Страхотна победа за Фетел и Ferrari

20472
Страхотна победа за Фетел и Ferrari

Себастиан Фетел и Ferrari се върнаха там, където мечтаят да са – на най-високото място на почетната стълбичка. Доминацията на Mercedes е прекъсната и от старта в Малайзия става ясно, че тази година няма да гледаме борба между Хамилтън и Росберг, а между Mercedes и Ferrari. Нея Алонсо ще гледа от последните позиции или от бокса. Тотално сгрешена тактика на Mercedes се крие в победата на Фетел, но Ferrari показа страхотно състезателно темпо, доказателство за което е и представянето на Райконен.

„Ferrari is back“. Така Моурицио Аривабене, шефът на Ferrari, в едва второто си състезание начело на Скудерията, поздрави 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел, който отново качи червените на най-високото стъпало на почетната стълбичка. След много, много, много дълго време. Тази победа на Фетел е за историята. С нея Себастиан записа своята 40-та победа в кариерата и 4-та в Малайзия, с което се превърна в най-успешния пилот на тази писта (Шуми и Алонсо имат по 3). За Ferrari това е 7 триумф тук, което е много повече пред останалите. И още малко статистика. Победата на Фетел е първата за Ferrari с турбо двигател от 1988 г.

Най-важното от всичко това е друго: Mercedes вече не са абсолютният доминатор на пистата. Фетел и Ferrari ги победиха в пряк дуел, затвърждавайки отличното състезателно темпо от тренировките. Със сигурност Mercedes все още е най-бързият болид, но Ferrari са малко по-назад и това ми дава пълното основание да заявя, че тази година Ferrari ще заплашат доминацията на Mercedes и битката няма да е само между Хамилтън и Росберг. И ако победата на Фетел дойде със стратегия и много по-добро пазене на гумите, то темпото на Райконен е потвърждение на горното ми твърдение. Още в първата обиколка Кими бе ударен от Ботас, в следствие на което се спука задната лява гума. Той трябваше да направи цяла обиколка на джанта, което провали състезанието му. Колата за сигурност му помогна, да, но от последна позиция до 4-та на финала – това е доказателство за страхотното темпо и огромния скок, направен от Ferrari. А само преди две седмици ситуацията изглеждаше отчайваща. Тогава заявих, че състезанието в Австралия е едно от най-скучните, които някога съм гледал. А сега, две седмици по-късно, мога да заявя, че състезанието в Малайзия бе едно от най-вълнуващите през последните 3-4 години.

Доминираща победа за Хамилтън, втори остана Розберг

Пилотите на Mercedes записаха първа двойна победа за сезон 2014, като Хамилтън доминираше цялото състезание. Фетел и Red Bull започват ...

Не очаквах такава битка, която течеше за абсолютно всяко място на пистата. Ще очаквам статистиката с нетърпение и няма да се учудя, ако GP на Малайзия е едно от състезанията с най-много изпреварвания. На фона на безобразната скука от Австралия, сега картината бе коренно различна – жесток екшън, неизвестен до финала сценарий, много „бой“... Обнадежден съм силно за останалата част на сезона. Още повече, че в момента Хамилтън води само с 3 точки... пред Фетел (43 срещу 40). Последният се разплака на подиума, тъй като това бе първата му победа от GP на Бразилия 2013. И първа с Ferrari.

Но трябва да се каже, че Mercedes все още разполагат с най-бързия болид, макар и не толкова по-бърз от Ferrari. Да, Фетел бе само на 0,074 сек от Хамилтън в квалификацията, но това бе заради дъжда. Проблемът в Малайзия за Mercedes бе голямата горещина и невъзможността им да пазят гумите. Двамата пилоти на Mercedes влязоха в бокса при излизането на колата за сигурност в петата обиколка, причинено от излитането на Меркус Ериксон, докато Фетел остана на пистата. Оттук пролича разликата между тримата: Фетел завърши с два питстопа и 10 секунди аванс пред Хамилтън, докато Люис и Нико направиха по три стопа. Проблемът обаче бе, че Mercedes сложиха по-твърдите гуми още при първото спиране, от където дойде разликата с Ferrari. А малко преди да се качи на подиума, Фетел целуна надписа P Zero върху ракламната шампа на Pirelli.

Трябва да се отбележи и фактът, че между двамата пилоти на Mercedes и техните състезателни инженери течеше оживен и изнервен разговор през цялото състезание. Осмият си пореден полпозишън (от 40) Хамилтън не успя да трансформира в осма поредна победа. Така Mercedes не победи за пръв път от GP на Белгия 2014, но не заради технически проблем, а защото бяха честно победени на пистата. Хамилтън на няколко пъти бе рязък по радиото, докато Росберг направи още по-лошо впечатление, като постоянно питаше какво става около него, кой с какви гуми и стратегия е, вместо да се концентрира върху карането и тези пред него. Очевидно е, че са изнервени. И то само две седмици, след като в Австралия, по време на пресконференцията на Mercedes, Нико Росберг заяви следното: „Бих искал Ferrari да са по-близо до нас.“

Внимавай какво си пожелаваш. Не съм ферарист, но определено се радвам за победата на Ferrari, тъй като сега сезонът става по-интересен и очаквам следващия старт с огромно нетърпение.

С $80 млн. Фетел става най-високоплатеният спортист в света?

Себастиан Фетел е противоречив пилот, макар и вече 4-кратен световен шампион. Дали е велик, или посредствен шампион, ще видим тепърва. ...

Кими нямаше шанс във второ поредно състезание, но демонстрира отлична бързина и амбиция. Очаквам и той да се намеси в битката за побите. Докато Williams не опрадваха очакванията е вече са трети по сила отбор. Кими успя да ги изпревари от последна позиция, а Ботас изпревари Маса в последната обиколка, за да вземе петата позиция. Двамата младоци на Toro Rosso се представиха блестящо, финиширайки 7-ми и 8-ми (Верстапен и Сайнц). А трагичното представяне на Red Bull продължава. Между двата старта, Кристиан Хорнер не спря да хленчи и да обвинява всички останали, а сега ясно се видя, че дори дъщерният отбор е по-бърз от тях. Квият и Рикиардо взеха последните точки.

Предполагам, че този успех на Фетел е най-болезнено приет от Алансо, който не финишира (както и Бътън) при дебюта си с McLaren. Но макар и отпадали, отборът върви в правилната посока и показва развитие с добри темпове в правилната посока. Наистина искам тази легендарта комбинация – McLaren-Honda – бързо да се върне там, където бе в златната ера на Формула 1.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт