Как да направим преглед на автомобила си?

937
Как да направим преглед на автомобила си?
Снимка: Actualno.com

Автомобилите са съществена част от ежедневието ни. Те ни водят до работа, училище и други важни дестинации. Притежаването на автомобил обаче е свързано с отговорността за неговата поддръжка. Един от най-важните аспекти на поддръжката на автомобила е извършването на редовни прегледи. Въпреки че воденето на автомобила на механик за проверки винаги е добра идея, понякога това може да не е възможно. В такива случаи извършването на самостоятелна проверка може да бъде от полза. Тук ще обсъдим как сами да извършите проверка на автомобила стъпка по стъпка.

Стъпка 1: Проверка на външния вид

Първата стъпка от проверката на автомобила е да се провери външността. Започнете с проверка на каросерията за вдлъбнатини, драскотини или ръжда. Потърсете признаци на повреди по боята или панелите на каросерията. Проверете фаровете, задните светлини, мигачите и спирачните светлини, за да се уверите, че функционират правилно. Уверете се, че предното стъкло и всички прозорци са без пукнатини и напуквания.

Стъпка 2: Проверете гумите

Следващата стъпка е да проверите гумите. Проверете за всякакви признаци на износване, като например износени места или неравномерно износване. Проверете страничните стени за евентуални повреди, като например прорези или издутини. Уверете се, че налягането в гумите е правилно и че всички гуми са с еднакво налягане. Препоръчителното налягане в гумите можете да намерите в ръководството на собственика или на дръжката на вратата от страната на водача. Не забравяйте смяната на зимни с летни гуми и изберете правилния за вас размер, което ще допринесе за сигурността и комфорта на вашето пътуване.

Стъпка 3: Проверете течностите

Проверката на течностите е съществена част от поддръжката на автомобила. Започнете с проверка на нивото на маслото. Уверете се, че маслото е на правилното ниво и че е чисто. Проверете нивото на охлаждащата течност и се уверете, че има достатъчно. Проверете нивото на спирачната течност и на трансмисионната течност. Можете да намерите препоръчителните нива в ръководството на собственика. За да може да сте сигурни, че извършената проверка е направена правилно, се доверете на АвтоСПЕКТЪР, където бързо механиците могат да установят повреда и да я сменят качествено.

Стъпка 4: Проверете спирачките

Спирачната система е една от най-критичните системи във вашия автомобил. Проверете спирачните накладки за износване при доверен механик. Уверете се, че спирачните апарати, роторите и барабаните не са повредени. Проверете дали спирачните тръбопроводи и маркучи не са изтекли, напукани или повредени. Ако все пак има някакъв проблем, е много важно да се насочите към сервиза, за да се предотвратят по-големи проблеми.

Стъпка 5: Проверка на окачването

Системата на окачването е отговорна за осигуряването на плавно пътуване. Проверете за всякакви признаци на износване, като например износени втулки или амортисьори. Уверете се, че компонентите на окачването не са повредени, огънати или счупени. Проверете компонентите на кормилната уредба, като кормилни щанги и сачмени шарнири, за признаци на износване или повреда. Ако забелязвате, че автомобилът ви има признаци на проблеми, не се колебайте да се свържете с https://shopauto.bg/, за да намерите подходящите части за вас.

Стъпка 6: Проверете акумулатора

Акумулаторът е от съществено значение за електрическата система на вашия автомобил. Проверете клемите на акумулатора за евентуална корозия или повреда. Уверете се, че е здраво закрепен на мястото си. Проверете напрежението на акумулатора с волтметър. Напрежението трябва да е между 12,6 и 12,8 волта.

Извършването на самостоятелна проверка на автомобила може да ви спести време и пари, но трябва да обмислите и посещението на автосервиз АвтоСПЕКТЪР, за да сте сигурни в качеството на направения ремонт. Редовните проверки ви помагат да идентифицирате проблемите, преди да се превърнат в по-големи. Като следвате тези шест стъпки, можете сами да извършите задълбочена проверка на автомобила. Въпреки това, ако не се чувствате комфортно да извършвате проверка на автомобила сами, винаги е препоръчително да закарате колата си на механик. Те имат знанията и опита да идентифицират всички потенциални проблеми и да ги отстранят, преди да са се превърнали в големи проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com