АБВ иска НС да приеме в декларация 5 точки за работата си до края на мандата

955
АБВ иска НС да приеме в декларация 5 точки за работата си до края на мандата

Народното събрание да приеме обща декларация с 5 точки, в които да разпише приоритетите си до края на мандата, предлага АБВ.

Идеята е в декларацията да се разпишат необходими усилия и мерки за изход от създалата се ситуация в страната, обясни зам.-шефката на групата на АБВ Мариана Тодорова. Декларацията ще бъде предложена на Председателския съвет на НС утре.

Намираме се в безпрецедентна ситуация, в която за 6 месеца ще имаме 4 правителства – 2 редовни и 2 служебни, а Народното събрание е с най-ниско доверие сред всички институции, допълни тя.

Затова от АБВ предлагат парламентарните сили да постигнат консенсус по 5 точки:

1. Председателят на Народното събрание да създаде експертна работна група за изработване на изборното законодателство, която да се състои от политически партии, неправителствени и граждански организации, експерти и учени. Нейната задача ще е да подготви промени в изборните правила, като работи и по време на двете служебни правителства, за да е готова да ги предложи на следващото НС. Този парламент няма време да приеме такива промени, но ще е обида към хората, ако не започнем да работим по тях, обясни Тодорова.

2. Да се намери съгласие по бежанския и мигрантския проблем и всички политически сили да се откажат да превръщат темата в терен за политически битки, призовава АБВ. Ще се предложи ускорено приемане на законово решение за наказание на трафикантите на бежанци. Ще се препоръча на служебните правителства да работят активно по опазване на границата и да сключват проекти за реадмисия със страни, чиито граждани са част от мигрантския поток.

3. АБВ предлага парламентът да препоръча спазването на строга фискална дисциплина от следващите служебни правителства. Призоваваме те да не изпадат в ненужни и необосновани разходи, така че следващото редовно правителство да може да разполага с ресурсите от приетия бюджет, каза Тодорова. Препоръчва се още да има ускорена работа по европейските програми и усвояването на европейските средства от европейските фондове.

АБВ: Този парламент няма легитимност да приеме бюджета

Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година, нито да прави сериозни промени в Изборния кодекс. Това заяви в ефира ...

4. Двата служебни кабинета ще трябва усилено да работят по предстоящото председателство на България на ЕС.

5. В тази точка парламентът ще призове сегашното правителство и следващите служебни за активни действия ца приключване на спора с "Атомстройекспорт" и намиране на чуждестранни инвеститори за проекта АЕЦ "Белене".

Зам.-шефът на АБВ Румен Петков пък призова премиерът да каже какви са мотивите за смяната на борда на "Кинтекс". Според него причините били необясними. Преди няколко месеца беше чествана 50-годишнината на „Кинтекс“, припомни Петков. По думите му от Министерство на икономиката е дадена много висока оценка за състоянието на предприятието през последната година и половина – две. Той заяви, че за деветмесечието на 2016 г. износът на предприятието е 87 млн. лева, а очакванията са че до края на годината износът ще стигне 100 млн.

„В петък по абсолютно необясними причини бордът на „Кинтекс“ е сменен и са назначени други хора“, каза Петков и определи като най-поразяващ факта, че новото ръководство е назначено със срочни догори за период от 2 месеца и 1 седмица. Той заяви, че с оглед на срока на договорите на ръководството няма контрагент в този сектор, който ще гледа сериозно на България, пише 24 часа.

„Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало износ за 164 млн. лева без всякакви аргументи зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново за 2 месеца е абсурдно“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика