Не е само Розберг. Пилотите, които напуснаха след като станаха шампиони

3268
Не е само Розберг. Пилотите, които напуснаха след като станаха шампиони
Снимка: Guliver/Getty Images

Нико Розберг шокира света на Формула 1, обявявайки решението си да се оттегли от спорта няколко дни след като стана световен шампион. Германецът спечели първата си и явно единствена световна титла при пилотите и напусна Формула 1.

Но Розберг далеч не е нито първият, нито последният пилот във Формула 1, който не защитава титлата си. Ето кои са всички:

Хуан Мануел Фанджо (1952)

След като губи от Нино Фарина през 1950 година през първия официален Ф1 сезон, Фанджо се връща по-силен и записва три победи и два подиума с Алфа Ромео - достатъчно за титла. Аржентинецът обвява, че се разделя с Алфа Ромео и преминава в BRM, но преди началото на сезон 1952 катастрофира на "Монца" и така пропуска осемте състезания. При отсъствието на Фанджо, шампионатът бива спечелен от пилота на Ферари Алберто Аскари. През 53-а великият Фанджо се завръща и печели всички титли от 1954 до 1957 година.

Майк Хоутърн (1959)

Шокиращи рокади във Формула 1

Шокиращи рокади предстоят във Формула 1 заради сензационното отказване на световния шампион Нико Розберг. Мерцедес все още няма негов з...

Фанджо не пропуска да защити първата си титла доброволно, но Майк решава точно това. След триумфа си британският пилот, който се състезава с Ферари и побеждава сънародника си сър Стърлинг Мос, предпочита да се оттегли. Хоутърн не понася леко смъртта на съотборника си Питър Колинс, който катастрофира в Гран При на Германия. През 1959 Майк загива в катастрофа на пътя.

Йохен Ринт (1971)

През 1970 година изключително талантливият Йохен Ринт е пилотът, когото всички искат да победят. След като печели в Монако в последния завой от последната обиколка на състезанието, а след това триумфира и в Холандия, Франция, Британия и Германия, Йохен си осигурява значителна преднина в шампионата. По-късно през сезона обаче, по време на тренировката за Гран При на Италия на "Монца", Ринт губи живота си. И въпреки това никой не успява да го изпревари в класирането. Така австрийският шампион получава титлата си посмъртно.

Кои са останалите световни шампиони, отказали да защитават титлата си, разберете в Sportlive.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт