Розберг завърши сезона с отлична победа

12211
Розберг завърши сезона с отлична победа

В зимната пауза Нико влиза окрилен – 6 поредни полпозишъна и 3 поредни победи, които ще дадат на германеца голямо самочувствие за сезон 2016.

Нико Розберг завърши сезон 2015 по отличен начин. Уикендът в Абу Даби бе контролиран от пилота на Mercedes от началото до самия му финал. В квалификацията Нико буквално разби Хамилтън, постигайки своя 6-и пореден полпозишън (7 за сезона). В състезанието германецът отново бе по-бързият, който контролира състезанието от старта до финала му. Това накара Люис да опита да промени нещо с тактиката. В един момент изглеждаше, че британецът може и да успее да излъже Розберг, но сякаш идеалният момент бе изпуснат. Розберг влезе много рано за втория си бокс, докато Хамилтън остана на пистата и въртеше супер бързи обиколки. Изглеждаше, че Люис ще може да изпревари Нико след второто си влизане в бокса. Но, незнайно защо, Хамилтън остана прекалено дълго време на пистата, като влезе в бокса само 14 тура преди финала. Да, върна се с много по-нови гуми от Нико, но на над 13 секунди разлика от него. Двамата си спретнаха яка гонка до финала, но за Хамилтън това състезание бе загубено. И може би загубено след погрешна тактика и много късно изнесено назад второ спиране. Още повече, че той се върна на пистата с по-твърдите гуми, след като се очакваше да направи това с по-меките гуми (които са и по-бързите). След финала стана ясно, че това решение е било на Хамилтън, но дали Хамилтън няма да го опровергае малко по-късно… Ако го направи, това ще отприщи жестоки конспирации (някои от които може и да имат голяма доза истина) от британската медия. Не нека видим.

Розберг дублира миналогодишната си победа в Бразилия

Пилотът на Mercedes F1 намери себе си в края на сезона, записвайки втора поредна победа в Бразилия. Той записа и втори пореден успех сл...

Видно е, че Нико Розберг е буквално окрилен през последните два месеца, докато при Хамилтън представянето е на противоположния полюс. Британецът може да се радва, че си осигури титлата доста преди финала на сезона, защото иначе щеше да е на тръни до последния метър. Коренната промяна в представянето на двамата Люис обяснява с предприетите промени по болида на Mercedes, които според Хамилтън облагодетелстват Розберг. А тези промени са свързани с промяна по начина на зареждане на KERS системата, което е доведе до промяна в задното окачване и т.н.

Със сигурност тепърва предстоят много сериозни коментари как е могло да се проведе това състезание, за да излезе Хамилтън победител от него. Но още по-сериозни ще са коментарите в каква посока върви развитието на Mercedes, дали това не е умишлено, за да може догодина екипът да стане шампион, но са германски пилот. А битката между Нико и Люис тепърва започва през зимната ваканция, защото те имат думата по развитието на болида. И нека никой не си прави илюзии, че Хамилтън е загубил мотивация или скорост. В последните 6 старта той има три поредни поледи, последвани от три поредни втори позиции. Реално за тези 6 старта той е спечелил 129 точки, докато Нико – 126. Факт е обаче, че в последните стартове Люис не крие разочарованието си най-вече от посоката на развитие на отбора си.

Сигурно е едно: очаква ни един страхотен сезон 2016. Една очертаваща се много силна битка между Люис и Нико. Но този път всички очакваме, че битката за титлата няма да е между двамата, а в нея с пълна сила ще влезе и Ferrari. Представянето на Скудерията говори именно за това, че догодина може да очакваме Фетел и Райконен да се борят с Люис и Нико като с равни.

Този следобед Райконен направи едно самотно състезанието, довело го до третата позиция на финала. Фетел обаче бе в центъра на действията, тъй като стартира 15-и, а финишира 4-и с отлично пилотиране.

Розберг отново по-бърз от Хамилтън в квалификацията

Нико Розберг явно намери себе си и темпото в болида си, но късно. И все пак, Нико записа 5-и пореден полпозишън, заличавайки в известна...

Състезанието в Абу Даби предложи отличен финал на годината. Битката в средата на колоната предложи много изпреварвания. Но аз вече очаквам началото на сезон 2016, който обещава да е много по-атрактивен от изминалия, тъй като очакванията на всички са в битката за титлите да влязат два отбора. А и Renault склони да дава двигатели на Red Bull. Дано извадят още малко мощност от него, за да станем свидетели на един невероятен нов сезон.

Автор: Пламен Георгиев

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт