АБВ искат оставката на енергийния министър

3689
АБВ искат оставката на енергийния министър
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За незабавна оставка на енергийния министър настояват от АБВ. "Ако искаме да спасим енергетиката и икономиката, единственият полезен ход е незабавна оставка на министъра на енергетиката и на ръководствата на държавните дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз", заяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. Тя е категорична, че е крайно време да се сложи край на партийните номенклатурчици, на герберите, на калинките и на теменужките в енергетиката на България.

Ганчева алармира, че във въглищния сектор са поети ангажименти за закриване след 5 години, а никой не мисли какво ще се случи и че ако се унищожат трите стълба на енергетиката – въглищната, ядрената и сектора на природен газ, ще останем на свещи и ще плащаме непосилни цени за енергия.

Няма регулирана цена на природния газ за месец септември – такова нещо до момента не се е случвало, посочи Ганчева. "Булгаргаз бяха внесли искане за увеличаване на цената с 15%, след това с 20%, след което министърът на енергетиката вместо да регулира сектора, с телефонно обаждане им каза да си оттеглят предложението, КЕВР не взе решение и в момента нямаме регулирана цена, поясни ситуацията тя.

По закон на първо число всеки месец КЕВР трябва да определи цената. По закон това се случва по предложение на Булгаргаз.Намираме се в момента в правен вакуум и няма друга държава в ЕС, където да се е случвало с телефонно обаждане да се отмени цената, отбеляза още Ганчева.

Следващата седмица, вероятно ще бъде определена някаква цена за природния газ, която ще важи със задна дата и отново ще имаме със задна дата промяна на условията, добави зам.-председателят на партията.

Тя изрази недоумение защо Булгаргаз, като знаят, че ще се увеличи цената на природния газ през септември, не нагнетиха на ниската цена газ в хранилището в Чирен и посочи, че тази година там е нагнетен с една трета по-малко газ, отколкото през миналата година. "Защо тези експерти прекрасни, на които плащаме големите заплати не спестиха няколко милиона лева на българската иконимика", попита тя и побърза да отговори: "Няма значение дали не знаят или не могат. Отговорът е просто оставка".

Показваме пред европейските институции, че няма действащ пазар на природен газ, няма независим регулатор, няма прогнозируемост. Всичко е риск, всичко е хаос и всичко зависи от обажадането на един министър", коментира тя.

Лидерът на АБВ Румен Петков е категоричен, че случаят е за прокуратурата. "Ако и сега прокуратурата остане безучастна към това тежко престъпление, което извършиха Булгаргаз и министъра на енергетиката и за което публично Булгаргаз артикулира, че са изтеглили предложението за цената на газа под давление на министъра на енергетиката, с право може да се счита, че прокуратурата и главният прокурор са долнопробен филиал на диктатурата на Борисов", заяви той.

Според Петков проектът "Белене" се стопира от директора на НЕК Иван Йончев, който не изпълнявал заповеди на енергийния министър, издадени още миналата година. Въпросът отново е прокурорски, убеден е Петков. 

Лидерът на АБВ коментира и акцията на три държавни институции в "Хиполенд" от  тази сутрин. Според него "фактът, че собственикът заяви много ясно отношението си към действията на полицията на протеста по повод случилото се и със сина му, е мотивирал Борисов да разпореди на тези 3 структури такъв тип действия".  По думите му "това е поредният ясен знак, че живеем в условията на диктатура - "диктатура, върху която няма граждански контрол, няма обществен контрол, правителство на диктатурата, върху което няма парламентарен контрол, правителството е недосегаемо за прокуратурата и е много далеч от европейските правила и норми".

АБВ: Целта на Борисов е да използва коронавируса като инструмент да остане на власт (ВИДЕО)

Единственото самосъхранително решение за Борисов е оставка на правителството и разгръщане на идеята за формиране на експертно такова. Т...

Ето кой е големият страх на премиера от служебно правителство, според Румен Петков: "Борисов го е страх, че един служебен вътрешен министър извиква на петата минута от влизането си директора на Научния институт за криминалистика и му възлага анализ на снимките и на речитатива. Ако е влезнал в 9 часа сутринта г-н служебният министър - в 12 часа ще обяви, че и речитатива, и снимките са истински, така както обявиха две лаборатории.

Ако в 12 ч. на обед той обяви резултата, в 12:05 ч. Борисов да е арестуван, защото трябва да обясни откъде са 1 милион евро и няколко ключета злато в нощното шкафче. В 12:10 да е арестуван Гешев – за съучастие към Борисов, защото не изпрати съответната бригада (не като тази в президентството, а някоя по-интелигентна, ако е възможно в техния случай, която да направи обиск в премиерската вила). Той създаде предпоставки Борисов да укрие доказателства за извършено престъпление. И в 12:15 да имаме повод да си поръчаме по едно кафе, да речем".

Второ, продължи Петков - "един външен министър с гръбнак влиза в 9 часа и в 9:10 изпраща писмо до испанския си колега – как върви разследването в Барселона. Ние се интересуваме, защото става дума за представител на българската политическа класа на най-високо ниво".

Лидерът на АБВ е убеден, че това са двете неща, които не дават на Борисов да спи. "Този страх на Борисов, обаче тежи на България. Хората трябва да си дадат сметка срещу какво сме изправени – вулгарно, цинично управление на държавата със съучастието на главния прокурор", заключи Петков.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика