Община Ловеч подменя уличното осветление в града и едно от селата

1951
Община Ловеч подменя уличното осветление в града и едно от селата
Снимка: Община Ловеч

Община Ловеч на 3 февруари 2022 г., в качеството си на възложител, подписа договор за СМР с фирмата изпълнител „ВЕМАТ“ ЕООД гр. Велико Търново, след проведена процедура по ЗОП. Така стартира работата по проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци”.

Договорът бе подписан от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и Матю Матев, управител „ВЕМАТ“ ЕООД.

Община Ловеч почете жетвите на комунистическия режим

В Ловеч бе отбелязан 1 февруари - Ден за почит към жертвите на комунизма. По този повод ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета...

„Във време, когато цените на тока ни принуждават да търсим крайни и спешни решения за справяне със ситуацията, ние предлагаме на гражданите екологично и иновативно решение със стартирането на строително-монтажните дейности“, коментира Корнелия Маринова.

Общата стойност на проекта е 1 172 503,20 лева, представляващи 100 % БФП. Срокът за изпълнение на СМР е 360 календарни дни, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителната площадка. Строително-монтажните дейностите ще започнат около 15 март т. г.

Проектът е разработен по Процедура BGENERGY-2.001 - „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Включва дейности по замяна на съществуващите конвенционални улични и паркови осветителни тела с 3438 бр. високоефективни LED осветители, въвеждане на автоматизирана система за централизирано управление и мониторинг на уличното осветление и на мерки за използване на енергия от ВЕИ.

Предвидено е използване на Възобновяеми енергийни източници за захранване на уличното осветление, като се използват соларни модули. На покрива на сградата на бившето СПТУ „Дочо Пенков“, в Северна индустриална зона, ще се монтира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни батерии. Енергията, събраната през деня, ще бъде складирана в акумулаторните батерии и отвеждана към уличното осветление вечерно време. Предвижда се електрическата енергия, произведена от ВЕИ, да е минимум 10.7 % от необходимата за уличното осветление.

Кметът на Ловеч участва онлайн в пленарна сесия на Комитета на регионите в Брюксел

Проведе се 148-та пленарна сесия на Комитета на регионите в Брюксел (26—27 януари 2022 г.), в която на втория ден кметът на Общин...

Проектът ще допринесе и за постигането на националните индикативни показатели за спестена енергия, свързани с икономия на енергия при крайното енергийно потребление. Очаква се намалено годишно потребление на първична енергия с 888 560 kWч/год; намалени емисии на парникови газове с 1241 тона/годишно и подобрено качеството на въздуха в България; повишено качество на работната среда и живот на 43 242 души и др.

След приключване на дейностите по проекта ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания. Очакванията са разходите за ел. енергия за улично осветление да спаднат приблизително до 90 хил. лв. Тази прогнозна цена е изчислена преди повишаването на цените на електрическата енергия.

Кметът Корнелия Маринова сподели още: „Изпълнението на проекта е дългосрочна инвестиция и вариант, който ще намали в пъти разхода на електроенергия. Очакват се годишни намаления на емисиите на въглероден диоксид с 1240 тона, годишни енергийни спестявания от над 1050 мегаватчаса, както и първоначално предвидени годишни финансови спестявания за Община Ловеч от около 160 000 лева. Кризата с цената на електричеството, въпреки обявената възможност за компенсации за общините, не позволява към момента да бъдат предвидени с точност стойностите на годишните финансови спестявания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч