Община Пазарджик ще се освети в синьо на Световния ден за информираност за аутизма

900
Община Пазарджик ще се освети в синьо на Световния ден за информираност за аутизма
Снимка: Община Пазарджик

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пазарджик съвместно с Община Пазарджик реализира специална кампания за повишаване на информираността по проблемите на аутизма. РЦПППО – Пазарджик организира множество събития, целящи повишаване на разбирането за предизвикателствата и нуждите на хората с аутизъм от 26.03 насам. Кулминацията ще бъде тази вечер, от 20:00, на Световния ден за информираност за аутизма, когато сградата на Община Пазарджик ще бъде осветена в синя светлина за първи път, за да почете деня, хората с аутизъм и медицинските работници, които се грижат за тях.

„Този ден има ролята да подчертае способностите на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни приобщаването им в училище и обществото. Голям процент от децата със СОП в област Пазарджик са с аутизъм. Те се обучават в училища и детски градини заедно със своите връстници, но работата с тях е продължителен процес, изпълнен с предизвикателства. Тя изисква много знания, компетентности, любов, разбиране и приемане от обществото, в което живеем.“, споделя Гергана Колчакова – директор на РЦПППО – Пазарджик.

РЦПППО – Пазарджик и Община Пазарджик вече предприемат конкретни стъпки с цел приобщаването и подобряването на образователната среда за децата с аутизъм.

В училищата и детските градини са формирани екипи за подкрепа за личностно развитие, които да отделят нужното внимание на всяко нуждаещо се дете. Те са съставени от ресурсни учители, психолози и логопеди. Учителите пък разработват индивидуални учебни програми, съобразени с уникалните потребности и възможности на всеки ученик с аутизъм. Съставляването на индивидуални учебни планове осигурява гъвкавост в обучението. Това позволява на децата с аутизъм да комбинират престоя в учебните заведения с посещения на дневни центрове и други услуги. Така могат да съчетават образованието си с посещаването на алтернативни терапевтични дейности.

РЦПППО играе ключова роля в предоставянето на специализирана подкрепа в работата с деца с аутизъм. Освен това организира и допълнителни обучения и методическа подкрепа за общообразователните учители, в чиито класове се обучават деца от спектъра. За децата, центърът предлага допълващи терапии - сензорна терапия и ерготерапия, които не се намират другаде в областта. Също закупува помощно- технически средства, които подкрепят обучението на децата, които да се прилагат в ежедневието. Работата на РЦПППО включва и реализирането на редица инициативи, които да подобряват информираността за успехите и предизвикателствата на приобщаващото образование за децата с аутизъм и т.н.

Въпреки предприетите положителни стъпки, все още съществуват предизвикателства, които имат нужда от репения.

Такова предизвикателство е липсата на компетентни в работата с деца със СОП помощници на учителите в училищата и детските градини. Тази липса затруднява ежедневната работа с деца с аутизъм, хиперактивност и поведенчески проблеми. Причината за този проблем е в липсата на финансиране, а решението може да се намери чрез активна работа по национални програми за допълнително такова.

Въпреки активната работа на РЦПППО, Общината и много учители, много класове все още не разполагат със „структурирана среда“, необходима за ефективното обучение на децата с аутизъм. Основният проблем в този случай е нежеланието на някои учители да променят традиционните си методи на преподаване. Обученията и методическата подкрепа играят ключова роля в промяната на тази тенденция.

Друг важен аспект е включването на родителите като активни партньори в образователния процес. Семинари и обучения, могат да бъдат организирани , за да стимулират родителското участие и да подобрят комуникацията между училищата, детските градини и семействата.

Световния ден за информираност за аутизма е напомняне за нуждата от солидарност, информираност и подкрепа за хората с аутизъм и техните семейства. Кампанията на Община Пазарджик и РЦПППО – Пазарджик е акт на публично признание и подчертава ангажираността на общината и регионалния център към подобряването на условията и образователната среда за децата с аутизъм. Въпреки постигнатите успехи и положените усилия, очертаните предизвикателства подсказват, че пътят към пълноценното приобщаване и разбиране остава дълъг. Той изисква съвместната работа на всички участници в образователния процес, както и адекватно финансиране и обновяване на образователните методи.

Още: Пазарджик стана домакин на международен екологичен проект

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com