X
 
 

Един от арестуваните инспектори на ДАИ - Пловдив е собственик на 12 имота

2889 0
photo of Един от арестуваните инспектори на ДАИ - Пловдив е собственик на 12 имота
Снимка: Божилова
"Бизнес мазохизъм" нарече днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов начина, по който три транспортни фирми са предпочитали да контактуват с ДАИ- Пловдив. Те искали да си плащат рекета, но след арестите в инспекцията, вече са готови да свидетелстват. Изнудваните от ДАИ- Пловдив дружества най- вероятно са десетки, съдействие на разследването, наблюдавано от Окръжна прокуратура, оказват засега само тези три. Едното дружество е на холандски бизнесмен, който притежава 300 тир-а и който е възнегодувал срещу тая практика.

От прокуратурата предпочетоха да не споменават източника на сигнала, предизвикал проверката. Но с напредването на нейния ход проверяващите се натъкват на нови и нови нарушения- транспортни дружества осъществяват дейност "случаен превоз" без необходимите документи, хладилни камиони, които пренасят месо и месни продукти, на практика също са нелегални.

Седем души бяха задържани при акцията на ДАНС преди ден, трима инспектори остават в ареста с прокурорска мярка от 72 часа. Единият от тях е притежател на 12 недвижими имота, повечето от които в новостроящи се кооперации. Някои били на името на баща му, други- на безработния му брат. Тъй като не е плащал данъци, ще отнесе обвинение и за укриване на данъци, а съпругата му ще отговаря за практикуване на брокерска дейност, за която няма лиценз. 

Ако пловдивският клон беше работил без корупция, на база на съставени акти за нарушения в държавната хазна щяха да влязат за една година около 300 000 лв, каза днес Румен Попов. На практика са влезли около 1 000, затова пък само от тия три дружества, чиито управители съдействат, са дадени 10 000 лв на единия от инспекторите, доказани са и други подкупи от 1 000 и 300 лв. 

Ако бъдат доказани обвиненията спрямо тримата инспектори от ДАИ- Пловдив, те могат да получат в съда присъда затвор от 3 до 10 години и глоба в размер на 20 000 лв. Временно изпълняващата длъжността директор на инспекцията  Анна Генова бе задържана в деня на акцията, но след часове освободена, тъй като не са събрани доказателства за нейно участие в престъпната схема. По същата причина от ареста бяха пуснати още трима инспектори. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...