АБВ поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев

2975
АБВ поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев
Снимка: АБВ

АБВ настоява за оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Това обяви по време на пресконференция в Плевен председателят на партията Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Според него с бездействието си по редица ключови за сигурността на гражданите на страната въпроси Радев е доказал, че е неподходящ за заеманата от него длъжност. Конкретен пример Петков даде с РУ в Ботевград. „Искаме оставката на министъра на вътрешните работи по няколко причини.

Лично аз съм бил при него на среща и съм го запознал с това, че щатния състав на РУ Ботевград е намален почти наполовина, което означава една патрулна кола на смяна. Ако я пратят например на катастрофа на магистрала „Хемус“,q Ботевград остава без покритие. Втората причина за исканата оставка е, че той пое ангажимент по-най бързи начин да се предприемат действия за преодоляване на този проблем, дори в Ботевград беше зам.-министърът на вътрешните работи, на когото благодаря, че подготви доклад и направи съответните предложения преди четири месеца. И така четири месеца министърът не може да намери време да утвърди стъпките и действията, за да се реши този въпрос. Това поведение на министър Радев е еманация на примера за лъжата, че ще се назначи във всяко село полицай. Този човек няма място в ръководството на МВР“, посочи Петков.

Румен Петков застава начело на партията АБВ

Румен Петков застава начело на партията АБВ. От общо гласувалите 591 делегати на конгреса на партия, „против“ са били едва ...

Думите му допълни Венцислав Николов, които е председател на АБВ – Правец. „В момента по щат в РУ Ботевград трябва да има около 60 души. Реално обаче са около 50 души, а града не е малък 36 000 души, включително 12 села ,72 махали и покриваме не малка част от републиканската пътна мрежа. На този фон ще направя сравнение с РУ в Самоков, където живеят приблизително 37 000 души, а управлението е около 4 пъти по-голямо“, посочи той.

В стани от темата от АБВ коментираха и големите енергийни проекти на България. Според Румен Петков през годините са положени доста усилия страната ни да бъде докарана до закупуването на газ и електроенергия от съседна Турция, чрез отричането на проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. В тази връзка той припомни, че дори правителството на Иван Костов е одобрило строежа на централата, чиято реализация обаче не се случва заради натиск, включително и от чужбина, както и заради чисто вътрешно политическо противопоставяне, често базирано на желанието на определени формации да извлекат дивидент от евентуална реализация на централата. „Ето и сега сме свидетели на същото. Макар и много закъсняло правителството внася доклад за решение за отпадане на така наречения мораториум върху „Белене“ в парламента. Протече дебат добра атмосфера в Енергийната комисия.

И след това изведнъж БСП внася предложение в Народното събрание за сваляне на мораториума. Това е политическо надскачане, което води до ненужна конфронтация. То е ненужно тупане в гърдите от типа: „Вижте ни нас“. Не се решават така стратегически въпроси. По тях България трябва да изгради своята единна визия. Не визията на БСП, АБВ или ГЕРБ. И тази визия трябва да бъде следвана методично десетилетия напред. Но когато се прескачаме така в Народното събрание, какво се получава? Естествено е, че сега ГЕРБ с право могат да бъдат обидени и да кажат, че техния кабинет е взел решението, че са го обсъждали с всички в комисията на парламента и да попитат БСП. „Защо правите нещата по този начин“?

Румен Петков припомни, че по подобен начин през юли 2016 година, след организирани от АБВ консултации в парламента за отпадане на ограниченията върху АЕЦ „Белене“, на които се е постигнал относителен консенсус, дори и с представителите на ГЕРБ, БСП отново са избързали да изпреварят събитията и да внесат собствено предложение с цел да добият политически дивидент. „Тогава БСП по много грозен и популистки начин отърчаха на другия ден след разговорите и внесоха предложение за размразяване на „Белене“. Тогава това взриви ГЕРБ, защото бяха излъгани по грозен начин, а излъгани разбира се бяхме и ние от АБВ и разбира се крайния резултат беше, че предложението падна“.

Румен Петков: Тръгнахме срещу Ирак и сгрешихме, да не правим това и с Русия

„В Европа се държат по един много странен и дискредитиращ начин. Казват, че искат да сме солидарни. Но в този случай да извадят д...

За бъдещето на енергийните проекти и тяхното значение за България отношение взе и зам.-председателят на АБВ и лидер на АБВ-Младежи Любомира Ганчева. “Ние от АБВ сме единствените, които заявихме, че изграждането на АЕЦ Белене трябва да започне в най-кратки срокове, ако искаме да запазим своята енергийна независимост. Визията ни за проекта винаги е била последователна във времето. Вярвам, че проектите за АЕЦ "Белене" и Южен поток трябва да бъдат реализирани, защото те гарантират енергийна независимост, национална сигурност, високо технологична икономика, качествено образование и най-вече - бъдеще за нас, младите“, коментира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика