Задължително направете това с колата преди студения сезон

11831
Задължително направете това с колата преди студения сезон
Снимка: iStock/Guliver

Не само пътищата, но и колите трябва да се чистят старателно през зимата. Това е важно, защото сензорите и камерите например не работят надеждно, ако са покрити със сняг. Цялата кола трябва да бъде изчистена от сняг и лед преди шофиране - включително всички прозорци, капакът и покривът, иначе има риск размразяваща се маса да се спусне внезапно по предното стъкло, да разсее шофьора и да влоши видимостта.

Ето какви полезни съвети дават експертите на Dekra пред Аuto press.net:

При сняг и студ автомобилите трябва да се карат със зимни гуми. От 2018 г. новите гуми се считат за подходящи за зимата само ако носят алпийския символ „Планина със снежинка“. По-старите, които имат само маркировка M + S, все още са разрешени, но до септември 2024 г. Всесезонните гуми могат да покриват законовите изисквания, но все пак специалните зимни са по-добрият избор.

Много е важна дълбочината на протектора. В Германия например и за зимните, и за летните автомобилни "обувки" дълбочината на грайфера трябва да е поне 1,6 милиметра. Но за тежки зимни условия експертите препоръчват поне 4 мм. В Австрия това е зимният "стандарт" - най-малко 4 мм. В България също. Лесно е да проверите надеждни ли са вашите гуми: при поставянето на монета от 1 лев в улея, той трябва да покрива средния кръг на монетата.

Направете това и колата ви ще харчи 2 пъти по-малко

Зимата идва и цените на храните, а също и на бензина и дизела по целия свят се покачват. Някои го разглеждат като криза заради световни...

Ако ще пътувате в планината, не забравяйте веригите за сняг, отговарящи на размера на гумите. Добре е да направите пробно поставяне на веригите в домашни условия, защото няма да е лесно да се учите във виелицата в някой планински проход.

Стъргалки за лед, метли за сняг и фарове за мъгла са задължителни, както и резервна незамръзваща течност за чистачките. Добавете и чифт дебели работни ръкавици - в случай че ви се наложи да сменяте гума или да монтирате верига, както и топло одеяло, защото при повреда или огромно задръстване не може да разчитате безкрайно на отоплението на колата.

Винаги чистете обувките преди влизане в колата - полепналият по тях сняг и лед внася влага, а това улеснява неприятното запотяване на стъклата. Има и друго, с мокри или обледени обувки може да ви изпързалят в буквалния смисъл и да изпуснете педала на газта или, не дай боже, на спирачката.

Винаги дръжте повечко дистанция - спирачният път е значително по-дълъг на мокри, заснежени и заледени пътища. При скорост 50 км/ч на сух път автомобилът изминава средно 14 метра, преди да спре, а на хлъзгаво шосе спирачният път е неколкотратно по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com