X
 
 

Георг Спартански проведе избори за кметски наместници в седем плевенски села

2546 0
Георг Спартански проведе избори за кметски наместници в седем плевенски села
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Реални избори за кметски наместници в седем малки села е провел миналата седмица плевенският кмет Георг Спартански. Той се е срещал с жителите на тези селища в седем поредни дни в извънработно време. Според избирателните списъци имащите право да гласуват в тях към 26 април т.г. са били общо 1 730 човека. От тях реално правото си на глас са упражнили 764 човека – активноста е била 44,16 процента, съобщи днес градоначалникът.

„По време на изборната кампания обещах, че ако бъда избран, ще дам възможност на гражданите в селища с под 350 жители да упражнят своето право да си изберат селския управник. Считам, че хората в тези седем населени места на община Плевен не са втора категория. Те, както могат да избират президент на България, евродепутати, българския парламент, общински кмет и общински съвет, така могат да си изберат и селския кметски наместник. Изборът на кметски наместник е най-близо до хората, защото той е човекът, който ще управлява местните дела в техен общ интерес. Много хора се съмняваха дали ще си изпълня обещанието – доколкото знам няма такъв прецедент в България. Законът ме оправомощава аз да назнача кметските наместници в тези населени места, но считам, че е по-правилно да се чуе мнението на жителите на тези села. Хората бяха много благодарни, че не съм пренебрегнал собствените си обещания и съм им дал възможност да гласуват по един прозрачен начин“, коментира Георг Спартански.

Кметът на Плевен готви оптимизация на общинската администрация

Предложение за нова структура на общинската администрация ще внесе в местния парламент плевенският кмет Георг Спартански. То предвижда ...

В две от селата – Ралево и Ласкар, е имало само по един кандидат, който отговаря на изискванията на Изборния кодекс, и те са били избрани с огромно мнозинство. В четири села – Къртожабене, Горталово, Къшин и Тученица, е имало по двама кандидати, а в Тодорово са били трима.

Изборите са протекли на самите събрания. Спартански е извиквал по азбучен ред от списъците жителите, имащи право да гласуват. Всеки е гласоподавател е получавал бял лист, на който саморъчно е написвал името на кандидата, за когото гласува, и пуска бюлетината в избирателната урна. Накрая урната се отваря и всяка бюлетина в нея се показва на всички. Сумират се бюлетините за всеки от избирателите и се обявява крайният резултат.

Седемте избрани кметски наместници вече са назначени със заповед на градоначалника Георг Спартански.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители