X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

“Екопак България” отново е лидер по разделно събиране на отпадъци

1478
“Екопак България” отново е лидер по разделно събиране на отпадъци
Снимка: ЕКОПАК България
През 2017 г. “Екопак България” събра и рециклира 96 209, 96 тона отпадъци от опаковки. Това е 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) цел е била 60%. Това стана ясно по време на отчета на „Екопак България“ за предходната година. Компанията запазва лидерската си позиция с 41,5% пазарен дял.

1213 компании членки на организацията са декларирали, че през 2017 г. са пуснали на българския пазар 157 085,08 тона опаковки. От тях "Екопак България" е събрала разделно и предала за рециклиране 96 209,96 тона  отпадъци от опаковки. От тях 45723,57 тона са били хартия, 21666,38 тона - стъкло, 17159,92 тона - пластмаса, 4725,54 тона - метал и 6865,23 тона - дървесина.

Компанията разшири обхвата си през 2017 г. като сключи договори с 22 нови общини и в момента управлява системите за разделно събиране на отпадъци в 83 български общини с население от 2 570 688 жители и по данни на МОСВ обслужва 15 822 цветни контейнера. Планирано е поетапно увеличаване на броя на контейнерите, за да бъдат обхванати още 200 000 души до 2019 г.

42 камиона с интегрирана GPS система извозват различните видове отпадъци от контейнерите на организацията. Системата следи в реално време графика и маршрута на камионите. “Екопак България” работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които - собствени. Компанията осигурява 250 работни места.

Подготвяйки се за въвеждането на новите изисквания, заложени в пакета на ЕС „Кръгова икономика“, ще инвестираме 1,2 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София и в разкриването на нов информационно-образователен център за деца и ученици“, съобщи изпълнителният директор на “Екопак България” Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки е събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета “Кръгова икономика” целта е до 2030 г. страните членки да събират и рециклират 85% от този вид опаковки „Това на практика означава всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран“, обясни г-н Бургуджиев. Според него предложенията на ЕК за намаляване на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба, замяната на пластмасата с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, биха довели до значително намаляване замърсяването на планетата.

„За да въведем успешно кръговата икономика, е нужно да продължим провеждането на образователни инициативи, комуникационни и информационни кампании сред населението, в училищата и в партньорство с общините,“ коментира Мариана Петкова, мениджър Комуникации в организацията. Тя илюстрира целенасочените усилия на “Екопак България” в тази посока с резултатите на най-популярните инициативи на организацията. През 2017 г. в инициативата „Книги за смет“ са участвали над 10 000 души, събрани са 16 тона пластмаса и са раздадени над 14 000 безплатни книги. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ събра миналата година над 8 000 деца, които предадоха 43 тона хартия и получиха над 9 500 детски книги. Пътуващото куклено шоу „Нахрани ме! Ям разделно!“ провежда своето турне из страната вече 4 години. То обучава най-малките да събират отпадъци разделно и вече над 6 000 деца са ревностни екозащитници. “Промяната на съзнанието и формирането на отговорно отношение на гражданите да събират и изхвърлят разделно отпадъците е наша мисия, защото така не само ние ще постигаме поставените цели, но и страната ни ще бъде по-чиста”, коментира г-жа Петкова.

Кои са "Екопак България"?

ЕКОПАК България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България и единствената, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен. В организацията членуват 1213 производители и вносители на опаковани стоки. ЕКОПАК България не разпределя печалба.

Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които са собствени и осигуряват 250 работни места.

През 2017 г. ЕКОПАК България събра и предаде за рециклиране тонове отпадъци от опаковки, с което:

- Спаси от изсичане 594 406 дървета;

- Спести над 311 млн. кВтч електроенергия, 1 453 095 млрд. л питейна вода и 148 669 барела петрол;

- Намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 384 922 куб.м.

ЕКОПАК България ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и отговорното ползване на системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. “Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!“ е посланието на компанията към хората.

Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатна Зелена телефонна линия – 0 800 1 5253.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим чудесни ньоки?
Как да си направим чудесни ньоки?

Всички хора казват, че обичат пица, паста или друга италианска храна. За мен Еверест на италианската кухня за ньоките. С доматен сос и пармезан!...