Десети полпозишън за Хамилтън от 11 квалификации

15964
Десети полпозишън за Хамилтън от 11 квалификации

Люис Хамилтън буквално унищожава съотборника си Нико Розберг в квалификациите. С еднакви болиди, шампионски болиди, да бъдеш победен с чиста скорост 10 пъти (тази бе 6-та поредна) от 11 опита – това е деморализиращо. Каквото и да прави германецът в тренировките, в същинската част той няма отговор срещу съотборника си. Така бе и до момента. В първите две свободни тренировки Нико бе най-бързият пилот. В третата тренировка Хамилтън победи. А в първите две части на квалификацията двамата си разделиха по едно най-бързо време. Така се стигна до решаващата, трета част на квалификацията, в която Хамилтън бе безапелационен. Той записа най-добро време при първия си опит, а при втория си подобри с 0,3 сек времето си, записвайки рекорден тур до момента в уикенда. Нико отново трябваше да се задоволи с втората позиция на старта, изоставайки на 0,458 сек. Двамата пилоти на Mercedes бяха безапелационно по-бързи в квалификационни условия, като Валтери Ботас изостана на 1,3 сек. Проблемът за двамата се крие в стартовете им. В последните им два старта – Великобритания и Унгария – те стартираха ужасяващо. А това утре може да се повтори. И да не забравяме: утре пилотите няма да могат вече да използват помощните системи за стартирате и всичко ще зависи от тях. Трябва да се отбележи, че утре битката на старта няма да е до първи или втори завой, а чак до 5-ти завой, едва след който колоната ще се подреди. Но пък новото задно крило на Mercedes дава много висока скорост, когато се активира DRS-а, а правата „Камел“ е мястото, където се развиват най-високите скорости.

Доста неочаквана е третата позиция на Валтери Ботас, тъй като в петък двата Williams-а бяха много назад в класирането, с много голямо изоставане, но явно са намерили нужните настройки. Отличен Ромен Грожан, който се подреди четвърти, но смяна на скоростната кутия ще го изпрати с пет места по-назад на стартовата решетка утре. Серхио Перес демонстрира отличната скорост на Force India на бързите писти, подреждайки се пети. След него се нареди Рикиардо. Отлично шесто време предвид липсата на мощност на неговия Renault спрямо двигателите Mercedes. Маса остана седми, а зад него е Пастор Малдонадо. Вероятно никой в челото няма да може да спи спокойно тази вечер именно поради този факт, тъй като Пастор е един от най-проблемните пилоти по време на старт. Чак девети остана Себастиан Фетел, което бе изненада предвид показаното темпо в тренировките, но в квалификацията Фетел остана на цели 1,6 секунди от Хамилтън. Десети остана Карлос Сайнц-мл.

Българка стана инженер във Формула 1

23-годишно момиче от град Белица стана инженер във Формула 1. Цветелина Мавродиева е първата българка, която започва работа в екипа на ...

Веднага прави впечатление отсъствието на Кими Райконен, който отпадна във втората част на квалификацията. Болидът му внезапно изгуби налягане на масло, в следствие на което всичко спря да работи по нормалния начин и онборд камерата показа изключително притеснителни шумове и работа на задвижващите системи, докато Ferrari-то спря на място.

Потресаващо слабо се представиха двамата пилоти на McLaren. На „Спа“ те дойдоха с изключително променени болиди: двигател с вътрешно горене, турбо, изпускателни системи, хибридни системи... каквото се сетиш. Две седмици преди това всички в McLaren обясняваха най-обстойно колко голям скок ще направят, как ще се опитат да настигнат Ferrari, но явно нищо в McLaren не работи както трябва в този момент. За съжаление, защото Формула 1 се нуждае от поне още един лидерски отбор в челото. Надявам се, че това ще стане през 2016 г.

За отбелязване е, че температурата на пистата в квалификацията бе +40ͦС, което е рекорд на пистата. Но да не забравяме, че дъждът на „Спа“ идва и си отива в рамките на минути. Така че утре ни чака едно от най-интересните и класически състезания, изходът от което ще е неясен до самия финал. Статистиката показва, че едва 15 пъти от 49 старта на това трасе, стартиралият от полпозишън завършва първи. Статистиката също показва, че Михаел Шумахер спечели от 16-та позиция на старта.

И още нещо: утре стартът ще решават пилотите, а не системите.

Обраха Бътън и жена му като на филм

Дженсън Бътън влезе в полицейската хроника като жертва на дързък обир. Пилотът на McLaren е на почивка със съпругата си Джесика Мичибат...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт