Кой е най-добрият колоездач в света?

4015
Кой е най-добрият колоездач в света?
Снимка: Instagram: jumbovisma_road

Екзистенциалният въпрос, който мнозина от феновете и любителите на световното колоездене си задават: кой е най-добрият колоездач в света? Що се отнася до миналото, със своите над 500 професионални победи, това безсъмнено е Еди Меркс. Малцина се отклоняват от мнението за “Канибала” (Меркс) и смятат, че Ланс Армстронг със своите 7 поредни триумфа в “Тур Дьо Франс” (впоследствие отнети заради допинг скандал) трябва да бъде зачитан като най-добрия в историята на този спорт.

Що се отнася до наши дни обаче, този въпрос още по-трудно би намерил еднозначен отговор. В съвременното колоездене виждаме все по-конкурентни възможности от редица състезатели, все по-тясно специализиране в отделните дисциплини, много по-високи скорости от самия старт, та чак до финала. Всичко това прави отговора на въпроса “Кой е по-по-най?” още по-труден. Въпреки това има колоездачи, които изпъкват над останалите със своите умения и способности.

Тадей Погачар

 Безспорният фаворит за този приз и любимец на огромна част от колоездчната публика - това е Тадей Погачар. Словенецът от години наред е сравняван с “Канибала”, тъй като и той като него успява еднакво добре да съчетава успехите в големите обиколки с тези от класиките. През 2019-та дебютира в триседмична надпревара, кара “Вуелтата” и завършва трети, като пред него са само много по-опитните Примож Роглич и Алехандро Валверде. През следващата година прави дебют и в най-престижното колоездачно състезание - “Обиколката на Франция”, която печели от първия път, а през следващата година дублира титлата си! На 25-годишна възраст той вече има две титли от “Тур Дьо Франс”, три от петте еднодневни монумента (най-престижните класики) и още купища победи, както в многоетапни, така и еднодневни надпревари, а също и медали от световно първенство и олимпийски игри. Погачар изглежда и като колоездача, който потенциално може да спечели трите големи обиколки петте монумента - нещо, което до момента е правил единствено Еди Меркс!

Тадей Погачар

Матю Ван Дер Пул

Израснал в семейство на световноизвестни и силни колоездачи. Дядо му - Рамон Пулидор завършва на подиума в “Тур Дьо Франс” цели 5 пъти, баща му - Адри Ван Дер Пул, печели монументите “Обиколка на Фландрия” и “Лиеж-Бастон-Лиеж”. Матю не само става колоездач, ами дори и надминава роднините си! Световен шампион в общия старт в смятаното за едно от най-тежките издания на планетарния шампионат (Глазгоу 2023). Тесен специалист в класиките, като в колекцията му присъстват “Париж - Рубе”, “Милано - СанРемо” и два пъти “Обиколката на Фландрия”. Към всичко това добавете още над 40 победи, сред които някои извънземни себераздавания като “Амстел Голд” 2019-та и втория етап от “Тура” 2021-ва, след който достигна и до Жълтата фланелка (за лидер в състезанието). Съберете всичко това и ще получите Матю Ван Дер Пул! Освен на шосето, нидерланецът е феноменален и в колокроса, където има цели шест световни титли във витрината си. Със сигурност когато става дума за състезание и себераздаване в рамките на един ден, то никой не може да спори с Матю Ван Дер Пул.

Матю Ван Дер Пул

Ваут Ван Аерт

Победи в кралски планински етап, бягане по часовник и най-престижния спринтьорски финал, постигнати в рамките на един “Тур Дьо Франс”? Това го може само Ваут Ван Аерт. Белгиецът е прочут със своите възможности във всяка сфера на шосейното колоездене, може да бъде определен за всичко: от класик, часовникар, спринтьор, та чак до грегар. Уви, обаче е още по-запомнящ със зашеметяващата си колекция от... втори места! Олипийски игри, световни първенства общ старт и часовник, европейски шампионат, “Обиколка на Фландрия”, “Париж-Рубе” и още много други и все престижни втори (и някои трети места). Феноменален колоездач, на който изглежда, че все нещо не му достига. Въпреки това, Ван Аерт има над 40 победи на шосето, огромна част от които в някои от най-престижните класики, както и в етапи от “Тур Дьо Франс”. Именно в “Тура”, той изигра ключова роля за двете титли на своя съотборник Йонас Вингегор, като през 2022-ра дори успя да “изръси” Тадей Погачар на една от най-възловите височини в състезанието - “Hautacam”, и то докато носеше Зелената фланелка на раменете си (за най-добър спринтьор). Подобно на Ван Дер Пул, отличията на Ван Аерт в колокроса са дори повече и от тези му на шосето, като в колекцията белгиеца се извисяват три световни титли.

Ваут ван Аерт

Йонас Вингегор

Ако “Тур Дьо Франс” е най-трудното и престижно състезание в света и за да го спечелиш, си победил смятания за най-добър колоездач, това не прави ли теб най-добрия? Именно Вингегор детронира Тадей Погачар от първото място във Франция, и то по безапелационен начин. За разлика от останалите изброени, датчанинът не е имал големи успехи при юношите и пътят му до професионалното колоездене е труден и изпълнен с множество препятствия. Това обаче не му пречи на два пъти да покори най-големия връх, а именно генералната победа в “Обиколката на Франция”. При първото си участие в “Тура” през 2021-ва изненадващо за всички финишира втори, макар и да започна обиколката в ролята на помагач на Примож Роглич. Следващата година мнозина го слагат в сметките за подиума, но малцина смятат, че е способен да детронира Тадей Погачар от трона. Вингегор прави точно това, и то ударно, като “пречупва” словенеца в почти всеки възлов етап за генералното класиране. 2023-та вече влиза като основен фаворит, и макар в първите 15 етапа разликата им с Погачар да е по-малка от 30 секунди, датчанинът прави фурор в третата седмица и печели с преднина от 7 минути и половина! Това е втората най-голямата разлика между първия и втория през този век, и то срещу колоездач, за когото до преди две години се смяташе, че ще започне хегемония на печелене в “Тура”.

Йонас Вингегор

Ремко Евенепул

Детето чудо на Белгия - това е Ремко Евенепул! Започва да се занимава с колоездене едва на 17, а на 18 вече е двоен световен шампион при юношите - в общия старт и в часовника. На 24 вече е спечелил световните титли и при мъжете. Безспорно най-талантливият колоездач в колоната - белгиецът е способен да спечели почти всичко на шосето. Дебютът му в големите обиколки е в “Джирото” 2021-ва, което той не успява да завърши. Следващата година се завръща към състезанията от по три седмици, и то с гръм и трясък, печелейки “Вуелтата”. Само две седмици по-късно става шампион в общия старт на Световното първенство в Уулонгонг (Австралия) 2022-ра, и то след атака, дълга почти 60 километра. Часовниците са другата силна страна на ниския, но много аеродинамичен “куршум” Ремко. Именно в бягането по часовник печели и втората си световна титла при мъжете - това става на шампионата Глазгоу - Стърлинг (Шотландия) 2023-та, където успява да победи основния фаворит и двукратен шампион Филипо Гана. Във визитката на 24-годишния белгиец присъстват и две титли от монумента “Лиеж-Бастон-Лиеж”, както и още над 50 победи в най-различни състезания.

Ремко Евенепул

Всеки от петимата изброени има своите големи успехи и сериозни доводи да бъде наричан най-добрия. Колоезденето е спорт, в който ако гледаме само статистиката, то трудно ще добием ясна представа за възможностите на даден колоездач. Това, което отличава Погачар, Ван Дер Пул, Ван Аерт, Вингегор и Евенепул от всички останали, е начинът, по който те достигат до своите победи. Хъсът, непримиримостта, смелите атаки в често допълнение с добре подбрани тактически ходове. Почти всеки триумф на тези колоездачи ще бъде запомнящ се в историята и разквазван с години наред, именно заради начина, по който е постигнат. Това е може би нещото, което най-точно разграничава добрите от най-добрите.

Автор: Иван Андреев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт