X
 
 

Държавата заговори за "финансово стимулиране" за ликвидация на прасета, призна грешки

4257 1
photo of Държавата заговори за "финансово стимулиране" за ликвидация на прасета, призна грешки
Снимка: МЗХГ
Стигнахме до взаимен компромис – кметовете в Пазарджишко се съгласиха да има реализация на мерките за овладяване на африканската чума, но поискаха една седмица отсрочка. Оценихме риска и преценихме, че е нормално. Това заяви зам.-земеделският министър Янко Иванов, визирайки област Пазарджик и необходимостта да бъдат изклани всички прасета, отглеждани домашно – заради африканската чума.

"Нека не говорим за компенсация – на компенсация по смисъла на закона подлежат тези, които са регистрирани по закона. Ще търсим начин да ги стимулираме финансова за това, че съдействат за осъществяване на мерките", уточни Иванов пред БНТ.

Изтича срокът за клане на прасета заради африканската чума в 5 области

До днес, 2 август, стопаните на свине в обекти тип "заден двор" на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен...

Същевременно зам.-земеделският министър призна, че държавата не е успяла да намали популацията на дивата свиня в необходимия размер и то още от миналата година. Трябвало да бъде поне 60%, а "в условията на епизоотия" – 80%. Иванов каза и нещо друго интересно – дивите свини като цяло обитавали едни и същи места, освен ако не се почувстват заплашени. Зам.-земеделският министър призова ловците сега "да стрелят колкото могат".

Що се отнася до свинефермите, там били инвестирани много пари за биосигурност, но "изглежда се пропука някъде системата" що се отнася до човешкия фактор, обясни Иванов, който добави, че се правел анализ да се види какво точно се счупило.

Според различни оценки, в Пазарджишко домашно се гледат 1500 прасета. А в село Овчеполци са категорични – няма да избиват прасета, защото в района нямало огнище на африканска чума. "Хората така са изплашени, сякаш война е станала", коментира един от стопаните в селото, който се представи като ветеринарен техник. Друг стопанин поиска още по-дълъг срок за преминаване към евтаназия – до втората седмица на декември, а трети подчерта, че ще се иска бърза и олекотена процедура за регистрация на стопани. "Очаквам, че специално за парите държавата ще излъже", каза четвърти стопанин, визирайки думите за "финансови стимули" и за нерегистрирани стопани.

Заразата е на 40 километра от тях, а ако дойде, прасетата няма да могат да бъдат заколени, ще трябва да бъдат загробвани и месото да не може да се ползва, предупреди Янко Иванов. Той изрази надежда протестиращите "да се вразумят". Зам.-земеделският министър посочи и, че са загробени над 120 000 прасета.

Протестиращи свиневъди блокираха пътя Сливен-Ямбол

Стопани от Сливенско и Ямболско блокираха пътя Сливен - Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като из...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Унищожават цел сектор поради некадърност и безхаберие! И ефект пак няма да има. Защото дивите свине се отстрелват само с подкани и препоръки. Следващата година ще е същото. Но, ще обезлюдеят селата...
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...