Хиляди участват в откриването на Мотосезон 2016 г.

7135
Хиляди участват в откриването на Мотосезон 2016 г.

Хиляди изпълниха пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, яхнали красиви и екзотични мотоциклети и скутери, за да се включат в най-голямото в България групово каране на мотори и с призива всички заедно да открият един безавариен мотосезон 2016.

Традиционно тук се събират между 8 и 10 000 в зависимост от времето. Днес беше слънчево и хубаво, така че очакванията на организаторите са за максимален брой от около 10 000.

С много шум от мотори и рок жици се откри Мотосезон 2015

С рев на мотори, здрав рок звук, кепабчета и вятър, тази събота започна официално Мотосезон 2015. Организацията за пореден път е от мот...

С рок музика и рев на мотори и тази година беше отбелязано началото на мотосезона. В България клубовете са над 50 – 60, а само в София са около 30. И тази година призивът е "Внимание и толерантност на пътя", предава БГНЕС.

Много слънчево и много топло, за да може да става за каране на мотор – такива са очакванията от мотосезона например на известният актьор Юлиан Вергов, който също е заклет мотоциклетист. „Очаквам всички да сме достатъчно възпитани и толерантни един към друг”, каза той и допълни, че освен моторджия например е и шофьор на автомобил, пешеходец и велосипедист. „Така че когато има толерантност на пътя - колкото повече се съобразяваме един с друг, толкова ще бъде и безопасно и толкова по-голяма наслада за всички”, казва той.

Според него колкото повече гледаме в огледалата за обратно виждане като шофьори на автомобил, колкото повече подаваме мигач, толкова по-добре, а също така е хубаво и мотористите да идват с малко по-бавна скорост отзад, защото понякога идват много бързо, включително и той на моменти и няма време кога да ги видиш, споделя той.

Нашата идея е днес да се съберем всички, да покараме заедно и да кажем на всички: Моля уважавайте се по пътищата, бъдете внимателни, ние сме сред вас, нека да се оглеждаме в огледалата, да се пазим един друг и да се обичаме, каза Митко Рашков. Техният клуб Gentlemen MC и софийските мотоклубове организират днес откриването на мотосезона.

„Мотото е, че ние не сме донори, ние сме хора. Ние сме хора с всичките си тревоги, с всичките си мечти, искаме да караме спокойно мотори. Всички ние сме и автомобилисти, така че знаем точно какво правим, знаем как да го направим– остава да сме толерантни на пътя”, каза той. През цялата година те имат различни изяви, събирания и Митко Рашков счита, че все повече намаляват произшествията. „Все повече и повече разум се влага в предвижването по улиците - било като автомобилисти, било като мотористи и мисля, че това има определено ефект”, смята той.

Мащабно откриване на мотосезона в София тази събота с група „Обратен ефект” и награди от Shell HELIX ULTRA!

С мащабно откриване в София, започва мотосезона тази година. Организацията за пореден път е от мотоклуб GENTLEMEN MC, със съдействието ...

По принцип трябва повечко да се гледа в страничните огледала. Просто не са свикнали, тук нямат тази култура на каране спрямо мотористи, скутери и т. н. Те може би са толерантни, просто не са свикнали още с нас, такива наблюдения за другите участници в движението има Владислав Янакиев от мото клуб GENTLEMEN MC София, който кара мотор от 20 години. Карането на мотор му харесва, дава му свобода, спокойствие, разтоварва го. Неговият мотор е Yamaha Royal Star Venture признава , че е трудно се поддържа, защото няма много резервни части – всичко се поръчва от нета, чужбина, но пък и казва, че слава Богу не се чупи много.

От 7-8 години на мотор е и Радослав Везирев и каза,че няма как да се обясни страхотното чувство да си на мотора, трябва да се качиш, за да го разбереш. За това дали шофьорите на коли са толерантни, той твърди, че хората са различни. „Но хубавото е, напоследък ми прави впечатление, че все повече хора гледат огледалата и ти правят път – преди 5-6 години това го нямаше. Започват да добиват култура, което много ми допада”, подчерта той.

105 пътнотранспортни произшествия има с мотоциклетисти за миналата година, 11 – убити, 104 ранени. Общо взето доста тревожна статистика, на фона на всичко останало това означава, че трябва ада вземем малко по-сериозни мерки през тази година, за да намалим поне малко убитите на пътя. Това е официалната статистка, казана от комисар Тенчо Тенев, началник на Отдел „Пътна полиция” към СДВР.

Тези 105 произшествия са малко по-малко от предходни години, но за съжаление са си тежки произшествия с убити млади хора. „Основна част от убитите са млади хора на възраст между 20 и 30 години”, каза комисар Тенев.

Мотоциклетистите в България явно се увеличават в България – само през февруари и само в София са били регистрирани над 200 мотоциклета. В столичния КАТ били изненадани когато през февруари направили заявка за над 200 мотоциклетни табели. Месецът се оказа доста топъл и ги изненадват собственици, които си купуват нови мотоциклети и решавайки да ги регистрират се оказва, че табелите свършили много бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт