Влошено е качеството на питейната вода в няколко общини в област Монтана

1261
Влошено е качеството на питейната вода в няколко общини в област Монтана
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Влошено е качеството на питейната вода в няколко общини в област Монтана, като причината е в проливните дъждове, паднали в региона, каза за Радио “Фокус” - Видин д-р Мария Каменова, директор Дирекция „Обществено здраве” в РЗИ – Монтана.

„Качеството на питейната вода е влошено в селата Владимирово, Пали лула и Охрид в Община Бойчиновци. В Община Георги Дамяново този проблем съществува за село Георги Дамяново и в село Гаврил Геново. В Община Монтана в село Горно Церовене жителите също страдат от „мътна” вода“, обясни д-р Каменова. Тя посочи, че след вземане на водни проби от питейната вода в тези населени места са констатирани открлонения. „Отклоненията са по показател мътност. Този показател няма пряка здравна значимост, но е най-важния за консуматора, защото се отчита визуално“, допълни д-р Каменова.

Рецидивист тормози възрастни жени в Монтанско

25-годишен рецидивист тормози възрастни жени в Монтанско. Последната му жертва е изнасилена и пребита в с. Буковец, община Брусарци, съ...

Регионалната здравна инспекция в Монтана е издала 4 предписания за провеждане на задължителни хигиенни противоепидемиологични хигиенни мерки, които са адресирани до управителя на ВИК – Монтана и до кметовете на трите общини, в които са установени отклонения от нормата. Предписанията включват незабавно информиране на хората от населените места, че водата от водопроводната мрежа е негодна за питейни цели. От РЗИ – Монтана съветват консуматорите да използват тази вода само за битови нужди, а за питейни нужди да използват вода, предлагана в търговските мрежи.

Водоснабдителната организация има ангажимента да повиши нивата на остатъчния хлор и регулярно да извършва водни проби от проблемните водоснабдявания. РЗИ – Монтана също има правомощията да извършва извънреден контрол в същите населени места.

„Процесите, свързани с просмукване на дъждовната вода през този сезон, са по силно изразени и това влияе на качествата на питейната вода. Когато преминат дъждовете, в рамките на 2 – 3 дни, проблемът ще се отстрани. В тези населени места няма пречистващи филтри, които да улавят механичните замърсители. Тези населени места са с каптажи, а реално нямат пречиствателна станции и това също оказва влияние”, допълни Каменова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана