55% от българите, предимно млади и образовани хора, одобряват антиправителствените протести

22900
55% от българите, предимно млади и образовани хора, одобряват антиправителствените протести
Снимка: БГНЕС

В средата на декември, 55% от българите одобряват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад протестите застават най-често млади, образовани и заможни хора, както и такива, живеещи в големите градове и в столицата. Данните са от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Изследването е поръчано от Агенция „Фокус”.

Контрапротестите в защита на правителството са подкрепяни от 29% от българите, предимно възрастни и бедни хора, както и жители на селата. Около и над 80% от избирателите на БСП и на ДПС подкрепят контрапротестите.

"Ранобудните студенти" започват дебати за бъдещето на България

Специална поредица от дебати по важни обществени теми стартират „Ранобудните студенти”, „Протестна мрежа” и &bd...

Протестите срещу президента Росен Плевнелиев са неприемливи за 66% от българите, а 34% ги подкрепят. Срещу президента застават предимно хора, живеещи в малки градове и села, както и политически изкушени избиратели симпатизиращи на Атака, на БСП, на ДПС и на „България без цензура”.

Студентските протести като цяло са подкрепяни от 60% от българите - предимно млади, образовани и живеещи в градовете респонденти.

Синдикалните протести, организирани от КНСБ получават подкрепата на 56% от българите. Такава позиция изразяват предимно хората на възраст между 40 и 50 години, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Данните за протестния потенциал показват мобилизация и висока степен на готовност за изразяване на гражданска позиция. Тезите за „гражданска умора” от протестите са силно преувеличени.

Действията на полицията по време на протестите в София са тема, по която вече има изградено обществено мнение.

Не съм удрял полицай, казва студентът Александър Кирицов

Не знам защо бях задържан. Това заяви арестураният преди четири дни студент Александър Кирицов, който беше един от четиримата арестуван...

48% от жителите на страната не одобряват действията на полицията по време на протестите в столицата. Сред жителите на София неодобряващите действията на полицията възлизат на 55%.

Поведението на полицията по време на протестите е приемливо за 30% от българите и за също толкова от столичаните, участвали в проучването.

Именно заради действията на полицията по време на протестите, напоследък е налице спад на доверието към работата на МВР – с 13 пункта за последните четири месеца. Сега полицията е одобрявана от 34%, а неодобрението към нея е значително по-висок дял – 52%.

40% от българите отиват дори по-надалеч - според тях, у нас може да се говори за полицейщина. Така мислят преди всичко хора на възраст от 30 до 50 години, респонденти със стандарт на живот над средния и жители на столицата. Близо 70% от хората, които не одобряват действията на полицията по време на протестите, твърдят, че у нас има полицейщина.

36% от участвалите в изследването, предимно хора на възраст над 50 години, не смятат, че у нас има полицейщина.

Костов: Протестите се разфокусират, защото не предлагат политическа алтернатива

Няма да се занимавам с политика повече - само с управление на рисковете, от това разбирам. Това потвърди бившият лидер на ДСБ Иван Кост...

Според 26% от българите напоследък у нас може да се говори за политически репресии. Най-често като обект на такива репресии хората привиждат няколко съвкупни образа - на опозицията, на протестиращите срещу кабинета, на българските студенти, на държавната администрация и на журналистите. Посочени са и конкретни имена на политици, сред които Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и др.

Въпреки яростното политическо противопоставяне от последните месеци, три пъти повече са българите, които вярват, че делителната ос „бедни - богати” е по-значима за тях от разликата в политическите убеждения (68%:24%). Това означава, че политическото противопоставяне не способства за доближаване на политиците до реалния живот на техните избиратели. Бедността не може да бъде овладяна с един контрамитинг, нито богатството да бъде олицетворено от един друг вид протест. Националистически и популистки ориентирани формации биха могли да извличат дивиденти от подобна ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика