Мащабен проект за Античния град възлагат в Хисаря

8762
Мащабен проект за Античния град възлагат в Хисаря
Снимка: Община Хисаря

Мащабен проект за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по проект „Античният град „Диоклецианопол – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя“ възлага община Хисаря.

Поръчката е инженерингова – за проектиране, строителство и авторски надзор, а прогнозната й стойност е над 9,4 млн. лв. с ДДС.  

В нея са включени три подобекта – Римски терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула. Общата им площ е 342 462 квадратни метра.

Термалният комплекс в „Диоклецианопол“ е разположен в централната част на града, в непосредствена близост до минералните извори. На това място са съсредоточени най-атрактивните постройки от архитектурата на античния град - монументална двуетажна обществена сграда, термален комплекс и амфитеатър.

До момента са разкрити общо 6 басейна и е установена цялата канализационна и водопроводна система. В резултат на четвъртвековните археологически разкопки е установен хоризонталният план на термите.

По своята запазеност термите на античния град при Хисаря са едни от малко запазените почти до покрив римски бани, с действащи водопроводни и канализационни съоръжения. По своята значимост и уникалност те представляват обект от световна величина.

Южната крепостна порта „Камилите“ е в западната половина на южната крепостна стена. Тя е емблемата на съвременния град Хисаря. Единствена е по рода си и нейното опазване е от важно значение за българската и европейска археологическа наука. В този си вид южната порта е без консервационна намеса. Единствено през 1934 г. е извършено укрепване на свода на портата и свързване на двата корпуса след разрушаването й.

Североизточната ъглова кула е осмоъгълна на кръгла основа. По форма тя се различава от останалите крепостни кули, които са правоъгълни. Формата й е давала възможност за по-добър обстрел от всички страни. Консервация на кулата не е правена.

През 135-136 г., по времето на император Хадриан районът около хисарските минерални извори е бил обявен за императорско владение (Augustae) със собствени граници. Това императорско владение имало особен статут и било подчинено лично на императора.

Още през средата на II в. при днешния извор „Момина сълза” започнало строителството на голяма римска баня с нимфеум (светилище на нимфите). Лечебната сила на минералните извори добила популярност в целия античен свят. Да се лекуват тук идвали хора от всички краища на обширната Римска империя.

През 293 г. император Диоклециан (284-305 г.) обявил императорското владение за град с име Диоклецианополис. Уникалните крепостни стени, римските бани, амфитеатърът, гражданските и култовите постройки са красноречиви примери за величието и разкоша, съществували около хисарските минерални извори през онези далечни времена.

Финансирането на дейностите по проекта е осигурено от Оперативна програма "Региони в растеж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com