Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

43 дни до Париж 2024: "Може ли да поделим златния медал?" (ВИДЕО)

14 юни 2024, 07:00 часа • 4977 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Може ли да ни дадете два златни медала? Този въпрос бе зададен на последните олимпийски игри - тези в Токио 2020. А положителният отговор доведе до събитие, което не се е случвало в последното столетие. Леката атлетика излъчи двама състезатели като олимпийски шампиони - а подялбата на златото бе инициирана от самите атлети.

Поделената олимпийска титла в Токио

Скокът на височина при мъжете на Игрите в Токио предложи една от най-великите олимпийски битки в сектора. Победата си оспорваха двама атлети, които се познават по-добре от всеки друг. Джанмарко Тамбери от Италия и Мутаз Баршим от Катар бяха състезателите, към които целият свят бе насочил поглед и тръпнеше да разбере кой ще скочи повече.

Как Тамбери и Баршим отказаха да се надскачат за златото

Тамбери и Баршим преодоляха височина от 237 сантиметра. Същото стори и Максим Недосеков от Беларус, който обаче заради грешка на 235 сантиметра трябваше да се задоволи с бронза. Показателите на Тамбери и Баршим останаха абсолютно изравнени и след последните им опити на височина от 239 сантиметра, с която и двамата не се справиха.

Така се стигна до абсолютен прецедент в последния век - редовните опити не успяха да определят новия олимпийски шампион. В този момент на пистата влезе технически служител от Световната федерация по лека атлетика, който информира двамата какъв е регламентът. На Тамбери и Баршим им бе предложено да се надскачат за златото.

Тамбери и Баршим Токио 2020

Прецедент в леката атлетика

От устата на катарския атлет обаче веднага бе изстреляна реплика, която ще остане в историята: "Може ли да поделим златния медал?". Техническият делегат им отговори, че на практика има такава възможност - и това решение зависи изцяло от тях. Още недовършил отговора към тях, Тамбери и Баршим вече се гледаха с усмивка.

"История, приятелю. Олимпийски шампиони", се чу от двамата скачачи, които се нахвърлиха един върху друг в неистова радост от споделената олимпийска титла. Този акт единствено затвърди дългогодишното приятелство на двама атлети, които обикновено оставят всичко в сектора, за да победят другия. Но не и в този ден. 

Тамбери и Баршим Токио 2020

"Дори не се замислихме"

"Погледнахме се един друг и дори не се замислихме какво е правилно да направим в този момент. Имаше чувство, което ни подтикваше да го направим. И го направихме", споделя Тамбери в интервю за Olympics.com година след Токио 2020. "Ние сме големи приятели още от 2010 г. - аз съм бил на неговата сватба и той ще бъде на моята."

"В този момент с приятел не можеш да имаш друго решение и хората виждат, усещат, че има нещо истинско зад това. Затова всички се забавляваха толкова много от този момент, защото изглеждаше наистина истински момент и така го почувствахме и ние", добви още Тамбери. Баршим пък каза следното пред AP: "Това е отвъд спорта. Това е посланието, което предаваме на младото поколение."

Тамбери и Баршим не биха променили решението си за нищо на света

Състезателната природа и спортната злоба на двамата обаче не ги кара да съжаляват, че са споделили олимпийската титла в Токио. Напротив: двамата смятат този миг за специален и не биха променили решението си, дори да можеха да върнат времето назад. "Ако трябва да се върна в онзи ден, пак бих постъпил по този начин", каза Тамбери.

Тамбери и Баршим ще защитават олимпийските си титли и на Игрите в Париж 2024, където ще бъдат в ролята на действащи шампиони във високия скок. А кой знае - историята има навика да се повтаря...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Олимпийският карък на българското джудо

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес