Видин и Монтана посрещнаха Банго Васил

3252
Видин и Монтана посрещнаха Банго Васил
Снимка: община Монтана

Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха кмета на Монтана Златко Живков на ромската Нова година. Пред присъстващите бе разказана легендата за Банго Васил- спасителят на ромите-катунари, от която произлиза празникът Василица. Децата са ученици от начално училище "Георги Бенковски" в квартал "Кошарник".

"Сурва, сурва година, здрава, здрава гърбина, златен клас на нивята, сладък плод за децата, вечен мир на земята! Живи, здрави до година, до година до амина!" С тези наричания децата сурвакаха кмета за здраве.

Кметът Златко Живков се отблагодари с желязна паричка и лакомства: "Хубав празник днес! Да сте живи и здрави!"

В кварталите "Кошарник" и "Огоста" живеят близо 4000 роми и техните семейства.

На 14 януари българските роми отбелязват един от най-големите и почитани празници- Нова година. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). Посреща се по Юлианския календар. Според някои Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите, който възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Във втория тип легенди Банго Васил е "историческа" личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Връзка с празнуването на Васильовден има и легендата за ятото гъски, които спасяват ромите от египетската войска, като ги пренасят през Червено море.

Във видинския квартал "Нов път"също започва празнуването на ромската Нова година. Това е един от най-големите празници на ромската общност.  Тази вечер се отбелязва Бъдни вечер.. На трапезата по традиция се редят постни ястия, а в полунощ с печена пълнена гъска се посреща светеца Василий, когото ромите почитат като техен спасител и покровител

Приготвя се тиква с мед и върху нея слагат монети, после тикватат тиквата се хвърля към тавана. Ако нечие парче се залепи на тавана, поверието гласи, че той ще бъде особено щастлив през новата година. За самата вечер се приготвя гъска, която се пече цяла, пълнена с лук и ориз, като се вярва, че ще е пълна годината. Преди да се пренесе на трапезата, се отваря прозореца, изнася се тавата през прозореца и се казва "Хайде, Банго Василе, да ядем гъска! "Така и светецът е поканен на трапезата. И се вярва, че точно в 12 часа Банго Васил посещава всички домове и носи щастие и късмет на най-безпомощните членове на общността."

След настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет. Сутринта на 14 януари тръгват децата, които сурвакат за здраве, а на 15 януари се прави разтурник.

Така ромската Нова година продължава три дни и  ритуалите, които се правят, са свързани с пожелания за здраве, късмет и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана