Двувластие пречи на ремонта на театъра в Монтана

3349
Двувластие пречи на ремонта на театъра в Монтана
Снимка: Драматичен театър - Монтана

Дали Министерството на културата планира да прехвърли безвъзмездно сградата на драматичния театър в Монтана на общината с цел извършване на последващ ремонт и дали съществува друг вариант за ремонт на театъра, без да е необходимо да се прехвърля собствеността - тези въпроси е поставил депутатът Петър Петров от „Възраждане“ пред вече бившия министър на културата Велислав Минеков.

Според Петров не във всички случаи прехвърлянето на един имот безвъзмездно от държавата към местната власт е от полза, тъй като не рядко стопанисването не става по-добро.

Минеков е отговорил, че с решение на МС от юли 2011 г. сградата на Драматичен театър "Драгомир Асенов" е отнета от Министерството на културата и правото й на управление е дадено безвъзмездно на община Монтана.

За иницииране на последващи действия по разпореждане с имота е необходимо община Монтана да отправи предложение до областния управител за процедиране на ново решение на Министерския съвет, с което да се предостави сградата безвъзмездно в собственост на общината. 

Проверка във въпросното старо решение на МС сочи, че действително на общината е предоставено само правото да управлява сградата, но не и собствеността й. Още: Недостроената болница в Монтана - подходяща за декор за филм на ужасите

Справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показа, че имотът с площ 3025 кв. метра е в съсобственост. Неговата разгърната застроена площ е 4649 кв. м. На нулевия етаж има 35 помещения, на първия - 32, на втория - 19, на третия - 25.

Припомняме, че пред БТА в началото на годината кметът на Монтана Живко Златков заяви, че тази година ще се стреми да обнови три обществени сгради – драматичния театър, общежитието на езиковата гимназия „Петър Богдан“ и дома за възрастни хора в село Горна Вереница.

За да може общината да кандидатства за ремонт на театъра по някоя програма на Европейския съюз или на българското правителство, трябва Министерството на културата да прехвърли собствеността на сградата.

Според съдържанието на самото правителствено решение от 2011 г. обаче, трябва Министерският съвет да вземе това решение, а не Министерството на културата, от което театралната сграда е отнета. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана