X
 
 

Балотажът в Пловдив е сигурен, но не е ясна втората страна

Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде на балотаж, но дали срещу него ще се изправи Славчо Атанасов - ВМРО и НФСБ или Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”, още не може да се прецени. Така обобщи днес изводите от социологическо проучване на агенция „Неохрон” Николай Близнаков, предаде репортер на Actualno.com.

Анкетите са направени в периода 7-13 септември и има още много неясноти. Те касаят предимно нагласата на пловдивчани, които не са в твърдите ядра и на трите политически формации. Здравко Димитров води засега с около 26%, което е по-ниско от аналогичните нагласи към предшественика му Иван Тотев. Сходна е подкрепата и за другите двама кандидати. БСП скоро издигна кандидат за кмет - Николай Радев, който още не е започнал кампанията си. От това, на практика нулево ниво, той печели 7% подкрепа, което отговаря като обем на досегашното представяне на левицата в местни избори в Пловдив. Всички останали кандидати, които заявиха участие в кметските избори са под 4%. Изненади откъм тях не се очакват, интригата е около двойката, която ще се яви на балотаж. Ако се запази тенденцията, подкрепата и за тримата ще расте с наближаването на изборите. За отбелязване е, че най-голям прогрес в това отношение прави Дани Каназирева, която трети път се явява на местен вот и има свое запазено място като общински съветник вече в три мандата.

Що се отнася до партийните листи за общински съветници, местният парламент се очертава отново цветен с превес, но не и мнозинство, за ГЕРБ. Тук подкрепата е по-голяма, отколкото за кандидата за кмет - 34%. За НФСБ/ВМРО заявяват подкрепа 16% от анкетираните, за Съюз за Пловдив - 14%, за БСП – 11 %. Останалите гласове, включително за независимите кандидати, се разпиляват под границата на 4%.

Какви проблеми трябва да решава новата местна общинска власт според пловдивчани? Анкетираните се солидаризират около няколко основни болки - високите данъци и такси, тежкият трафик и задръстванията, неуредиците в градския транспорт и все по-трудното паркиране, замърсената околна среда, корупционните сделки и разпродажбите на общинско имущество, липсата на прозрачност и отчетност.

"Неохрон" проучва и мнението на анкетираните пловдивчани за работата на фондация „Пловдив 2019”, заета с провеждането на Европейската столица на културата. Едва 18% я оценяват като добра, 22% - като провал, а най-много от всички - 42% мислят, че тя има много изпуснати шансове и несъществени изяви. Впрочем 18% от анкетираните изобщо нямат мнение по въпроса.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...