Иван Тотев не иска да е кмет на Пловдив - кой тогава?

16167
Иван Тотев не иска да е кмет на Пловдив - кой тогава?
Снимка: Божилова

Точно преди 20 години, юли в Пловдив също е горещ, температурите стигат 35 градуса, наесен предстоят местни избори, "синият" Пловдив се управлява на фона на синьо правителство, но мандатите се сменят. Много прилики има със ситуацията днес, когато основният цвят пак е син, но освен няколко фигури, прелитащи от едното към другото синьо, като цяло уж живеем в нова реалност. Според министър-председателя - най-добрата, която човек може да си представи. Според близо 2 млн. избягали от страната - най-лошата. Времето като с линийка позволява за толкова дълъг период да се начертаят допирателните в двете ситуации, които уж не са еднакви.

А доста еднаквости се откриват в темите от юли 1999 и от 2019 година.

През 1999-та завършва мандатът на кмета Спас Гърневски. Начело на СДС в Пловдив, той се гря дълго на огъня на революционната романтика от масовите вълнения, ходи начело на митинги и построи Родопския надлез. Към края на мандата си, обаче, четем в заглавията на вестниците от онова време безславния край - "Гърневски даден за втори път на прокурор". Новата кандидатура е д-р Иван Чомаков, тогава народен представител на СДС. По време на неговия мандат Гергов сключи голямата сделка на Пълдин тур и придоби Международния панаир и поне десетина къщи в Стария град.

След кметуването на Чомаков СДС вече не влезе във властта, но и самото СДС се разпиля. Властта пое Славчо Атанасов от ВМРО, който беше недолюбван от Борисов, макар че спечели изборите тъкмо с неговата подкрепа в последния момент. От мандата на Славчо Атанасов остана един паметник на Кан Крум в жк "Тракия" и интересния спомен за откриване на градски тоалетни с мажоретки. Имаше и нещо като обявяване на война на Либия накрая.

След него с много силен размах дойде младият и амбициозен Иван Тотев от ГЕРБ. В първия си мандат той беше строг, недосегаем и дистанциран. Във втория придоби чувство за хумор. Междувременно фамилната му империя се разви блестящо. Хотел, бизнес сграда, апетитен парцел за строителство на жилищен комплекс почти в центъра на града, в който строи брат му...Просто няма какво да се желае повече, има за поколения напред.

Доскоро Тотев уклончиво отговаряше на въпросите за трети мандат, окопаването във властта в Пловдив за 8 години е много сериозно и той наистина има много привърженици, назначени на добри служби. Но още при детронирането на Цветан Цветанов от всички постове стана ясно, че и Тотев скоро няма да го бъде. Отношението на Борисов към него никога не е било особено любезно, а след падането на Цветанов си стана откровено грубо пренебрежително. Последната им среща в Пловдив беше на 17 юни при откриването на Икономическия форум в хотела на фамилията на Тотев "Империал".

Кметът на града беше застанал чинно на стълбите, за да посрещне премиера, който не го удостои дори с поглед. Днес Тотев заяви, че няма да се кандидатира за трети мандат, макар че оставал лидер на областната структура на ГЕРБ и изявлението идва съвсем навреме, тъй като от тази вечер започват събранията на ГЕРБ по райони за номинации за местните избори. Със сигурност той пак ще получи номинации, освен ако привържениците му не се преориентират в движение и по-добре така да стане, защото, както каза веднъж самият Тотев, " Бойко Борисов ще реши кой ще е следващият кмет на Пловдив". Е, няма място за чудене, Борисов няма да реши в негова полза. 

Още нещо каза днес Тотев - Пловдив в последните 8 години стана платформа, от която всеки може да избере какво да прави. При толкова недовършени проекти, ще ми се да беше изкарал още един мандат. Следващият кмет ще трябва да довършва неща, които може да не са му по вкуса, както не са и по вкуса на много пловдивчани, но стореното е сторено. Голямата Базилика - това огромно метално хале, прилично на завод, което изникна в самия център на града и се намеси безцеремонно в архитектурния му вид, започнатият и недовършен Централен площад с разкопките на Източните пропилеи, които съмнително бързо взеха да се възстановяват и с бутафорен привкус, Зоологическата градина, Транспортният проект - това са част от нещата, които се явяваха детайли от всеобщата приказна картина.

Новият кмет трябва да довърши Европейската столица на културата (ЕСК), а фондация Пловдив 2019 трябва да я отчете и тук също ще станат интересни неща, защото като кмет Тотев оглавяваше и фондацията, а нейните действия не един път бяха подлагани на критика. Макар и прокуратурата уж да проверява разходите по откриването на ЕСК, категорични резултати така и не стигнаха до населението и то преглътна блокирането на транспортните връзки в центъра за близо месец в най-студеното време на годината, удължаването на крайните срокове на ремонти, изхарчването на 2 млн. лв. общински пари за два часа спектакъл на 12 януари... Това, което предстои, ще създаде сериозни проблеми и кой знае как ще свърши. 

Най-вероятният нов кмет от ГЕРБ на Пловдив е областният управител Здравко Димитров - Борисов неведнъж е подчертавал приятелските си връзки с него, а и самият Димитров-Зико след срещата с превозвачите миналата седмица каза нещо много знаково. Тримата големи в градския транспорт на Града под тепетата не само се оплакаха от загуби заради проваления Транспортен проект, но и от недостижимостта на кмета, който им отказвал среща месеци наред. Зико ги събра на другия ден след репликата: "Ако и сега кметът не реши проблемите, ще сигнализирам министър-председателя". Репликата е основополагаща за бъдещата политика на евентуалния кмет, а ще се окаже прав и Тотев - не само Борисов ще каже кой ще е на поста, но на практика той ще управлява и Пловдив. Има още няколко кандидатури на ГЕРБ от настоящите властници - предимно от районните кметове, но все пак категорично още всичко предстои. Ще стане кмет този, когото Борисов посочи...

От 1990 година насам Пловдив не е имал кмет от БСП, а в последния общински съвет и групата беше почти символична. Драмите в партията, доминирана в Пловдив от Георги Гергов, не са от вчера и нямат и особен ход за оправяне в последния момент. През годините няколко пъти кандидат за кмет беше инж. Захари Георгиев, който губеше все пак с прилична разлика, което не може да се каже за самия Гергов, който спечели преди време само 6%. Днес най-вероятната кандидатура на БСП е Николай Радев, директор на Езикова гимназия "Пловдив" и председател на групата на общинските съветници от БСП.

Кандидатурата е качествена, но и преди 20 години червените излязоха с качествена кандидатура - на арх. Валентин Маринов, а резултатът пак беше отрицателен. Другите играчи в надпреварата, която се води от поне 8 години, са Славчо Атанасов, бивш кмет, а в момента народен представител от НФСБ, Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", а се очакват и дежурни за поста като Николай Иванов, който никой не възприема сериозно.

Дори Николай Бареков заяви желание да застане начело на общината, макар и засега и това да е в рамките на хипотезите. При отворените врати на ГЕРБ, които Борисов наложи като модел, може да се очакват всякакви изненади, но здравият разум навежда на мисълта, че по-скоро в момента в редиците на управляващата партия в Пловдив се извършва рязък завой и при издигане на кандидатурата на Здравко Димитров- Зико, мнозина ще бъдат пак в миманса, за да си запазят службите и поръчките. 

След като преди години Иван Чомаков стана от кметския стол, той намери реализация при Гергов в Международния панаир, а напоследък се пенсионира.

Спас Гърневски загърби своите поне два пласта славно минало - в първия пишеше вдъхновени стихотворения за Альоша и беше в първата редица на манифестациите за 9 септември, във втория громеше комунистите от името на демократичното СДС - в момента се е приютил в ГЕРБ, ползват го за революционно острие там, където доводите издишат и той, без да му мигне окото, громи точно партиите, от които е произлязъл. Интересно къде ли ще е Иван Тотев след 20 години? 

Ако човек подреди кметовете на Пловдив в новата му история на прехода, ще забележи интересна тенденция- още Николай Сомлев беше висок, всеки следващ е по-висок от предишния. Средният ръст на кметовете на Пловдив за 20 години сигурно е поне 1.85. Чомаков и Тотев гонят 1. 95. По силата на тази логика няма никакво място за съмнение кой ще е следващият кмет. Зико е от златното поколение баскетболисти на България - минава двата метра. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com