Пред медиите бе представен проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив

2473
Пред медиите бе представен проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Пресконференция по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“ се проведе на 30-ти март 2023 г. в Дома на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

Участие в нея взеха Георги Титюков - зам.-кмет на Община Пловдив с ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика“, Зоя Петрушева - ръководител на проекта,  Станислава Ташева - експерт „Проекти и събития“ към Общинска фондация „Пловдив 2019“, Стефка Симеонова - образователен експерт, и Алекс Леви - мениджър на случай. 

Чрез изпълнението на този проект, който се финансира по две оперативни програми - „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), Община Пловдив работи за осъществяването на интегрирана програма за социално-икономическа интеграция на ромите и други уязвими етнически малцинства.

Проектът има за основна цел да подобри качеството на живот и да намали бедността и социалното изключване на хора от уязвими етнически общности в Община Пловдив чрез прилагане на интегриран подход за включване в пазара на труда, достъп до образование и обучение, достъп до социални и здравни услуги.

Проектът започна на 07.07.2021 г. и завършва на 30.06.2023 г., като към момента в неговите дейности са обхванати над 1400 души. Той има два компонента, тъй като получава финансиране по две оперативни програми. Средствата, предоставени по ОП НОИР са 373 932.38 лв., а по ОП РЧР - 1 190 023.33 лв.

По компонента с финансиране от ОП РЧР се осъществяват дейности за социално-икономическа и здравна интеграция на уязвимите етнически малцинства в Пловдив. Партньори в неговото изпълнение са Общинско предприятие „Градини и паркове“ и Общинска фондация „Пловдив 2019“. В рамките на този компонент над 800 души са консултирани за включване в пазара на труда. Назначените по проекта мениджъри на случай и трудови медиатори помагат на потребителите чрез изготвяне на професионална автобиография – европейски формат; професионален профил; план график за търсене на работа. Към момента над 250 лица са насочени към регистрация в Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив, а 125 души са насочени към включване в самостоятелна форма на обучение в СУ „Найден Геров“. Общо 126 лица са консултирани за застъпничество пред институции, като най-често потребителите имат нужда от съдействие при попълване на заявление за детски надбавки, социални помощи, енергийни помощи за отоплителния сезон и други. Активно се работи с потребителите за включването им в регистъра за настаняване в социални жилища на Община Пловдив, които в момента се изграждат на ул. „Владая“.

През обученията за възрастни, организирани по проекта, са преминали общо 118 души. Проведени са обучения за компетентност по роден език с 54 души, обучения за дигитална компетентност с 20 души, мотивационни обучения с 40 души, и обучения за придобиване на част от професия „озеленител“ с 4 души.

От началото на проекта до момента са сключени трудови договори за субсидирана заетост в Общинско предприятие „Градини и паркове“ с над 80 лица. Част от тях са напуснали, а друга част продължават да работят и към момента. С потребителите, които напускат субсидираната заетост преди изтичане на една година от започване на работа, се работи активно за оставане в предприятието или проекта.

Дейностите за подобряване на достъпа на целевата група до здравно-социални услуги се изпълняват от партньора Общинска фондация „Пловдив 2019“. Редовно се провеждат здравно-просветни кампании в етнически сегрегираните квартали на Пловдив, като в тях към момента са обхванати над 350 души. В рамките на проекта Фондацията организира и обучения на ромски лидери.

По компонента за образователните дейности, финансиран от ОП НОИР, партньори на Община Пловдив са следните десет учебни заведения, които се намират в етническите райони на Пловдив: четири училища СУ “Н. Геров“, НУ “К. Нектариев“, ОбУ “П. Славейков“, ОУ“П. Волов“ и шест детски градини – ДГ “Лилия, ДГ “Наталия“, ДГ “Маргаритка“, ДГ “Родина“, ДГ “Биляна“, ДГ “Щастливо детство“.

За превенция на ранното отпадане от образование се организират различни извънкласни дейности по български език, изобразителни изкуства, музика и спорт, като във връзка с това са наети учители и образователни медиатори. Над 500 деца от етническите малцинства и техните родители са обхванати в образователните дейности по проекта. Организирани и проведени са множество празнични прояви - изложби, концерти, участие в районни и градски прояви, както и участия в спортни турнири.

Специална дейност на проекта има и за цел да направи културните институции в града достъпни за децата от уязвими етнически малцинства и техните семейства. В рамките на проекта до сега са организирани 5 посещения на театрални и музикални постановки в ДК “Борис Христов“. Децата посетиха също така и следните музеи: Римски стадион, Природонаучния музей, Къща на Златю Бояджиев, къща „Хиндлиян“, Исторически музей „Възраждане“, Антична аптека в Стария град, Градска художествена галерия, Малка Базилика, Епископска базилика Филипопол  и др. Тези визити се съпровождат от беседи на уредник и прожекция на филми. След всяко посещение в заниманията по езикова интеграция по проекта децата разказват за своите преживявания, рисуват в часовете по изобразително изкуство и по този начин се постига интегративният ефект от цялостната работа по овладяване на езика.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com