Хамилтън отново бе по-бърз от Розберг

22235
Хамилтън отново бе по-бърз от Розберг

Тази квилафикация Нико ще я помни дълго време, защото бе по-бърз от Люис до последните им бързи обиколки; Фетел остана трети, без шанс за победата в квалификацията, но в състезателни условия има темпото да заплаши пилотите на Mercedes; драматичен финал на квалификацията, от който дуото на Mercedes може да има проблем утре в състезанието.

От първата свободна тренировка чак до последната част на квалификацията, Нико Розберг бе по-бързият от двамата пилоти на Mercedes. Именно поради тази причина загубата на квалификацията от Розберг може да му се отрази много зле психически, ако това утре му коства и победата в състезанието. Със сигурност ни очаква много напрегната надпревара, двамата са много близо, а и Фетел има чудесно темпо в състезателни условия. А и ако завали... Но това утре.

Днес фактите казват: Люис Хамилтън записа 45-ти полпозишън в кариерата си, което обаче не изглеждаше постижимо след тренировките. Факт е, че на тази писта Розберг се чувства отлично и бе по-бърз от Хамилтън в трите тренировки, както и в първите две части на квалификацията. В последната обаче, тази, която има най-голямо значение, Хамилтън записа най-бързата си обиколка за състезателния уикенд, изпреварвайки точно с 0,2 сек Розберг. Двамата влязоха за нов комплект меки гуми, като се върнаха за последните си решителни обиколки в рамките на няколко завоя един зад друг. Първи вървеше Хамилтън, който, в последната и решителна бърза обиколка, изпусна болида си и се завъртя на първия завой. Докато камерите даваха повторение от завъртането на Хамилтън, видяхме и втория болид на Mercedes в зоната за безопасност. Розберг вървеше зад Люис и в първите две секции от обиколката бе с 0,196 сек по-бърз от британеца, но влезе с по-висока скорост в последния завой, в следствие на което излетя от пистата и с това шансовете за победата в квалификацията се изпариха. Почти сигурно Нико щеше да е по-бърз от Люис, но утре той ще стартира зад него. Разочарованието му бе видимо, като той стигна пеша от последния завой до залата за пресконференции, явно за да поизчисти съзнанието си от изпуснатия шанс. Защото германецът знаеше, че на тази писта бе по-бърз и сякаш Хамилтън нямаше отговор на тази бързина. Освен това британецът допусна изключително много грешки с меките гуми в тренировките, като очевидно не се чувстваше комфортно с настройките, гумите и най-важното – условията на трасето.

Провал за Хамилтън, който подари победата на Розберг

Люис Хамилтън и екипът му направиха най-голямата тактическа грешка, която съм виждал през последните години. Брутална, недопустима, ска...

Трети утре ще стартира Себастиан Фетел, който не бе в състояние да се мери с Mercedes в квалификацията, но утре би могъл да има темпото, за да го направи това в най-важната част. Фетел също имаше ужасен до момента състезателен уикенд, след като в първата и втората свободнини тренировки той прекара повечето време в бокса след проблеми с трансмисията. Разочароваща квалификация за Райконен, който отпадна още в първата й част. Финландецът не му се вярваше какво се случва, но той и отборът му не успяха да се ориентират в много бързо променящите се условия на пистата. Тук е момента да кажа, че квалификацията започна на мокра писта след дъжда в третата свободна тренировка, но в течение на квалификацията трасето бързо изсъхваше и постави пилотите в много трудни условия. Райконен остана 18-ти, но пред него поне четирима пилоте ще бъдат наказани (двамата на McLaren и двамата на Red Bull), което означава, че той ще тръгне по-напред. И със сигурност ще се бори за 4-6 място на финала, но без никакъв шанс да влезе в битка за победата.

Фелипе Маса ще стартира редом до Фетел, а между него и съотборника му Валтери Ботас ще застане победителят в „24 часа на Льо Ман“. Нико Хюлкенберг явно е на гребена на вълната, като той е пилотът, който най-добре се справя с работните температури на гумите.

Споменавам последното, защото именно гумите утре ще са от особено значение за изхода на състезанието. Всички (вероятно без Хюлкенберг) имаха проблеми с бързото постигане на работни температури в гумите, като особени проблеми имаше Хамилтън в тренировките. Това ще е фактор за състезанието. Феновете на Скудерията ще стискат палци на Фетел, който може да се възползва от излитанията на двамата пилоти на Mercedes, тъй като върху гумите и на двамата се появиха сериозни петна, а това води до вибрации.

А какво ще стане, ако завали дъжд? Със сигурност шоу за нас, кошмар за пилотите. Но пък ние не получаваме техните милиони...

Хамилтън направи брилянтна квалификация в Монако

Люис Хамилтън даде изключително силна заявка за победа в GP на Монако, след като направи брилянтна квалификация, която му донесе пети п...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт