Регионална занаятчийска камара помага на майсторите в Пловдив

32113
Регионална занаятчийска камара помага на майсторите в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Преди Балканската война плетенето на беленица е било занаят, който помагал на семействата в домакинството. След преработка на царевичната шума, от нея са се изработвали кошове, съдове, рогозки, сандали. Но мястото на това занимание не е минавало границите на семейството. След обедняването на народа, последвало загуби във войни, то се превръща в препитание.

Малките симпатични сандалки за децата стават промишлено производство. За да се пазят обувките за празници, те са били укрепвани, заздравявани с кожа и върви и са "проходили" няколко поколения. Това разбираме от Жулиета Георгиева, майстор на плетени изделия от царевична шума, която вече 18 години изработва уникални творения, разказва кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Творбите на Жулиета, заедно с произведенията на други майстори, вече са на разположение на пловдивчани и гостите на града в галерията на занаятите на ул. "Отец Паисий". Идеята на Регионалната занаятчийска камара е майсторите да имат по-достъпно място до почитателите си, а къщата на върха на Стария Пловдив през зимата е доста трудна за достигане. Наред с Жулиета Георгиева, първата изложба около Коледа включва и тъканите шалове на Елена Драмова и керамиката на Цветана Видева.

Елена Драмова твърди, че в миналите времена всяка жена е умеела да изтъче текстила, необходим и за бъдещото семейство. Подобна фина изработка на най- тънките тъкани, които са служили за обредна кърпа, например, все пак и тогава не е било по силите на всяка жена. Изтъкани от памук, лен и коприна, днес шаловете на Елена Драмова са изкуство.

Техниката, с която е изработена керамиката на Цветана Видева, пък, датира от неолита. 4000 г.пр.н. грънчари са полирали съдовете с камък. След като е реставрирала подобни съдове, Цветана Видева се посвещава на уникалното изкуство и със сигурност може да се твърди, че е една от малцината в света, които в момента работят по този начин.

Галерията на занаятите на "Отец Паисий" дава още една възможност за коледен подарък, смятат пловдивчани и от отварянето и преди дни не оставят вратата дълго затворена.

Велико Търново открива училище по занаяти

Лятно училище по занаяти започва във Велико Търново на 14 август, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов&rd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com