Балотажът в Пловдив е сигурен, но не е ясна втората страна

4426
Балотажът в Пловдив е сигурен, но не е ясна втората страна

Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде на балотаж, но дали срещу него ще се изправи Славчо Атанасов - ВМРО и НФСБ или Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”, още не може да се прецени. Така обобщи днес изводите от социологическо проучване на агенция „Неохрон” Николай Близнаков, предаде репортер на Actualno.com.

Анкетите са направени в периода 7-13 септември и има още много неясноти. Те касаят предимно нагласата на пловдивчани, които не са в твърдите ядра и на трите политически формации. Здравко Димитров води засега с около 26%, което е по-ниско от аналогичните нагласи към предшественика му Иван Тотев. Сходна е подкрепата и за другите двама кандидати. БСП скоро издигна кандидат за кмет - Николай Радев, който още не е започнал кампанията си. От това, на практика нулево ниво, той печели 7% подкрепа, което отговаря като обем на досегашното представяне на левицата в местни избори в Пловдив. Всички останали кандидати, които заявиха участие в кметските избори са под 4%. Изненади откъм тях не се очакват, интригата е около двойката, която ще се яви на балотаж. Ако се запази тенденцията, подкрепата и за тримата ще расте с наближаването на изборите. За отбелязване е, че най-голям прогрес в това отношение прави Дани Каназирева, която трети път се явява на местен вот и има свое запазено място като общински съветник вече в три мандата.

Що се отнася до партийните листи за общински съветници, местният парламент се очертава отново цветен с превес, но не и мнозинство, за ГЕРБ. Тук подкрепата е по-голяма, отколкото за кандидата за кмет - 34%. За НФСБ/ВМРО заявяват подкрепа 16% от анкетираните, за Съюз за Пловдив - 14%, за БСП – 11 %. Останалите гласове, включително за независимите кандидати, се разпиляват под границата на 4%.

Какви проблеми трябва да решава новата местна общинска власт според пловдивчани? Анкетираните се солидаризират около няколко основни болки - високите данъци и такси, тежкият трафик и задръстванията, неуредиците в градския транспорт и все по-трудното паркиране, замърсената околна среда, корупционните сделки и разпродажбите на общинско имущество, липсата на прозрачност и отчетност.

"Неохрон" проучва и мнението на анкетираните пловдивчани за работата на фондация „Пловдив 2019”, заета с провеждането на Европейската столица на културата. Едва 18% я оценяват като добра, 22% - като провал, а най-много от всички - 42% мислят, че тя има много изпуснати шансове и несъществени изяви. Впрочем 18% от анкетираните изобщо нямат мнение по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com