ще видите колко е интересно.   

Успяхте ли да разплатите корекцията от 1 млн. лева, наложена ви от управляващия орган за депото?

Да, разплатили сме се и с изпълнителите. Работим по въпроса как да си ги наваксаме.

Как би могло?

На първа инстанция вече част от корекцията сме я спечелили. Следва друга инстанция. Обжалваме и останалата част. Всичко е въпрос на време. Тогава нямахме възможност да се защитаваме в съда, но вече имаме тази възможност. И то успешно засега. Предполагам, че по-голямата част от корекцията ще си я възстановим, но нека изчакаме решението на съда.

Миналата година кои проекти успяхте да реализирате?

Най-големия ни проект, който изпълнихме, беше пътят между трите села Тодоричане, Дъбен и Торос, който свързва напряко Луковит с магистралата, до пътен възел "Дерманци". Спечелихме проекта по Програмата за развитие на селските райони за около 5 млн. лв. Сега сме подали искане за окончателно разплащане. С този път сме кандидатствали през 2015-та година, а го приключихме през 2020-та. 

Какво остана за тази година? 

Имаме да правим водопроводи и улици за асфалтиране. Доста обекти са. Една детска градина и едно начално училище трябва да завършим, тъй като им правим разширение. Надявам се на финансова подкрепа, за да ремонтираме спортната зала, тъй като волейболният отбор на "Ботев" играе в супер лига. Редно е след като има такъв спорт на национално ниво, да имаме и подобаваща зала. Не искаме нещо голямо, но за мащабите на Луковит е достатъчно.

Имате ли поет ангажимент от Министерството на спорта?

Министерството на спорта беше лаконично, че има достатъчно програми да си кандидатстваме, което изобщо не е така. Имаме постъпки към Министерството на финансите за финансиране на този обект. Като спорт Луковит е име, особено волейболът.

Питам защото от Министерството на спорта възлагат често възлага типови проекти за спортни обекти наведнъж за няколко населени места?

Ние няма да правим нова зала, защото става въпрос за огромни финанси. Пожелавам на общините, които имат нужда, да получат такова финансиране, защото в последните години се направиха зали и стадиони в населени места, където няма спорт. Това беше пропуск и възможност на предприсъединителните фондове - това, което е договорено в самото начало през 2008-2008 г. Похарчиха се едни излишни пари и се направиха стадиони в населени места, където не е необходимо, но такива бяха времената. Сега не е така. Нямаше стиковане между Министерството на спорта и фонд "Земеделие".

Финансово как приключихте предвид ковид-кризата, имахте ли проблеми с прихоната част?

Не. Всичко беше нормално. Добре, доколкото е възможно за общини, които нямат нито ски курорти, нито морски. Справихме се. Имаше съвсем малък спад. Ние нямаме такива приходи, които са зависими толкова от заведения и отдаване на сгради под наем заради това, че им отстъпихме да не плащат наем за времето, през което са затворени. Направили сме го, защото така е трябвало, но не касае толкова много обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч