Хамилтън докосна титлата с две ръце

15394
Хамилтън докосна титлата с две ръце

Разходка в олимпийския парк в Сочи за Люис, но ужасен следобед за Розберг, който отпадна от надпреварата след само 8 обиколки. Причината бе повреда в педала на газта, нещо особено странно. Така Нико вече е трети в генералното класиране, изоставайки вече на 17 точки от Фетел и прекалено много от Хамилтън. Страхотно трето място за Серхио Перез.

Люис Хамилтън се разходи в парка този следобед, но причината за това бе нелеп технически проблем в болида на Розберг. Нико стартира пръв, като този път, за разлика от състезанието в Япония, устиска на атаката на Хамилтън и излезе пръв от втори завой. В този момент бе обявено излизането на колата за сигурност, Нико рязко намали и сблъсъкът с Люис се размина на милиметри. Нико Хюлкенберг се завъртя в първия завой, в следствие на което в него се заби Ериксон със Sauber, като пострада и Макс Верстапен със спукване на задна гума. При рестартирането Розберг се ускори добре и защити позицията си. Нещата станаха ясни в тур №1, в който Розберг съобщи за проблем в болида си, а една обиколка по-късно бе изпреварен от Хамилтън и Ботас, малко след което Нико се прибра в бокса. Разбра се, че причината за това е бил педалът на газта, който постоянно се е вдигал все по-нагоре и в един момент Нико не е можел да върти волана, заради високата позиция на десния си крак.

Безапелационен Хамилтън на „Сузука“

Нико Розберг успя да победи Люис Хамилтън в квалификацията за втори път, но в състезанието това не му се отдаде и британецът взе осмата...

Оттам насетне Люис отново почти не влезе в кадър, като по-интересно бе разпределението зад него. Трябва да отбележим и втория автомобил за сигурност (виртуален) на пистата, причинен от яката катастрофа на Ромен Грожан, който настъпи с лявата предна гума бялата ограничително линия и се заби в стената преди подхода към завой №13. Там вчера Карсол Сайнц претърпя жестоката си катастрофа, но въпреки нея (при удара тялото му е било подложено на натоворване от G46) той стартира в Сочи. Без успех, тъй като в обиколка 49 предния ляв спирачен диск се пръсна и Сайнц мл. отпадна. Отпадна и Даниел Рикиардо, който докладва повреда в окачването и спря, движейки се на 6-а позиция.

Валтери Ботас, който се движеше на втора позиция, „изяде“ по-бързо гумите си, което го накара да влезе в бокса в 26 обиколка. Фетел обаче остана на пистата 4 тура по-дълго и в крайна сметка изпревари Валтери. Пилотът на Williams се справи със сънародника си Райконен, но двамата бяха изостанали зад болидите на Перез и Рикиардо, които бяха сменили гумите си по-рано. Това направи надпреварата много интересна до финала й. Инфорктна бих казал. Две обиколки преди края й Ботас и Райконен изпревариха Перез в един и същ завой. Двамата финландци бяха гума на гума и се подгониха в последния тур. Но гонитбата им не трая дълго, след като няколко завоя по-късно Райконен взе на таран Ботас и го изхвърли от надпреварата няколко завоя по-късно. Болидът на Кими също се повради, но той успя да финишира пети в облак от искри зад болида си. Но това не отнема поздравите за Серхио Перез, който успя да съхрани живота в гумите си, макар да бе влязал в бокса много, много рано.

Четвърти финишира Фелипе Маса, който стартира 15-и. Квят, Наср, Малдонадо, Бътън и Алонссо взеха останалите точки.

В крайна сметка Люис Хамилтън (302 т) може да се наслаждава на почивката до следващите два старта в САЩ и Мексико. Той вече има 73 точки аванс пред съотборника си, но преследвач в класирането му вече не е Нико, а Фетел (236), който днес финишира втори и излезе на втора позиция в генералното класиране, на 66 точки зад британеца. Mercedes (531 точки) не успя да спечели титлата при конструкторите, но това е въпрос на време, което важи и за Хамилтън. А тримата най-добри днес бяха поздравени от Владимир Путин, който ги чакаше в залата, в която пилотите влизат преди качването си на подиума. Там силният на деня в света през последните седмици връчи купата на Хамилтън, който постигна втора поредна победи в Сочи, негова 9-а през сезона. това бе и негова 42-а кариерна победа, изравнявайки се по този показател с Фетел. И една повече от Сена.

Нико Розберг ще стартира пръв в Сочи

Германският пилот на Mercedes настрои най-добре болида си за доста „зелената“ и трудна за приспособяване писта в Сочи, пост...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт