Смърт беляза третия етап в „Дакар“

62802
Смърт беляза третия етап в „Дакар“

Трагичният инцидент застигна полския мотоциклетист Михал Херник; Орландо Тераново спечели етапа, начело остава Насер Ал-Атия. Преднината му пред втория обаче намаля до 5 минути, а до четвъртото място се предвижи Карлос Сайнц.

За нещастие и тазгодишното издание на рали маратона не се размина без жертви. При това, отново черното място се оказа Чилечито. Полският мотоциклетист Михал Херник (№82) бе открит мъртъв между Сан Хуан Чилечито, на километър 206. Все още се изясняват обстоятелствата около смърта на пилота, тъй като по състезателя не е имало външни признаци за претърпян инцидент. Според непотвърдена информация, той не е носел каската си, когато е бил намерен. Това е станало в 16:03 ч местно време, а докторът в медицинския хеликоптер само е установил смърта на пилота. Той е на 39 години и това е неговото първо участие в „Дакар“. В цялата история на маратона своята смърт са намерили вече 28 участника и 40 зрители. За последно през 2011 г. „Дакар“ се размина без жертви.

Насер Ал-Атия, Red Bull Content Pool

В етапа Сан Хуан – Чилечито мотоциклетите и автомобилите се движеха частично по различни маршрути. Така Ал-Атия се лиши от преимуществото на лидера, тъй като автомобилите потеглят след мотоциклетите, което означава, че колите следват следите на моторите пред тях. Така водачът във временното класиране реши да поддържа постоянно темпо, а не да атакува. В резултат на това преднината му пред втория Жиниел де Вилие (Toyota) падна от 8 на 5:18 мин.

Де Вилие, Red Bull Content Pool

Теранова, който оглави колоната след първия етап, след като Атия бе наказан с 2 минути, победи пилота на Toyota в третия етап с 1:51 мин. Така Орландо се придвижи до третата позиция във временното класиране, изоставайки на 13 мин. след съотборника си от Катар.

Карлос Сайнц, Red Bull Content Pool

Голям скок напред направи и рали легендата Карлос Сайнц, който стартира деня шести. Испанецът успя да вдигне темпото си, за да финишира етапа четвърти, което му позволи да подобри класирането си във временното подреждане до четвъртото място. „Нямахме никакви проблеми с колата днес и успяхме да намерим добър ритъм в етапа.”

Французинът Стефан Петерханзел бе седми в етапа след един чист пробег. „Успях да изпреваря няколко пилоти в началото, но след това стана по-трудно да виждам в гъстия прах. Това бе по-къс и лесен етап в сравнение с вчерашния, но представянето ни е добро: видяхме, че сме много бързи в правите отсечки най-вече, не толкова бързи, когато пътят е тесен, обграден с растителност.”

Напред се придвижи и Сирил Деспре, финиширайки етапа 14-ти, изкачвайки се до 20-та позиция във временното класиране.“Знам, че имам много да уча, но за щастие имам много опитен навигатор, който може да ми помогне в това. Досега се опитвах да се адаптирам мислено към автомобила: навсякъде, където е опасно или има камъни или дупки, можеш да минеш два пъти по-бързо с автомобил отколкото с мотор. Но има и други места – особено при спиране и в тесни завои – където си два пъти по-бърз с мотор. Това е моето предизвикателство, но през цялото време аз откривам още от мен.”

Роби Гордън, Getty Images

Напред се придвижва и участника в Световния рали шампионат и дебютант в „Дакар“ Язийд Ал-Раджхи, който даде трето време в етапа, изкачвайки се до петата позиция в генералното.

Ал-Атия спечели втория етап и оглави класирането

Проблеми за Роби Гордън, Орландо Теранова, Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел, но последните трима все още са с добри шансове, докато за...

Добро темпо в етапа даде и миналогодишният победител Нани Рома, който финишира третия етап с шесто време. Рома обаче е извън всякакви сметки, след като изостава с 9 часа от лидера. Атракция за зрителите бе и Роби Гордън, който също е извън сметките, но постигна най-висока максимална скорост в една от секциите на етапа. Заради подобни изпълнения той е любимец на феновете (мой също.)

Днешният 4-ти етап е с дължина 909 км, от които 315 км скоростен пробег. Днес керванът влиза в Чили и пустинята Атакама, където ще се реши в голяма степен и побледителят.

Резултати след SS3:

1 Насер Ал-Атия (Кат)/Матиьо Бомел (Фр), MINI - 9:21, 26 ч

Местният любимец Орландо Тераново взе първата отсечка в „Дакар“

На голямата снимка е Насер Ал-Атия, Red Bull Content Pool Вчерашният екшън до Вила Карлос Паз е познато на рали феновете име, след кат...

2 Жиние де Вилиер (ЮАР)/Дирк ван Зитцевиц (Гер), Toyota - 9:26,44

3. Oрландо Теранова (Арг)/Рони Граьо (Арж), MINI - 9:39,41

4 Карлос Сайнц (Исп)/Лукас Круз (Исп), Peugeot 2008 DKR - 9:40,58

5 Язийд Ал-Раджхи (СА)/Tимо Готшалк (Гер), Toyota - 9:41,34

6 Kжиштоф Холовчик (Пол)/Хавиер Пансери (Фр), MINI - 9:46,50

Керванът потегля: рали "Дакар" 2015 в цифри

800 000. Зрители. На живо. Организаторите обявиха тази цифра за множеството, събрало се да види гладиаторите по време на задължите...

7 Eрик ван Луун (Хол)/Воутер Рьосегар (Хол), MINI - 9:49,09

8 Бернхард Тен Бринке (Хол)/Том Колсоул (Бел), Toyota - 9:57,48

9 Корлос Соуса (Пор)/Пауло Фиуза (Пор), Toyota - 10:03,04

10 Кристиан Лавиели (Фр)/Паскал Маймон (Фр), Toyota - 10:05,04

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт