Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода

3288
Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода
Снимка: БГНЕС

Работата по укрепването на скъсалата се вчера дига на шламохранилището в Перник продължава, както и разследването на районната прокуратура какво е довело до аварията. Стана ясно обаче, че заради нея Перник остава без топла вода, съобщава БНР.

Вчера с утринта 30 души от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" бяха евакуирани заради инцидента. Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". След аварията пети котел в ТЕЦ "Република" беше спрян и в момента перничани са без топла вода. Единственият котел, който е на газ и който досега се използваше само като резервна мощност и при аварийни ситуации, все още не е включен. Основната суровина с която работи ТЕЦ-ът, са въглищата.

Река Струма посивя заради аварията в хвостохранилището на ТЕЦ-а в Перник (ВИДЕО)

Пораженията от скъсването на хвостохранилището на ТЕЦ "Република" при квартал "Калкас" в Перник със сигурност са големи от екологична г...

Водата се е отекла в утайник, който има съоръжния, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма, обясни кмета на Перник Станислав Владимиров. В резултат реката посивя

Екоминистерството проверява каква е степента на замърсяване на  Струма след скъсването на дигата. Очакват се резултатите от взетите проби на РИОСВ. Доброволци са направили обход до яз. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба, каза още Владимиров пред БНТ.

Първоначалните коментари са, че в тази вода единстветият примес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, така че не би трябвало да има опасност за здравето на хората.

Заздравяването на дигата ще продължи и днес, 8 май, съобщи директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов. Дружеството ще почисти и замърсените със сгурия терени.

Според кмета на пернишкия кв. "Калкас" Надка Павлова това трябва да стане възможно най-бързо, за да се предотврати бъдещо замърсяване на въздуха в Перник. В сряда вътрешният министър обясни, че няма опасност за населението.

Вътрешният министър за аварията с хвостохранилището в Перник: Няма опасност за хората

Няма опасност за населението, въпреки това са предприети действия за частична евакуация на тези, които са на пътя на водата. Това заяви...

"Това шламохранилище трябва да бъде по най-бързи начин рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициране", каза Станислав Владимиров.

 

Директорът на ТЕЦ-Перник обясни, че дружеството има проект за ново шламохранилище в района на Кудин дол, което може да стане готово за три месеца, но по думите на Спасов документите се бавели по министерствата.

„Топлофикация Перник“ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището

 

Авария в хвостохранилище евакуира няколко блока и затвори квартал в Перник

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани тази сутрин заради тежка авария. Скъсала се е дигата на хвостохранилище. Хвост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com