Местният любимец Орландо Тераново взе първата отсечка в „Дакар“

63222
Местният любимец Орландо Тераново взе първата отсечка в „Дакар“

Миналогодишният победител Нани Рома приключи с участието си, а екипът на Peugeot направи внимателен старт при завръщането си в „Дакар“. Три MINI-та, две Peugeot и два автомобила Toyota – така започва „Дакар“ 2015.

На голямата снимка е Насер Ал-Атия, Red Bull Content Pool

Вчерашният екшън до Вила Карлос Паз е познато на рали феновете име, след като дълги години е домакин на аржентинския кръг от Световния рали шампионат. Някои от пътищата, използвани в „Дакар“, в действителност формират част от маршрута на рали „Аржентина“. Първият етап на рали „Дакар“ 2015 започна ударно за MINI, след като Насер Ал-Атия финишира пръв след първитe 175 състезателни километра. Катарецът обаче трябваше да преглътне горчив хап в края на деня, след като бе наказан от маршалите с 2 минути за превишаване на скоростта в етап от свободния преход (при ограничение 50 км/ч пилотът е преминал със скорост 68 км/ч). Така той се смъкна до 7-мо място в класирането, а пръв излезе местната звезда Орландо Тераново, също пилот на MINI. На малко над 40 секунди след него остана Роби Гордън с Hummer. За американеца това бе страхотен старт, след като в предишните две издания на ралито участието на Гордън реално приключваше още в първите километри. Сега Роби нямаше никакви проблеми и показа отлично темпо.

На снимката Жиние де Вилиер с Toyota, Red Bull Content Pool

Не такъв бе късметът на миналогодишния победител Нани Рома (MINI), за който може да се каже, че всичко приключи през 2015. Да, вероятно ще продължи да кара, но в момента той е класиран последен, на над 6 часа изоставане от съотборника си Теранова. Това не бе по вина на пилота, който само няколко километра след старта спря, като трябваше да изчака асистираща кола, която го издърпа до финала във Вила Карлос Паз.

Карлос Сайнц води триото на Peugeot, Red Bull Content Pool

Керванът потегля: рали "Дакар" 2015 в цифри

800 000. Зрители. На живо. Организаторите обявиха тази цифра за множеството, събрало се да види гладиаторите по време на задължите...

Екипът на Peugeot Total направи внимателен старт при завръщането си в маратона след 1990 г. Peugeot 2008 DKR, задвижван от 3,0-литров битурбо дизелов двигател, нямаше никакви механични проблеми по време на първия състезателен ден. Двукратният рали шампион Карлос Сайнц води триото на Peugeot, финиширайки осми в края на първия ден. Изпанецът бе доволен от старта и темпото си, като заяви, че този етап не е бил подходящ за автомобилите с един задвижващ мост.

Две места зад Карлос, на 10-та позиция в генералното класиране, е 11-кратният победител в „Дакар“ Стефан Петерханзел: най-успешният състезател в историята на състезанието. Той също остана доволен от темпото си, най-вече от максималната скорост. Той спука задна дясна гума, но неговият автомобил разполага със система за автоматично напомване на гумите, поради което не загуби много време.

„Новото момче“ в отбора, Сирил Деспре, който участва в първия си „Дакар“ с автомобил, след като цели пет пъти е печелил надпреварата с мотоциклет, остана едва на 33-та позиция. Деспре обаче има една цел тази година и тя е да се учи да пилотира на четири колела, а с такива учители – урокът му ще е повече от успешен.”

Днес е стартът на втория етап (Вила Карлос Паз – Сан Хуан), чиято обща дължина е 1458 км, от които 518 състезателни.

Резултати след SS1:

Това са "бойните" цветове на Peugeot 2008 DKR

След като прекара седем месеца „облечен“ в черно, творението на френските инженери замени своя карбонов външен вид за далеч...

1 Oрландо Теранова (Арж)/Рони Граю (Арж), MINI - 1:13,12 ч

2 Роби Гордън (САЩ)/Джони Кембъл (САЩ), Hummer - 1:13,54

3 Жиние де Вилиер (ЮАР)/Дирк ван Зицевиц (Гер), Toyota - 1:14,02

4 Кжиштоф Холовчик (Пол)/Хавиер Пансери (Фр), MINI - 1:14,06

5 Eмилиано Спатаро (Aрж)/Бенджамин Лозада (Арж), Renault - 1:14,08

Интензивна тестова програма за Peugeot 2008 DKR

Обратното броене преди старта на рали „Дакар 2015“ вече започна, а екипът Peugeot-Total продължава с тестове на страховития...

6 Бернхард Тен Бринка (Хол)/Том Колсоулl (Бел), Toyota - 1:14,28

7 Насер Ал-Атия (Кат)/Mатиьо Бумел (Фр), MINI - 1:12,50

8 Карлос Сайнц (Исп)/Лукас Круз (Исп), Peugeot 2008 DKR - 1:14,56

9 Eрик ван Луун (Хол)/Воутер Росегар (Хол), MINI - 1:15,10

10 Стефан Петерханзел (Фр)/Жан-Пол Котре (Фр), Peugeot 2008 DKR - 1:15,25

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт