Пет горски пожара са възникнали в област Пазарджик от началото на сезона

4607
Пет горски пожара са възникнали в област Пазарджик от началото на сезона
Снимка: БГНЕС

От началото на обявения със заповед на областния управител на Пазарджик пожароопасен сезон на територията на област Пазарджик са възникнали само 5 горски пожара със засегната площ от 92 декара. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик инж. Владимир Влахов.

Той уточни, че на-много са засегнатите терени в района на Ракитово – около 80 декара, Велинград и Панагюрище, както и в земеделски територии в село Бяга, където изгоряха 80 декара лозя. „Имаме четири специализирани гасачески ядра, както и оборудвани четири депа за гасене и реагиране на горски пожари. Държавните горски стопанства и ловните стопанства в областта, а също и Учебно-опитното горско стопанство - Юндола имат дежурни служители след работно време и в събота и неделя, като това позволява постоянно да държим връзка при възникване на пожар”, коментира Влахов.

Ръст на телефонните измами в Пазарджишко

Със 145 са намалели заявителските материали по отношение на извършените криминални престъпления в област Пазарджик през първите шест...

Той допълни, че от общините в област Пазарджик, които имат горски територии, най-голяма активност по отношение на превантивни мерки и изграждане на противопожарни кули са община Панагюрище, където има изградена една с видеокамера, с наблюдение в радиус от 16 км и община Стрелча, където има изградени кули по мярка 226 от Програмата за развитие на селските райони. „В тясна връзка сме с органите на Пожарна безопасност и защита на населението, които сигнализираме първи при възникване на пожар. До този момент на наша територия са много малко горските пожари.

Миналата година беше валежна и пожарите бяха по-малко, но беше засегната по-голяма площ - при четири пожара изгоряха 357 дка”, добави директорът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com