X
 
 

1,45 млн. лв. инвестира "Екопак България" в нов технологичен център за преработка на отпадъци

1131 0
photo of 1,45 млн. лв. инвестира "Екопак България" в нов технологичен център за преработка на отпадъци
Снимка: Екопак България
„Екопак България“ инвестира 1,45 млн. лв. в изграждането на нов технологичен център. Част от него е нова инсталация за сортиране на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки и нов образователен център за ученици в София.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев и председателят на борда на директорите на “Екопак България” и изпълнителен директор на "Кока-Кола" ХБК Юрг Бургхалтер заедно пуснаха съоръжението. На официалното откриване присъстваха много производители, партньори и съмишленици в зелената мисия на „Екопак България“.

„Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т. отпадъци от опаковки годишно“, съобщи г-н Бургуджиев. Той подчерта, че голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре.

Новата линия е изградена на площадка с площ 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на “Екопак България” от 6 района в София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В съоръжението са инсталирани магнитни сепаратори за автоматично отделяне на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 служители и работници.

В продължение на последователните си дългогодишни усилия да информира и образова подрастващите от всички възрасти „Екопак България“ създаде първия интерактивен образователен център. Той е част технологичният център, в близост до сепариращата линия и е предназначен за деца над 14 години. Пространството от 300 кв. м е разделено на три зони. В прожекционната зала се представят филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тук посетителите ще се запознават с историята на организирана система за събиране на отпадъци от древността до днес. Втората зона е разделена на 4 секции за четирите вида отпадъци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. Представени са процесите на преработка и рециклиране на отпадъци, превръщането им в нови продукти или в изкуство. Предложена е и мотивираща информация за ползата от рециклирането. Третата зона е гората на зелените желания, където всеки посетител ще оставя своята зелено мисия/послание за следващите поколения.

„Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика независимо дали става въпрос за семейство, община, държава или съюз. Ако успеем по този начин да изградим навици у тези, които днес са между 7 и 27 г., това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има нужда от подобни инициативи “, заяви министър Димов.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева подчерта, че центърът е чудесно място, където децата могат да бъдат супергерои, и това пространство е пионер за София. Според нея “Екопак България” е своеобразен корпоративен лидер, когато става въпрос за екологично образование. Сачева съобщи, че през миналата година около 23 000 ученици са избрали да участват в дейности по интереси, свързани с екологично образование, и здравословен начин на живот. “МОН ще публикува промени в Наредбата за приобщаващо образование, насочени към заниманията по интереси, а екологичното образование ще се превърне в трайна държавна политика", посочи Сачева.

“Децата са нашите посланици за реализиране на зелените политики за нашия град. В този център те ще научат по най-добрия начин, че отпадъците са ценен ресурс”, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че системата за разделно събиране на отпадъци в столицата ще се разширява.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мамин дришльо

Без да искам, попаднах като преводач на едно от делата, които добиха медийна гласност преди време. Ако не бе получило тази гласност в м...

Последно в Актуално