Деница Сачева: Все още няма достатъчно специалисти за приобщаване на деца с увреждания

1110
Деница Сачева: Все още няма достатъчно специалисти за приобщаване на деца с увреждания
Снимка: Actualno.com/Ангел Атанасов

"В България в общообразователните детски градини и училища има над 22 000 деца с увреждания и с различни затруднения, а в Плевен те са 800. Задачата ни е да направим така, че те да намерят своето място в българската образователна система. Това трябва да стане по начин, който да отговаря на високи стандарти, да има отношение към достойнството на техните семейства и да бъде в подкрепа на българските учители". Това заяви днес (19 октомври) в Плевен зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя участва в официалното откриване на първия в Северна България Център за деца с аутизъм. Инициативата за създаването на Центъра е на Сдружение "Аутизъм Днес” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Община Плевен предостави безвъзмездно на сдружението и фондацията сградата на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Детелина“ в плевенския квартал „Сторгозия“.

Откриват Центъра за деца с аутизъм в Плевен, който беше разбит от вандали през август

Първият в Северна България Център за деца с аутизъм ще бъде открит официално в Плевен утре, 19 октомври. Инициативата за създаването му...

„Все още проблемите, които имаме за приобщаването на децата със специални потребности в образователната ни система, са свързани с недостатъчния брой специалисти. Малко над 4 000 са психолозите, педагози, педагогически съветници и социални работници, които могат да работят с тези деца. Опитваме се всяка година да увеличаваме техния брой. Вероятно още 300 нови работни места за такива специалисти ще бъдат създадени през следващата година“, допълни Деница Сачева.

Образователното министерство работело и по въвеждането на нови технологии, с които може да се подпомага обучението на деца с различни затруднения, включително и с аутизъм.

„Този Център ще е за деца от Северна България. Засега сме оборудвали част от сградата. Планираме в останалата част, която тепърва ще се ремонтира, да направим още зали. С децата ще се работи индивидуално. Поетапно ще им бъде изготвена индивидуална оценка, която включва минимум пет посещения. Резултатите от наблюденията ще се представят на нашите надзорници – и в София, и на ДийнаСингър, която практикува в Израел и е поведенчески аналитик от най-висок клас. Индивидуалните сесии на децата са с различна честота – в зависимост от заявката на родителите, индивидуалната оценка и индивидуалните потребности. Вече имаме 22 записани деца. Таксата за услугата е 30 лв. на терапевтичен час и се заплаща от родителите“, поясни Владислава Цолова, председател на Сдружение „Аутизъм Днес“.

Какво се случва със страдащите от аутизъм в България, когато останат сами?

Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: "Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е на...

Тя благодари сърдечно на всички, които са помогнали за създаването на новия Център за деца с аутизъм – Министерството на образованието, общинската управа и местния парламент в Плевен, Държавната агенция за закрила на детето, дарители и приятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com