Потресаваща двойна победа в квалификацията за Маса и Ботас

18539
Потресаваща двойна победа в квалификацията за Маса и Ботас

Ако някой ми беше казал, че пилот на Mercedes няма да е на полпозишън в Австрия, щях да му се усмихна ехидно. Ако някой ми беше казал, че пилот на Mercedes няма да е на първа стартова редица в Астрия – щях да го посоча пренебрежително с пръст и да му се присмея. Но, ако някой ми беше казал, че пилотите на Williams Фелипе Маса и Валтери Ботас утре ще стартират от първа редица в Австрия – щях да му се присмивам часове наред. И накрая щях да остана с пръст в устата, защото немислимото (поне в квалификацията) се случи. Двоен полпозишън за Williams! А това е страхотно за Ф1 на фона на победата на Рикиардо в предишния кръг.

Каръкът за Mercedes от GP на Канада продължава. Тото Волф призна, че още не е решен проблемът с прегряването в болидите, от които пострада жестоко Хамилтън, а Розберг героически финишира втори в Канада. Сега проблемите им продължават, макар и от друго естество. В първите две части Хамилтън и Розберг бяха най-бързи, което подсказваше, че именно те двамата пак ще решават кой ще стартира пръв. Но не би.

Трилър и дебютна победа за Даниел Рикиардо

Никой, абсолютно никой не е могъл да предположи, че в края на GP на Канада победата ще отиде при пилот на Red Bull, при това при дебюта...

В първите бързи обиколки в решаващата, трета част, Хамилтън направи грешка, а стюардите му анулираха времето, заради напускане на пистата. Последва грешка и от Розберг. В същото време Валтери Ботас записа най-бързата обиколка. Така всичко остана да се реши след вторите бързи обиколки на пилотите. Валтери Ботас излезе пръв, но допусна грешка. В този момент камерите дадоха как Хамилтън пълзи по пистата. Видя се в последствие, че проблем с блокирани спирачките (най-вероятно) предизвика завъртането му и така утре ще стартира предпоследен. А това ще окаже силно негативно влияние върху шампионските му амбиции. И докато камерите въртяха повторения от завъртането на Хамилтън, Фелипе Маса направи феноменална обиколка и стигна до първото място. В този миг Розберг бе в бърза обиколка, но нова грешка го остави трети. С това еуфорията в Williams започна. За щастие, защото най-после един от най-великите (при това частни) отбори във Ф1 е отново там, където му е мястото. Истината е, че до момента Williams показваше най-близка до скоростта на Mercedes, но в състезанията все нещо се объркваше. Лично аз ще стискам палци на дуото на Williams утре да нямат проблеми, за да върнат усмивката на лицето на сър Франк Уилямс. Този отбор го заслужава.

Ще е изключително интересно да видим дали Mercedes са решили проблемите си от Канада. И какво точно предизвика завъртането на Хамилтън. Люис ще има супер тежка задача от 9-та позиция, но поне ще видим колко в действителност е бърз той и неговият Mercedes.

Четвърти ще потегли Алонсо, а след него – Рикиардо. Младокът отново разби 4-кратния световен шампион, като бе по-бърз от него в трите части на квалификацията, а утре Себастиан ще стартира едва 12-ти. Шести ще потегли Кевин Магнусен, който също надви ветерана в отбора Дженсън Бътън. Британецът остана 13-ти. Друг новак, Дани Квият, също смаза съотборника си Жан-Ерик Верн, като утре ще потегли 7-ми. Квият бе в 10-ката и в трите части на квалификацията. След това потеглят Райконен, отново победен от Алонсо. Нико Хюлкенберг въобще не излезе за бърза обиколка и ще стартира 10-ти.

Въпреки всичко, Mercedes отново са най-бързи от всички, при това с много. В случай, че няма непредвидими ситуации, бих казал, че Розберг ще победи. Но проблемите с прегряването и капризното време са фактори, които остават много неизвестни, а това означава, че ни очаква прелюбопитен старт утре, 10 години след изваждането но австрийската писта от календара. Но милионите на Дити Матешиц са я превърнали в супер комплекс.

Нико Розберг отново ще стартира пред Хамилтън

За второ поредно състезание Нико Розберг изпревари съотборника си и най-голям конкурент за титлата тази година. И докато в Монако побед...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт