X
 
 

Удължиха срока за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко

7052 1
photo of Удължиха срока за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко
Снимка: pixabay
Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и няма да съдействат на властите за планираното масово унищожаване на животните, които гледат в личните си дворове. Стопаните готвят и протест, съобщи БНТ.

Според заповед на Областната епизоотична комисия до 2-ри август стопаните могат сами да заколят прасетата си, след което влиза в сила принудителното умъртвяване на животните. Според повечето кметове в Пазарджишко обаче това са крайни действия, тъй като в областта няма африканска чума.

Протестиращи свиневъди блокираха пътя Сливен-Ямбол

Стопани от Сливенско и Ямболско блокираха пътя Сливен - Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като из...

В обща декларация повече от 30 кметове заявяват, че няма да допуснат принудително евтаназиране на домашните прасета. В момента в населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта. В подобна ситуация са десетки стопани в Пазарджишко.

Много от тях ще участват в насрочения за утре протест в центъра на Пазарджик срещу превантивното умъртвяване на свинете. За да потуши напрежението в региона, на спешна среща с кметовете и областния управител в Пазарджик следобед пристигна земеделският министър Десислава Танева. След повече от час и половина оживен разговор се реши с една седмица да бъде удължен срокът за принудително умъртвяване на домашните животни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...