В Столипиново отпразнуваха Деня на ромите

5044
В Столипиново отпразнуваха Деня на ромите
Снимка: БГНЕС

Едва ли някой знае защо точно 8 април е обявен за Международен ден на ромите, но това не пречи в Столипиново да има веселба и музиката да се чува отдалеч, предаде БГНЕС.

Да се чува отдалеч е препоръчително, защото ако си наблизо, децибелите буквално те разтърсват. На платформа пред офиса на фондация Рома красиви девойки в романтични алени дрехи кършат снаги в ритъма на кючек. Тържеството днес бе организирано от фондацията, а девойките са гостенки от София. Една от тях бе удостоена с титлата Чае шукарие не от някой друг, а от зам.-кмета на Пловдив Петър Зехтински. Местното население наблюдаваше с интерес танците, а напред-назад се разхождаха тийнейджъри с бели фланелки и надпис "Не на детската женитба, да на образованието". Запитан дали знае какво пише на фланелката му, подрастващ отговори "Не". Фланелките са по проект, който очевидно се реализира на територията на махалата.

В останалите части на Столипиново животът си тече както обикновено. Боклуците са си на мястото, незаконните къщи, изяли тротоара от едната страна на ул. "Ландос" си се строят, уличните кучета спят на тройки, без изобщо да реагират на шума, под носа на полицай преминава иначе забранена каруца с кон, а пред пощата една сериозна тълпа чака за помощи. Безславно отминалата декада на ромското включване твърде незабележимо промени Столипиново, ако изобщо го насочи към интеграция. Животът си тече тук по своите си правила. Днешният ден, посветен на загиналите роми в пещите на концентрационните лагери по време на Втората световна война, е привнесен празник. Но празниците тук винаги се уважават, така че и този си протече по реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com