Монтана ще изгражда бизнес център по чешки модел

1212
Монтана ще изгражда бизнес център по чешки модел
Снимка: Анелия Костова

На заключителна пресконференция в община Монтана бяха представени резултатите от проект „Адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от община Храдец Кралове в община Монтана”.

Координаторът на проекта Мая Димитрова разказа за мерките за насърчаване на самостоятелната заетост и на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в Община Монтана. След анализ на опита на побратимения чешки град, както и на данните от емпирични проучвания в Монтана, експертите препоръчват създаване на Бизнес център – „БИ-АКТИВ“.

Бизнес центърът ще работи за повишаване на икономическата активност в региона, насърчаване на стартиращия бизнес (включително самонаемането) и осъществяване на обучения за предприемачи. Двете препоръчани мерки са Инкубиране на стартиращи и развиващи се фирми (Бизнес инкубатор) и Провеждане и предоставяне на обучения за предприемачи в рамките на Бизнес центъра – БИ-АКТИВ (Предприемачески обучения).

Чрез мерките се цели да се отговори на комплекс от нужди на стартиращия и малкия бизнес в общината. „Това включва подобряване на общата бизнес култура (вкл. чрез разработване на бизнес планове и предоставяне на обучения); достъп до консултантски услуги; предлагане на гъвкава подкрепа на малки и стартиращи фирми, в зависимост от техните нужди и с оглед на очертания икономически профил на региона; създаване на условия за реализиране на бизнес-партньорства с по-големи фирми от региона.” – уточни заместник-кметът Станислав Станоев.

Общата стойност на проекта е 155 258 лв., от които 147 495,10 лв. е европейско финансиране и 7 762,90 лв. национално съфинансиране. Проектът стартира на 01.11.2017 г. и завършва в края на тази година. Партньор на Община Монтана е Технологичният център в побратимения град Храдец Кралове, Република Чехия. Общата цел на проекта е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост, на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в Община Монтана.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана