“Екопак България” отново е лидер по разделно събиране на отпадъци

3449
“Екопак България” отново е лидер по разделно събиране на отпадъци
Снимка: ЕКОПАК България

През 2017 г. “Екопак България” събра и рециклира 96 209, 96 тона отпадъци от опаковки. Това е 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) цел е била 60%. Това стана ясно по време на отчета на „Екопак България“ за предходната година. Компанията запазва лидерската си позиция с 41,5% пазарен дял.

1213 компании членки на организацията са декларирали, че през 2017 г. са пуснали на българския пазар 157 085,08 тона опаковки. От тях "Екопак България" е събрала разделно и предала за рециклиране 96 209,96 тона  отпадъци от опаковки. От тях 45723,57 тона са били хартия, 21666,38 тона - стъкло, 17159,92 тона - пластмаса, 4725,54 тона - метал и 6865,23 тона - дървесина.

Компанията разшири обхвата си през 2017 г. като сключи договори с 22 нови общини и в момента управлява системите за разделно събиране на отпадъци в 83 български общини с население от 2 570 688 жители и по данни на МОСВ обслужва 15 822 цветни контейнера. Планирано е поетапно увеличаване на броя на контейнерите, за да бъдат обхванати още 200 000 души до 2019 г.

42 камиона с интегрирана GPS система извозват различните видове отпадъци от контейнерите на организацията. Системата следи в реално време графика и маршрута на камионите. “Екопак България” работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които - собствени. Компанията осигурява 250 работни места.

Подготвяйки се за въвеждането на новите изисквания, заложени в пакета на ЕС „Кръгова икономика“, ще инвестираме 1,2 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София и в разкриването на нов информационно-образователен център за деца и ученици“, съобщи изпълнителният директор на “Екопак България” Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки е събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета “Кръгова икономика” целта е до 2030 г. страните членки да събират и рециклират 85% от този вид опаковки „Това на практика означава всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран“, обясни г-н Бургуджиев. Според него предложенията на ЕК за намаляване на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба, замяната на пластмасата с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, биха довели до значително намаляване замърсяването на планетата.

„За да въведем успешно кръговата икономика, е нужно да продължим провеждането на образователни инициативи, комуникационни и информационни кампании сред населението, в училищата и в партньорство с общините,“ коментира Мариана Петкова, мениджър Комуникации в организацията. Тя илюстрира целенасочените усилия на “Екопак България” в тази посока с резултатите на най-популярните инициативи на организацията. През 2017 г. в инициативата „Книги за смет“ са участвали над 10 000 души, събрани са 16 тона пластмаса и са раздадени над 14 000 безплатни книги. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ събра миналата година над 8 000 деца, които предадоха 43 тона хартия и получиха над 9 500 детски книги. Пътуващото куклено шоу „Нахрани ме! Ям разделно!“ провежда своето турне из страната вече 4 години. То обучава най-малките да събират отпадъци разделно и вече над 6 000 деца са ревностни екозащитници. “Промяната на съзнанието и формирането на отговорно отношение на гражданите да събират и изхвърлят разделно отпадъците е наша мисия, защото така не само ние ще постигаме поставените цели, но и страната ни ще бъде по-чиста”, коментира г-жа Петкова.

Кои са "Екопак България"?

ЕКОПАК България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България и единствената, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен. В организацията членуват 1213 производители и вносители на опаковани стоки. ЕКОПАК България не разпределя печалба.

Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които са собствени и осигуряват 250 работни места.

През 2017 г. ЕКОПАК България събра и предаде за рециклиране тонове отпадъци от опаковки, с което:

- Спаси от изсичане 594 406 дървета;

- Спести над 311 млн. кВтч електроенергия, 1 453 095 млрд. л питейна вода и 148 669 барела петрол;

- Намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 384 922 куб.м.

ЕКОПАК България ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и отговорното ползване на системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. “Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!“ е посланието на компанията към хората.

Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатна Зелена телефонна линия – 0 800 1 5253.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗА ПРИРОДАТА:

Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия

Опаковките не са отпадък, а ресурс в кръговата икономика

Официално откриване на XVтите Дни на предизвикателствaта във Френския институт в България

В Радиното училище в Сопот деца се учиха да събират отпадъците разделно

Стара хартия за нова книга за 7-и пореден път

Резервати в Банско и Разлог

Овощна градина - обработка и култивиране

Панагюрище има над 400 нови пазители на природата

Празник събра децата на Тетевен в навечерието на 24 май

Над 240 деца се научиха да събират разделно отпадъци в Ботевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com