X
 
 

В Белащица събрали нужните подписи да се прехвърлят към община Пловдив

2912
В Белащица събрали нужните подписи да се прехвърлят към община Пловдив
Снимка: Facebook

Събрахме минималния брой подписи – 400, за да стартираме референдум за прехвърляне към община Пловдив. Ще продължим обаче да събираме до началото на септември месец, ако има отпадащи, подписите да са повече от необходимото, заяви за Actualno.com Павел Гимишев - председател на инициативен комитет за отделянето на село Белащица от община Родопи.

Той обясни, че след като приключат със събирането на подписи, ще ги входират в общините Пловдив и Родопи.

„Общинският съвет на Пловдив трябва да вземе решение, че ни приема, а община Родопи - да насрочи референдум. Ако откаже, областният управител трябва да  го насрочи съгласно закона“, посочи Гимишев.

Той е категоричен, че въпреки изтичането на двата концесионни договора, фирмите продължават да извозват инертни материали.  

Договорът на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е бил 20-годишен и е изтекъл на 1-ви февруари 2021 г.

Договорът на „Европейски пътища“ АД пък е 25-годишен и изтече през февруари тази година. Особеното при него е, че е подписан през септември 2008 г., но започва да тече от 1997 г. – датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор. 

По думите на Гимишев „Европейски пътища“ дори трошат фракции на площадката си.

„Вчера имахме сигнал до РИОСВ Пловдив и проверка, на която се оказа, че въпреки акта, който им е съставен от РИОСВ в присъствието на министър Сандов за това, че нямат право да извършват трошачна дейност и не са минали необходимите съгласувателни процедури с МОСВ, фирмата е обжалвала и на първа инстанция в Административен съд Пловдив е спечелила делото, в момента продължава на втора инстанция, но това им дава право да трошат материали и да работи площадката“, посочи Гимишев. 

Справка в базите на МОСВ сочи, че уведомлението за инвестиционнно предложение на „Европейски пътища“ е подадено в РИОСВ – Пловдив, през януари месец тази година. С него те искат да започнат процедура по Оценка за въздействие върху околната среда.

От фирмата сочат, че искат удължаване с 25 години на договора за добив на подземни богатства – мрамори от находище „Белащица“ – участък „Юг“ в имот с площ 605 354 кв. м, местност „Варниците“. Отбелязват, че целта им е да се запази действащата технология на добив и параметрите на сегашния им концесионен договор.

РИОСВ – Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив издаде предписание за преустановяване на всякаква дейност на двете ка...

(Кариерата на "Европейски пътища" АД)

Поясняват, че за разрушаване на скалния масив използват метода на сондажните заряди, които се взривяват по „NONEL“-технология – неелектрическа инициираща система. Взривните полета за едно взривяване са с обем 20 000 кубика и съответно 8600 кг взривно вещество, като е предвидено взривна дейност да се извършва по 10-11 пъти в една календарна година.

Допълват, че за надробяване на едрогабаритни скални късове, получени при добивните работи, се провеждат вторични пробивно-взривни работи със заряд във взривна дупка във водна среда, раздробяване с открит заряд във водна възглавница или поставяне на водна възглавница върху заряда.

През февруари месец процедурата по ОВОС е спряна с решение на шефа на РИОСВ – Пловдив. Мотивът му е, че има започнала  друга процедура – за учредяване на санитарно-охранителна зона „Калоян дере 1“ и „Калоян дере 2“ с възложител „ВиК“ – Пловдив, а находище „Белащица - участък „Юг“ попада в рамките на втори пояс от санитарно-охранителната зона. Докато тя не приключи, за кариерите няма как да продължи.

Уведомлението на „Холсим“ до екоинспекцията в Пловдив е от юни 2019 г. Тяхното намерение е да се продължи договорът им от находище Белащица с 15 години. Според кадастъра територията, която те ползват, е 204 205 кв. м. северно от кариерата на „Европейски пътища“. По договор обаче територията им е 194,8 дка. През февруари т. г. са поискали решение за преценяване на необходимост от ОВОС. Със същите мотиви е спряна и процедурата на „Холсим“ по ОВОС.

Пореден протест в пловдивското село Белащица

Празничният 6 септември е ден на протест в пловдивското село Белащица. Поводът – намерението да се удължи с 25 години концесията...

(Кариерата на Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД)

(Двете кариери са съседни и ползват общ технологичен път)

„Имаше през миналата седмица предаване на Валя Ахчиева, което разкри, че горе до самата площадка на кариерите има взривен склад, понеже добивът на инертни материали е по взривен способ и се направиха някакви внушения, че едва ли не хората, които са си построили къщи, са в някакво нарушение. Констатация, с която не сме съгласни, тъй като дори да приемем, че новите къщи са построени последните 10 г. в близост 400-500 метра от този взривен склад, на 650 метра от взривния склад се намира манастир "Св. Георги", който е на 1003 години. Така, че той е много преди кариерите и ако е имало някакви отстояния, би трябвало да се съобразят с манастира. А има и стари къщи, постройки в старата вилна зона, които също са по-близо до взривния склад и кариерите, строени още през 70-те и 80-те години на миналия век. Тоест, не са точно така, както се представят нещата в този материал. Явно концесионерите са започнали масово медийна атака, за да докажат правотата си на това да продължат да копаят планината на Белащица“, обобщава Гимишев.

Още от ПЛОВДИВ:

Нищо притеснително не са установили социалните служби за жената, която преби осиновеното си дете

В наводнените пловдивски села ще може да се гласува

Община Стамболийски почете Независимостта на България

Община Стамболийски разширява екопарка си

Охраната на въздушното ни пространство вече ще се изпълнява от летище Пловдив

Изграждат Парк на влюбените в Стамболийски

Световноизвестният художник Мартин Джачков открива изложба в Цар Симеоновата градина

Кметът на Стаболийски поздрави учениците от общината по случай 15 септември

Кризисен щаб търси причините за натравянето на близо 50 ученици от Пловдив

Над 400 военнослужещи се включват в помощ на наводнените карловски села

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Очевидни знаци, че той ви изневерява
Очевидни знаци, че той ви изневерява

Не винаги е лесно да разберете дали партьорът до вас ви изневерява или дори не би си и помислил за това. Повечето хора предпочитат да знаят истината,...