Когато ехото не заглъхва или как Пловдив може да осъмне без градски транспорт

19521
Когато ехото не заглъхва или как Пловдив може да осъмне без градски транспорт
Снимка: Веселина Божилова/Actualno.com

Злополучният транспортен проект в Пловдив в частта си за електронната система за таксуване продължава да ражда новини, вместо да издава билети и карти. Последната е, че тримата големи превозвачи в изцяло частния градски транспорт в Пловдив предупредиха днес съвсем сериозно, че някоя близка сутрин от гаражите им може да не излезе нито един автобус поради простата причина, че няма гориво. Гориво няма да има, защото и трите фирми вече са задлъжнели тежко към фирмите - доставчици на горива, а проследяването на създалия се проблем води отново към несъстоялия се, но иначе добре платен и приет за готов, Транспортен проект, реализиран от община Пловдив с изпълнител испанската фирма Индра.

Днес Веселин Дошков, Петко Ангелов и Димитър Чолаков, собственици на големите транспортни фирми, осигуряващи почти изцяло градския транспорт на Пловдив, се срещнаха с областния управител Здравко Димитров. Пред него и пред медии те за пореден път изредиха причините, които могат да доведат до транспортен колапс в града, а той се ангажира още тази седмица да организира среща в същия състав, но и с присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев.

Пловдив остава без градски транспорт?

Пловдив може скоро да остане без градски транспорт. За това предупредиха собствениците на транспортни фирми, обслужващия публичния тран...

Причините за днешната криза са заложени още преди три години, когато предстоеше да заработи Транспортният проект, включващ система за електронно таксуване. По този начин отпадаха кондукторите, за чиито заплати всяка от фирмите плаща между 50 и 60 000 лева. Превозвачите със собствени разноски оборудваха автобусите си с контролни устройства, а договорите, които сключиха тогава, предвиждаха дотация 1.94 лв на километър пробег, вместо 1.50, както беше дотогава. Още по-сериозната причина за днешната криза е, че миналата година, разчитайки на по-високата договорена дотация, те купиха и около 90 нови автобуса, отговарящи на изискванията на Евро 6. Обаче нито системата заработи - тоест нуждата от кондуктори не отпадна, нито общината повиши дотацията. Нещо повече, макар и дребно - когато в края на миналата година и до средата на януари транспортната схема в центъра бе прекроена заради откриването на Европейската столица на културата, маршрутите на голяма част от линиите се удължиха с километри, но компенсация така и не дойде. На практика в момента фирмите дофинансират до 50 ст на всеки километър пробег, задълженията към доставчиците на горивата и загубите вече са 3 600 000 лв., а общината даде преди месеци 1 000 000 лв.. С други думи казано, на месец фирмите губят по 100 000 лв., а в летния сезон и без това пътниците намаляват, така че приходите от билети и карти спадат още повече.

Превозвачите днес заявиха пред медиите и областния управител, че не искат да спират градския транспорт, но подобна развръзка е твърде вероятна.

Сагата с Транспортния проект, започнала преди три години с щедри обещания за истинска модернизация и удавена в нелепи оправдания, се развива на няколко нива. Преди дни Йордан Иванов, председател на местната структура на "Демократична България", поискал като физическо лице по Закона за достъпа до обществена информация документацията по проекта, успя да победи отказа на общината да му я предостави и решението на Административен съд-Пловдив в същия дух, но постигна решение в своя полза на Върховния административен съд. С това решение общината вече е длъжна да предостави документите и да се види кой е сложил подписа си под приемо-предавателния протокол от декември 2015-та година, с който без забележки и без възможност за искане на неустойки, се приемаше една почти изцяло несвършена работа.

Най-дълбоко пазената тайна на Пловдив си остава...тайна и след решението на ВАС

"Демократична България" се зае да проучи ситуацията с транспортния проект на Пловдив, който е болна тема за града. След като общината о...

Загубите Йордан Иванов обобщава като 8 млн. лв. при предаването и неустойки от 82 000 лв. за всеки пропуснат ден. Първият му опит да стигне до документите, обаче, се натъкна на яростна общинска съпротива. Той ще се закани да направи следващия опит пред обективите на медиите, така че все някой ден ще стане ясно кой конкретно е причинил и продължава да причинява на пловдивчани това толкова скъпо неудобство. Едно от оправданията на кмета Иван Тотев, че електронната система за таксуване не работи, беше точно нежеланието на превозвачите да монтират контролни устройства в автобусите си. Днес те за пореден път го опровергаха. По всичко личи, че гръмките и неизпълнени обещания в края на 2015 година пораждат ново и ново ехо. Но ако наистина градският транспорт спре, това ще бъде прекалено тежка цена за всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com