Безапелационен Хамилтън с трета победа на „Монца“

15009
Безапелационен Хамилтън с трета победа на „Монца“

Люис Хамилтън покори и „Катедралата на скоростта“ по един безапелационен начин; драмата в това състезание се случи в 51-ата обиколка, когато гръмна двигателят на Росберг. А с това вероятно и шансовете му за титлата.

Очакванията ми за „Монца“ се оправдаха с пълна сила. Люис Хамилтън бе абсолютно безапелационен през целия уикенд. Това е негова трета победа в Италия и втора поредна след миналогодишния му успех. Тогава британецът даде най-бързи времена във всички измервани по този показател критерии, като само във втората свободна тренировка с най-бързо време бе Нико Росберг. Този уикенд обаче никой друг не успя да се запише. Хамилтън бе най-бърз в трите свободни тренировки, в трите части на квалификацията, записа най-бърза обиколка по време на състезанието и накрая го спечели, като нито за миг не изпусна водачеството. Това говори красноречиво за представянето му.

Хамилтън изпревари Ferrari в квалификацията на "Монца"

Резултатът в квалификациите вече е: Хамилтън 11, Розберг 1. Това е обезкуражително. Смазващо за пилот, който се бори за титлата. Но тоз...

Два бяха основните момента в тази надпревара. Третият бе след награждаването, когато интервюто на подиума направи титанът Джордж Лукас. Създателят на „Междузвездни войни“ дълго време на успя да зададе първия си въпрос към Люис, тъй като огромният брой тифози на пистата скандираха името на новия си идол, завършилият на втора позиция Себастиан Фетел. Третото стъпало на подиума бе заето от Фелипе Маса. Иначе присъствието на Лукас не е никак случайно именно в Италия, тъй като отдавна се знае, че той ще прави фил за Ил Комендаторе. А гледката, която предложи „Монца“ след края на състезанието, не може да се види абсолютни никъде другаде.

Не случайно отделям такова внимание на края на състезанието, защото самата надпревара не предложи много. Стартът беше трагичен за Кими Райконен, който стартира от втора позиция. Финландецът не успя да потегли от първа предавка и сякаш ускори от втора, а резултатът бе, че в първия шикан влезе последен, изпреварен дори от болидите на Manor. Невъзможността на Кими да потегли се оказа проблем за Росберг, който бе точно зад него, трябваше да направи избягваща маневра в дясно, което го забави и така двата болида на Williams го изпревариха на старта. Колоната поведе Люис, следван от Фетел, Ботас, Маса и Росберг. До първите спирания в бокса бе интересно колко болида и къде точно ще ги изпревари Райконен. Финландецът направи всичко по силите си, изпревари най-много пилоти, за да стигне на финала до 5-а позиция, което бе абсолютният максимум след трагичния старт. Тепърва ще разберем каква бе причината за него.

Най-големият губещ при първите (и единствени) смени на гуми бе Ботас. Росберг влезе пръв от Топ 5 пилотите, което му позволи да изпревари Маса, влязал обиколка след него. Ботас се забави с още два тура, което му костваше много: от трета позиция се смъкна на пета. Напред Люис натрупа над 20 секунди преднина, Фетел също нямаше никакви проблеми, но Нико Росберг започна да топи преднината му с по-твърдите гуми, за да я сведе до под 2 секунди няколко обиколки преди края. И тогава, в обиколка 51 (от 53), двигателят на Нико Росберг го предаде. Бам, това бе най-големият удар по шампионските амбиции на Нико. Това позволи на Маса да се качи на подиума, но тази повреда лиши сезона от интрига.

Люис Хамилтън вече води с 52 точки преди Росберг и трябва да отпадне два пъти (не че не е възможно), за да бъде настигнат от съотборника си. Проблемът на Росберг дойде след третата свободна тренировка, когато в чисто новия му двигател бе открит проблем – теч в охлаждащата система, замърсил задвижващата система. За „Монца“ Mercedes бе извадил нова версия на двигателя си. Компанията бе използвала всичките си т. нар. токени, за да оптимизира мотора, за който твърдеше, че не е по-мощен от досегашния, а е било работено в посока надеждност и с мисъл за развитие през сезон 2016. Видя се обаче, че новият двигател е по-бърз от предишния. Но най-вече, двигателят в болида на Росберг бе 6 състезания стар, което в крайна сметка го провали. Жалко наистина, защото това убива интригата.

Десети полпозишън за Хамилтън от 11 квалификации

Люис Хамилтън буквално унищожава съотборника си Нико Розберг в квалификациите. С еднакви болиди, шампионски болиди, да бъдеш победен с ...

Четвърти финишира Ботас, а след него двамата пилоти на Force India – Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Отлична 9-а позиция за Маркус Ериксон със Sauber, изпреварен в самия край от Даниел Рикиардо. Последната точка остана за Данийл Квят.

Отпаднаха двамата пилоти на Lotus, чийто финансови проблеми са толкова големи, че се отразяват на всичко и всички в отбора. Догодина той ще се казва Renault F1, като очакваме тази новина да стане официална съвсем скоро.

Босът на Honda заяви, че не възнамерява да се извинява на никого за слабия мотор на Honda, но Алонсо и Бътън определено го заслужават. McLaren е отчайващо бавен, но поне завършиха.

Автор: Пламен Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт