Емблематичният квартал „Капана“ грее върху медал от сребърна колекция

8350
Емблематичният квартал „Капана“ грее върху медал от сребърна колекция
Снимка: Пловдив 2019

Старинна сграда от емблематичния квартал на Пловдив „Капана“ се усмихва от лицето на уникален сребърен медал. Той представлява най-новото ювелирно изделие на инвестиционния и колекционерски пазар у нас. Медалът е 4-ият шедьовър от възпоменателна колекция с общо 5 мотива, изобразяващи най-разпознаваемите културни и архитектурни символи на града под тепетата. 24-грамовото бижу с изписано на латиница име „KAPANA“ има на гърба си логото „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Отсечено е в лимитирана серия от 3 хиляди бройки, обявиха от компания „Булминт Холдинг“, инициираща създаването на инвестиционните продукти, и вече е в продажба на www.bulmint.com.

Съвсем скоро предстои да бъде изработен и последният 5-и медал.  Реализирането на цялата колекция, от която през лятото бяха изсечени „Античен театър“, „Римски стадион“ и „Хисар капия“, е в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ и община Пловдив.

Изборът на мотив, именно от тази градска зона за лице на 4-ия медал, е обусловен от неговата специфична роля в миналото и настоящето на Пловдив. Създаденият през 15-и век квартал „Капана“ се намира в същинския център на града и съсредоточава занаятчийския еснаф около бившите Централни хали. Наречен е така заради своеобразната плетеница от малки улици. Проект от 2014-а превръща „Капана“ в квартал на творческите индустрии, обвързвайки го с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. В момента, като едно от най-привлекателните места в града, кварталът се явява мост между отминалата епоха на занаятчийството и съвременната култура.

В центъра на композицията на медал “KAPANA” е сграда от началото на ХХ-ти век. Характерният облик на този стил е типичен за повечето сгради в това невероятно място. Въпреки малкият размер на монетата с голяма прецизност са изработени всички детайли по фасадите на къщите. За да се почувства артистичната атмосфера, на преден план преминават флагчета, превърнали се в отличителен белег за облика на „Капана“. Сградите и флагчетата са с матова повърхност, а фонът пред и над архитектурата, както и под буквите, е блестящ гланц. Този контраст допълнително подчертава сложния силует на сградата.

„От квартал „Капана“ в миналото тръгват тенденции, формира се вкус на поколенията към непреходното, към културата. Стремежът ни е да скрепим още по-здраво връзката с традициите, възпитавайки младите хора в нови ценности. Увековечаването на уникалното културно наследство е една от тях. Затова колекционирането и подаряването на такива медали става все по-популярно. Изделията от сребърната колекция са ценни сами по себе си, както и със своите послания – превръщат в произведения на изкуството символни места от най-стария жив град в Европа и културна столица на континента за 2019 година“, споделят от „Булминт Холдинг“.

Автор на художествения проект на медала „KAPANA“, както и на „Римски стадион“ и „Хисар капия“ от сребърната колекция, е Иван Тодоров от студио „Ивел Арт”.

Медалът „KAPANA“ има размери като предните 3 изделия от колекцията. За изработката е използвано сребро с проба 925. Диаметърът на медала е 38,6 мм и има гладък кант. Изкусните мат-гланц гравюри са изработени в т. нар. „proof“ или висше качество. Всеки сребърен медал от колекцията е придружен със сертификат за качество в тематично оформена луксозна опаковка. За постигането еталонна съвършеност експертите на „Булминт Холдинг“ прилагат най-модерните в световен мащаб методи на монетосечене. Изделията от колекцията нямат номинална стойност, затова се наричат медали, уточниха от компанията.

Предстоящото изсичане на 5-ия мотив от колекцията се явява своеобразна кулминация на идеята за претворяването във висококачествено сребро на пловдивски символи. На лицевата му страна ще бъдат изобразени в обща композиция няколко от най-значимите от тях. Петият медал ще бъде по-луксозен, с по-голям диаметър и тегло, обясняват от „Булминт Холдинг“. За разлика от останалите изделия в сребърната колекция единствено неговият надпис „Древен и вечен“ ще бъде на кирилица.

Закупуването на изделия от типа „KAPANA“ и останалите от сребърната колекция е удачен инвестиционен ход, уверяват финансови експерти. От естетическа гледна точка ювелирният медал сам по себе си е оригинален предмет, който би могъл да бъде поднесен като атрактивен подарък за близки и дори за официални лица.

Някои от търговските обекти, в които се продава колекцията, е точно в центъра на квартал „Капана“ – в бижутерско ателие на ул. “Златарска“ 5 и на ул. "Железарска" № 7. Сребърните медали могат да се закупят от търговската мрежа на „Булминт Холдинг“ в цялата страна, както и онлайн от сайта на компанията www.bulmint.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com